Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ 44ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25-7 ΣΤΟΝ ΔΙΟΝ ΜΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΟΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑΣ


   Με τρεις αξιόλογες εκθέσεις, οι δύο από την τιμώμενη χώρα το Μαρόκο και η μία από την ιστορική διαδρομή την μέχρι τώρα άγνωστης πτυχής της Πιερίας, εγκαινιάζεται το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 στις οκτώ το βράδυ στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου Πιερίας, το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου.
   Τις εκθέσεις συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.
                        ΤΟΠΙΑ-ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
   Η έκθεση «Τοπία-τόποι πολιτισμού στην Πιερία»  φιλοξενείται στην Κεντρική Αίθουσα του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Το περίγραμμα της έκθεσης κινείται σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες ότι τα τοπία και οι τόποι πολιτισμού ορίζονται ως πολιτισμικά αγαθά που αντιπροσωπεύουν τα σύνθετα έργα της φύσης και του ανθρώπου (UNESCO-World Heritage Committee). Ωστόσο ένας τόπος μπορεί  να έχει συμβολικές, προσωπικές ή εννοιακές διαστάσεις και αντίστοιχα ένα τοπίο μπορεί να σκιαγραφηθεί με όρους μεταφορικούς και εσωτερικούς. Στη σημερινή μετα-νεωτερική κατάσταση οι έννοιες του τόπου και του χώρου σχετικοποιούνται ακόμη περισσότερο παραπέμποντας στις ατομικές και α-ιστορικές αφηγήσεις. Το παιχνίδι των εννοιών κρύβει ενδιαφέρουσες διακυβεύσεις.
Με αυτές τις εννοιολογικές αφετηρίες η συγκεκριμένη έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει το πιερικό τοπίο στις πολλαπλές διαχρονικές και συγχρονικές του μορφές. Ως ιστορικογεωγραφικό και ανθρωπολογικό τοπίο, ως τόπο ιερών και δημόσιων επιτελέσεων, ως χώρο κοινωνικών και δημόσιων δραστηριοτήτων, αλλά και ως τουριστικό και αναπτυξιακό τοπίο.   
Όπως δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης και Ιστορικός της Τέχνης Νικόλαος Γραίκος: «Στόχος της έκθεσης είναι να προτείνει στον επισκέπτη μία πολύσημη οπτική της Πιερίας, ως διαχρονικού πολιτισμικού τοπίου και ως τοποφιλικού αφηγήματος. Παράλληλα επιχειρεί να θέσει ερωτήματα, όπως για παράδειγμα περί των ορίων συμβατότητας ανάμεσα σε μια αναστοχαστική, ποιητική και ενδεχομένως “ουτοπική” τοποφιλία και σε μια εξορθολογοποιημένη και αναπτυξιακή τοποχρησία της γενέθλιας πιερικής πατρίδας».  
Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και εικονιστικό υλικό, αλλά και αυθεντικά αντικείμενα, όπως παλιούς χάρτες, ιστορικά αρχεία, έργα τέχνης, εκκλησιαστικά αντικείμενα, αρχιτεκτονικά σχέδια κ.ά. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκαν πολλοί τοπικοί φορείς, όπως η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Δίου-Λιτοχώρου, η Πιερική Αναπτυξιακή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Πιερίας, η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Αρχιτεκτονικών Σχολών (Σ.Α.Δ.Α.Σ) Πιερίας, αλλά και πολλοί τοπικοί συλλέκτες, καλλιτέχνες και ιστορικοί.
    Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Χάιδω Παπαχατζή που επιμελήθηκε την γραφιστική πλευρά της έκθεσης, επισημαίνει: «Φιλοσοφία μας στον ΟΡ.ΦΕ.Ο. είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη όλων των στοιχείων που σκιαγραφούν την ταυτότητα της Πιερικής γης. Στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζουμε τον μέχρι τώρα άγνωστο πλούτο μας, θεωρώντας ότι έτσι προσθέτουμε  ένα επί πλέον σημαντικό κομμάτι στην ιστορική παρακαταθήκη του τόπου μας. Το πετύχαμε με τη συνεργασία αξιόλογων φορέων και προσώπων που συνέβαλαν ομόθυμα και τους ευχαριστούμε για αυτό.»
  Η μουσειογραφική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Ευαγγελή Μαμούρη.
                                                ΟΙ ΜΑΡΟΚΙΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
   Με γραμματόσημα και κεραμικά από το Μαρόκο συμμετέχει η τιμώμενη στο 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου, Αφρικανική χώρα. Η φιλοτελική έκθεση περιλαμβάνει την ιστορία και την κουλτούρα του Μαρόκου μέσα από θέματα που αναδεικνύουν την πολιτισμική ποικιλομορφία και τη μεσογειακή καταγωγή της χώρας. Παρουσίαση M. Driss Souini, διευθυντής τομέα ανάπτυξης φιλοτελισμού των ταχυδρομείων του Μαρόκου.
   Η δεύτερη έκθεση των κεραμικών, είναι μια έκθεση κεραμικής τέχνης και αντιπροσωπεύει το εθνικό πνεύμα δημιουργίας. Την έκθεση επιμελείται η πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας του Μαρόκου Aϊcha Sinaceur.
Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ

   Ο Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκου στην Ελλάδα Abdelkader El Ansari με αφορμή την επιλογή της Αφρικανικής χώρας ως τιμώμενης, αναφέρει: «Ευελπιστώ ότι η Μαροκινή παρουσία στο Φεστιβάλ θα γίνει αφορμή για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και ότι, παράλληλα, θα διεγείρει την περιέργεια και τη διάθεση των συμμετεχόντων να επισκεφθούν το Μαρόκο, γνωρίζοντας ότι για το λαό του, η Ελλάδα είναι μια χώρα συναρπαστική, χοάνη αξιών που οικειοποιήθηκε  ολόκληρη η ανθρωπότητα.».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.