Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Για νέες ρυθμίσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεσμεύεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος



Έρχομαι τώρα στην τέταρτη ενότητα που αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού: Οι νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σήμερα με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με την τρόικα, είναι εφικτό και αυτό διεκδικούμε, να διευρύνουμε αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Η μεγάλη καινοτομία, η οποία μετά από τη συζήτηση που έχουμε κάνει θεωρούμε ότι είναι εφικτό να εφαρμοστεί, είναι η άμεση επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες που έχουν την ιδιότητα του εμπόρου, που δουλεύουν προσωπικά οι ίδιοι, δηλαδή που η δραστηριότητά τους βασίζεται στην προσωπική τους εργασία, που εργάζονται με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ.
Αυτοί οι επαγγελματίες, μια μεγάλη κατηγορία επαγγελματιών, θα υπαχθεί στον υφιστάμενο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άρα όχι στην πτωχευτική διαδικασία, σε μια πιο απλή, πιο ήπια διαδικασία άμεσης διευθέτησης και άμεσης προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για μια τομή, για μια πολύ σημαντική αλλαγή.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Ειδικός λογαριασμός για κάθε άτομο έως 1.500 ευρώ, που δε μπορεί να θιγεί. Δε μπορεί να κατασχεθεί, δε μπορεί να παρεμποδιστεί η ανάληψη από το λογαριασμό αυτό. Και όταν ο λογαριασμός είναι κοινός, είναι για παράδειγμα του ζευγαριού, τότε τα 1.500 ευρώ γίνονται 2.000 ευρώ.
Επίσης, προβλέπουμε μια σειρά από ρυθμίσεις, που διευκολύνουν την υπαγωγή στο καθεστώς αυτό, ταχύτερα, χωρίς ν' απαιτείται προηγούμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Τράπεζα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για 5 χρόνια και όχι για τρία χρόνια, και μια σειρά από άλλες διευθετήσεις οι οποίες κάνουν πολύ πιο φιλικό και χρηστικό το πλαίσιο για κάθε πρόσωπο που έχει πρόβλημα, για κάθε επαγγελματία που έχει πρόβλημα.
Το κόστος για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας μειώνεται επίσης δραστικά. Άρα έχουμε μια δέσμη μέτρων η οποία κάνει πολύ πιο αποδοτικό, αποτελεσματικό και προσβάσιμο το νέο καθεστώς για όσους έχουν ανάγκη. Ήδη εκκρεμούν πάνω από 10.000 αιτήσεις και φαντάζομαι ότι τώρα θα έχουμε και μια νέα γενιά αιτήσεων από τους επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.