Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Σφάλλει ιστορικά και πολιτικά όποιος υποτιμά το ρόλο του ΠΑΣΟΚ



Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολίτικης Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας του Κινήματος

Σημεία ομιλίας:

Οι στρατηγικές μας επιλογές: 
Το ΠΑΣΟΚ ασκεί το στρατηγικό του ρόλο στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Είναι παράγοντας σταθερότητας και ευθύνης, εκφραστής της εθνικής στρατηγικής και του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. 
Η συνεργασία και η συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ είναι βασική και επίμονη επιλογή μας. 
Το μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρό, όπως εξίσου καθαρή και απερίφραστη είναι η καταγγελία για την ανεύθυνη και αδιέξοδη πολιτική του. 
Το μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή είναι επίσης καθαρό στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου. 
Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για να ολοκληρωθούν και να δικαιωθούν οι υπεύθυνες εθνικά πολιτικές μας. 
Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, σε πρόωρες εκλογές, ούτε σε μια πρόωρη και μακρά προεκλογική περίοδο 
Μέσα σε αυτό το κλίμα της γενικευμένης ανασφάλειας, της απαισιοδοξίας, της δυσπιστίας, της απόγνωσης, δυστυχώς, για πολλούς συμπολίτες μας, εξακολουθούν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κάθε είδους απλουστεύσεις, δημαγωγίες, λαϊκισμοί, εύκολες και απατηλές υποσχέσεις και επιπλέον συνωμοσιολογικές θεωρίες για το τι έγινε, τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει. 
Ο κοινός παρονομαστής όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων της σημερινής αντιπολίτευσης, είναι η ενασχόληση όχι με τα αίτια της κρίσης, αλλά μόνο με το μνημόνιο. Χωρίς κανείς να σκέφτεται τι θα είχε συμβεί εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο, το πρόγραμμα στήριξης, η δανειακή σύμβαση. Τι θα είχε συμβεί στη χώρα; Θα είχαμε οδηγηθεί σε παύση πληρωμών, θα είχαμε οδηγηθεί στην πραγματικότητα σε παύση του εξαγωγικού και του εισαγωγικού εμπορίου της χώρας, σε αδυναμία λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, σε απόσυρση καταθέσεων, ή σε πάγωμα των καταθέσεων, σε κατάρρευση του οικονομικού και του κοινωνικού ιστού. 
Μέσα σε αυτή την κατάσταση, το ψάρεμα στα θολά νερά συνεχίζεται σε βάρος των πιο φτωχών και αδύνατων

Έχουμε και μια μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν αυτοί που είχαν εδραιώσει κεκτημένα προνόμια, βολές συνδεδεμένες με το κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
Παράλληλα, εντείνονται τα φαινόμενα του κοινωνικού αυτοματισμού, μιας πολυδιασπασμένης κοινωνίας που χάνει, δυστυχώς, και τις αξίες της και τη συνοχή της. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα κατά των δημοσίων υπαλλήλων, άνεργοι κατά των εργαζομένων, αγροτικός πληθυσμός κατά του αστικού πληθυσμού κοκ. 
Όλα ευτελίζονται, καθώς μετατρέπονται σε απλά εργαλεία πολιτικής επιρροής. Αυτό φαίνεται καθαρά στις εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας. Αυτές δεν λειτουργούν πλέον στο πεδίο της κοινωνίας των πολιτών, μέσα από αγαθά αισθήματα φιλαλληλίας, αλλά ως μοχλός απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Τώρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία βλέπουν να τις υπερβαίνει στον τομέα αυτό ο μηχανισμός του εκφασισμού της κοινωνίας μέσω διαφόρων προσχημάτων και δικτύων, με τα αρμόδια μη πολιτικά όργανα του κράτους να παρακολουθούν παθητικά. Αποκορύφωμα είναι η γενίκευση της ανομίας. 
Θέλω να καλέσω και να παρακαλέσω τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να μη χρησιμοποιούν ως μέσο συνδικαλιστικής πίεσης μια ολόκληρη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους. Το μήνυμα που εξ αντικειμένου στέλνουν σε κάθε κοινωνική ομάδα είναι πως μπορεί ο καθένας να θέτει εκτός λειτουργίας κρίσιμες όψεις του κράτους για να ασκεί συνδικαλιστική πίεση. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει στο άρθρο 88 μόνο πως οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών πρέπει να είναι ανάλογες του λειτουργήματός τους. Προβλέπει και στο άρθρο 23 παράγραφος 2, πως η απεργία με οποιαδήποτε μορφή, άρα και με στάση εργασίας με διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων, απαγορεύεται ρητά στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας. 
Εμείς το ΠΑΣΟΚ είμαστε που διατυπώσαμε προεκλογικά τη μόνη ολοκληρωμένη πρόταση εθνικής στρατηγικήςτην οποία εκ των πραγμάτων αποδέχονται τελικά όλοι ως εθνική στρατηγική. Τη στρατηγική της αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης, της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, της περαιτέρω μείωσης του χρέους. Και βέβαια της έμφασης στην ανάπτυξη, στην κοινωνική προστασία. 
Έχει πολύ μεγάλη σημασία το ΠΑΣΟΚ να αποβάλλει κάθε ενοχικό και ηττοπαθές στοιχείο. Δε μας ταιριάζει και δεν προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα ένα ενοχικό και ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά, ένα ΠΑΣΟΚ που καλείται να επωμισθεί αυτό το στρατηγικό ρόλο, είναι ευρύχωρο, ανοιχτό, αλλά δεν έχει χώρο για προσωπικές στρατηγικές και μάλιστα για προσωπικές στρατηγικές που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα σε ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες. Διαφωνίες σε τακτικούς χειρισμούς μπορεί να υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμη και προγραμματικές διαφωνίες. Αλλά αξιακές διαφωνίες που να δικαιολογούν προσωπικές στρατηγικές, δεν υπάρχουν, δεν διατυπώνονται. Άλλαξαν οι καταστάσεις, άλλαξαν τα μεγέθη, άλλαξαν οι ρόλοι. Υπάρχουν προσωπικά προβλήματα. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμη και προσωπικά αδιέξοδα. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί προσωπικές στρατηγικές χωρίς πολιτικό περιεχόμενο οι οποίες είναι και προδήλως αντιφατικές. 
Έχουμε πρωτίστως υποχρέωση να τιμήσουμε την ψήφο αυτών που μας ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012 υπό δραματικές συνθήκες. Προσέξτε, γιατί καμιά φορά δημιουργείται η παρεξήγηση, ότι έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε αυτούς που δεν μας ψήφισαν, ενώ η πρώτιστη και θεμελιώδης πολιτική μας υποχρέωση, το δημοκρατικό μας καθήκον, είναι να τιμήσουμε αυτούς που μας ψήφισαν. Μας ψήφισαν λοιπόν για να μείνει η χώρα στο ευρώ, για να σχηματισθεί κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού, για να επιδιωχθεί η συμφωνημένη αναθεώρηση και όχι η ανευθυνότητα της μονομερούς καταγγελίας και της τσάμπα ευρωπαϊκής μαγκιάς που δεν έχει καμία ανταπόκριση, ούτε καν συνομιλητή. 
Όσο ακριβές είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κυβερνά μόνη της -και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί, δεν κυβερνά μόνη της- άλλο τόσο ακριβές είναι ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ κυβερνά μόνο του. 
Η θέση μας μέσα τον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι στρατηγική. Η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην ήττα των λαϊκιστικών και ανεύθυνων δυνάμεων, υπερβαίνει κατά πολύ το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι παράγοντας συνέχειας, σταθερότητας και ευθύνης. Και απευθύνομαι σε διάφορους αποδέκτες τώρα λέγοντάς τους ότι σφάλλει -και σφάλλει ιστορικά και πολιτικά- όποιος υποτιμά το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό αφορά τη Νέα Δημοκρατία, αφορά ορισμένα στελέχη μας που δεν αντιλαμβάνονται το στρατηγικό ρόλο της παράταξης, αφορά ορισμένα μέσα ενημέρωσης, παράγοντες του οικονομικού βίου που επένδυσαν στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας (για να εφαρμόσει ποια πολιτική; Την πολιτική του ΠΑΣΟΚ προφανώς) και αυτό το έκαναν αφού «ξέσκισαν», όπως έχω πει, κατά κυριολεξία το ΠΑΣΟΚ πολιτικά και επικοινωνιακά. Και κάποιοι από αυτούς «έπαιξαν» και με το ΣΥΡΙΖΑ νομίζοντας ότι θα διαμορφώσουν και θα ελέγχουν ένα νέο διπολισμό. 
Δεν έχουμε ξεχάσει τις ανακολουθίες στη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχουμε ξεχάσει την επιμονή της για πρόωρες εκλογές, δεν έχουμε ξεχάσει την τροφοδότηση της αντιμνημονιακής ρητορείας, δημαγωγίας και ευκολίας. Πίσω από τον κοινό παρανομαστή της σημερινής Αντιπολίτευσης που είναι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και συνομωσιολογία, κρύβεται και η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη φάση αυτής της δραματικής περιόδου. Ας θυμηθούμε μερικές μαγικές λέξεις: «Η ανάπτυξη είναι η λύση και όχι οι περικοπές», «Τα ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν εν αφθονία», «Η επαναδιαπραγμάτευση είναι εύκολη». Τώρα όλοι είναι πιο ώριμοι και θέλω να ελπίζω πιο υπεύθυνοι. 
Εμείς στην πραγματικότητα επιβάλλαμε από την περίοδο των εκλογών, προεκλογικά, την στρατηγική της παράτασης. Όχι γιατί την επινοήσαμε, αλλά γιατί είχαμε μεριμνήσει να προβλέπεται ρητά στη δανειακή σύμβαση η ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης, που ανοίγει το δρόμο της παράτασης. 
Εμείς θέλαμε εξ αρχής τα μέτρα αυτά -που θέλουμε να είναι και μπορεί να είναι η τελευταία δέσμη περικοπών και θυσιών- να ληφθούν σε δυο φάσεις, σε δυο διετίες, πρώτη και δεύτερη. Για να αποφύγουμε τα μέτρα της δεύτερης φάσης επειδή θα έχει αναπνεύσει η οικονομία, θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα έχουμε περισσότερα έσοδα.
Εμείς θέσαμε το ζήτημα της νέας μείωσης του χρέους, χωρίς να θιγεί κανένας Γερμανός ή άλλος Ευρωπαίος φορολογούμενος, με τρόπους, που δεν θίγουν κράτη, λαούς, κοινωνίες.
Εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη άμεσης αύξησης της ρευστότητας και παρουσιάσαμε προεκλογικά τους συγκεκριμένους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση της ρευστότητας.
Εμείς μιλήσαμε για άμεση στήριξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Εμείς μιλήσαμε για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, για τα νέα μέτρα σε σχέση με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τις ρυθμίσεις των δανείων, για τους νέους κανόνες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, για τη στήριξη των νέων ανέργων. 
Εμείς αγωνιστήκαμε να πούμε την αλήθεια για την ελληνική προσαρμογή, να υπερασπιστούμε την προσπάθεια και το κύρος της χώρας. 
Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών, πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και φυσικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως. Η επιτάχυνση όμως δεν σημαίνει κάμψη της διαπραγματευτικής προσπάθειας. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε όπως–όπως και όσο–όσο. Γι' αυτό διατυπώνουμε πολύ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις. 
Πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει το επικοινωνιακό πλαίσιο. Δεν βοηθούν αυτές οι δηλώσεις ότι «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί η Ελλάδα να κάνει όλα όσα πρέπει», γιατί διατηρούν την εκκρεμότητα πως η Ελλάδα μπορεί και να μην είναι στο ευρώ. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της χώρας, τη συναλλαγματική αβεβαιότητα. Είναι στρατηγικό λάθος για την Ευρωζώνη, πλήττει την Ισπανία, πλήττει την Ιταλία, πλήττει την Πορτογαλία, πλήττει όλες τις χώρες. Πλήττει την ισχύ του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος. Δεν γυρίζουν τα ασιατικά και αμερικανικά κεφάλαια στην Ευρώπη με τέτοιου είδους δηλώσεις. 
Το μέτωπο που πρέπει να ανοίξουμε τώρα είναι η πλήρης κινητοποίηση των μηχανισμών ελέγχου των τιμών, ιδίως εκεί που οι τιμές επηρεάζουν το καλάθι του χαμηλού και μεσαίου νοικοκυριού, την πραγματικότητα της αγοράς. 
Απευθυνόμαστε ως ΠΑΣΟΚ σε έναν νέο κοινωνικό συνασπισμό, στο όνομα ενός ευρωπαϊκού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που τιμά τις αξίες του και την παράδοσή του, αλλά που απευθύνεται σε αυτούς που συμμερίζονται ένα νέο ανανεωμένο συγκεκριμένο όραμα για μια κανονική χώρα. 
Η πρότασή μας προς τη ΔΗΜΑΡ για στρατηγική συνεργασία και συμπόρευση, είναι θεμελιώδες στοιχείο της πολιτικής μας, είναι ανοιχτή συγκεκριμένη επίμονη. 
Το μέτωπό μας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρό. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την ανευθυνότητα. Η αλαζονεία της ανευθυνότητας, αυτή που επεδείχθη και το Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι η χειρότερη μορφή πολιτικής αλαζονείας. 
Έχουμε καθαρό μέτωπο με τον νεοφασισμό, με την άκρα Δεξιά, με τη Χρυσή Αυγή. Και έχουμε καθαρό μέτωπο στο όνομα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη δημοκρατική, προοδευτική, κοινωνικά αλληλέγγυα, λέει καθαρό όχι στην απρόκλητη παράνομη βία, όχι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, όχι στη συνωμοσιολογία, όχι στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και την αποδοχή της συμβολικής και της περιορισμένης υλικής βίας, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Γιατί όταν έχεις αντισυγκεντρώσεις και προπηλακισμούς δικαιώνεις μετά και άλλες μορφές απρόκλητης βίας. 
Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ μίλησε για αναθεώρηση της σύμβασης, για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και τάχθηκε κατά των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων. Άλλοι μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση, για ισοδύναμα μέτρα του Ζαππείου και ούτω καθεξής. 
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στις αρχές του. - Επιμένει πως δεν πρέπει να γίνουν οριζόντιες περικοπές, πως πρέπει να υπάρχει εσωτερική δικαιοσύνη και ισορροπία στα μέτρα.
- Επιμένει πως η λύση θα βρεθεί μέσα από την παράταση και την πλήρη εκταμίευση της δόσης.
- Επιμένει πως η λύση θα βρεθεί μέσα από την περαιτέρω μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους.
- Επιμένει ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δεν έχει νόημα εάν δε συνοδευτεί από πακέτο κοινωνικής προστασίας, από πακέτο ανάπτυξης και ανάσχεσης της ύφεσης, αλλά και από ένα πακέτο αντίρροπων μέτρων των εταίρων μας, αρχής γενομένης από την αλλαγή του διεθνούς επικοινωνιακού πλαισίου για την Ελλάδα.

· Πρέπει να ξαναβάλουμε στο τραπέζι της επικαιρότητας και στην ημερήσια διάταξη της δημόσιας συζήτησης το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, την εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά. Είμαστε οι μόνοι που διατυπώσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προεκλογικά.


Μια κανονική χώρα πρέπει να λειτουργεί με απλούς και διαφανείς όρους λειτουργίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις μεγάλες θεσμικές τομές, για το νέο πολιτικό σύστημα, δηλαδή για τη ριζική μετεξέλιξη του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης, που είχα την ευκαιρία να περιγράψω όταν μίλησα για τη μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Μόνο έτσι θα κάνουμε μια ψύχραιμη στρατηγική συζήτηση για το εκλογικό σύστημα που λειτούργησε αλλοιωτικά για τη βούληση του ελληνικού λαού στις εκλογές του Ιουνίου. Μόνο έτσι θα μιλήσουμε για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα συμπληρώσει την αναθεώρηση του 2001 
Η ανασύσταση είναι πρωτίστως πολιτική. Βασίζεται σε καθαρές στρατηγικές επιλογές. Η ανασύσταση είναι πρωτίστως κοινωνική. Απευθυνόμαστε σε ένα μπλοκ δυνάμεων που συσπειρώνονται γύρω από ένα όραμα για τον τόπο.

Η ανασύσταση βεβαίως είναι και οργανωτική, βασισμένη στην αλήθεια, στην ευθύνη, στην αυτοπεποίθηση και τη μαχητικότητα.

Λειτουργούμε προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά. 
Δείτε το βίντεο και το κείμενο της ομιλίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.