Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


 Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στον Ρ/Σ «ALPHA RADIO» και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, καλημέρα κ. Ανδρουλάκη.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πολιτικός Μηχανικός είναι ο κ. Ανδρουλάκης.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικός Μηχανικός, δεν το ήξερα!
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα σας, να είστε καλά.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Ανδρουλάκη. Πως θα το αλλάξουμε το κλίμα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το κλίμα στο κέντρο της Αθήνας;
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γενικά, εγώ πέταξα την ατάκα, εσείς τώρα θέλετε να μιλήσετε ως Πολιτικός Μηχανικός ή ως Πολιτικός, πάρτε την πάσα και απαντήστε μου, ότι σας βολεύει κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Επειδή έχω κάνει σπουδές στο περιβάλλον, μπορώ να σας κάνω και μια ανάλυση και του μικροκλίματος στο κέντρο της Αθήνας.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτά δεν τα ήξερε ο Σταυρόπουλος.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, πάμε από τα εύκολα. Τεράστιες ευθύνες εσείς οι Πολιτικοί Μηχανικοί και οι Πολιτικοί χωρίς το Μηχανικοί, όπου σας πιάσω ευθύνες έχετε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εντάξει το θεσμικό πλαίσιο φταίει δε φταίμε εμείς, εμείς τη δουλειά μας κάνουμε, απλά Πολιτικός Μηχανικός είναι ο κάθε εργολάβος στην Ελλάδα δυστυχώς κ. Βερύκιε και κ. Σταυρόπουλε, δυστυχώς.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έτσι είναι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Λοιπόν στα δικά μας τώρα, εντάξει θα είδατε με το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν αναταράξεις.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά πόσο άνετα ένοιωθε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που βλέπω εδώ τη φωτογραφία, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, δίπλα στο Βορίδη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Βορίδη.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι γι΄ αυτό σας πήραμε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Γιατί όντως γίνεται μια νέα προσπάθεια και αυτή τη νέα προσπάθεια δεν τη βοηθάει ο τυφλός κομματισμός.
                        Το μόνο που θέλω να πω στον κ. Βορίδη είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη νίκη του το 1981 έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας επί τρεις δεκαετίες και τον κ. Βορίδη και όλους τους οπαδούς των ακροδεξιών αντιλήψεων στην Ελλάδα και πραγματικά δεν περίμενα από αυτούς τους ανθρώπους, αυτούς τους Πολιτικούς που εκφράζουν αυτές τις αντιλήψεις να εκτιμήσουν το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του προσφοράς που είναι η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και του κοινωνικού κράτους.
Και το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όλες αυτές τις δηλώσεις, γιατί κάποιοι φαίνεται πως θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία από την αρχή. Δε θα τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα όμως.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εδώ είναι σαφές ότι ο Βορίδης στέλνει ένα μήνυμα όχι μόνο στην κοινωνία ή σε σας στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά χτυπάει και στην καρδιά της Νέας Δημοκρατίας, της λεγόμενης παραδοσιακής Δεξιάς. Ουσιαστικά δε θέλει αυτή τη συγκυβέρνηση, αυτό το εγχείρημα των λίγων εβδομάδων. Είναι λόγω προσωπικής πικρίας, λόγω ιδεολογικών αντιπαραθέσεων; Κάτι άλλο ψάχνει.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να γίνω αναλυτής των εσωτερικών ζητημάτων της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρχει μια Κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία που θα συντάξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα σε μεταρρυθμίσεις, για να βγει η χώρα στο ξέφωτο..
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ας έρθουμε λοιπόν στην πραγματική ουσία. Κύριε Ανδρουλάκη, με δηλώσεις τύπου Βορίδη μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο γάμος;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο κ. Βορίδης προσπαθεί να φτιάξει ένα σχέδιο. Δεν ξέρω αν είναι προσωπικό ή συλλογικό, δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ αυτό. Εμείς θεωρούμε ο τυφλός κομματισμός βλάπτει από όπου κι αν προέρχεται, σας το είπα και προηγουμένως και πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία.
                        Όλα τα υπόλοιπα είναι θέματα που πρέπει να αναλάβουν τα κόμματα αυτά καθ΄ αυτά, διότι όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προσπαθεί να προβοκάρει μία κοινή προσπάθεια, αυτό είναι θέμα της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ θα του απαντά όπως πρέπει, όπως έγινε και σε αυτή την περίπτωση και θα προχωρήσουμε σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία.  
Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές γιατί υπήρχε ένα ζήτημα όπως ήταν αυτό της ΕΡΤ που προσπαθήσαμε να το λύσουμε όσο γίνεται με τον καλύτερο τρόπο ή γιατί κάποιοι δε θέλουν να προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν δικαιώνεται όμως με την εξέλιξη αυτή και το τμήμα αυτό μέσα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δυσανασχετεί για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση;  
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Βερύκιε, εγώ το 2011, τη μέρα που πήραμε απόφαση να συγκυβερνήσουμε με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό σε μια Κυβέρνηση που δεν είχαμε ανάγκη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία βάζοντας εξτρά τους Βουλευτές του ΛΑΟΣ στην Κυβέρνηση -εξτρά, έτσι; Δεν τους είχαμε ανάγκη τότε- είπα ότι ήταν σφαίρα στην καρδιά του ΠΑΣΟΚ αυτή η κίνηση, δεν είναι τωρινό το φαινόμενο αυτό.
                        Τώρα η συγκυβέρνηση γίνεται γιατί δεν υπάρχει άλλο σχέδιο Διακυβέρνησης, τότε έγινε χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Λοιπόν τα λάθη αυτά να ξεπλύνουμε τις ακροδεξιές αντιλήψεις μέσα από την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ΠΑΣΟΚ ΛΑΟΣ έχουν γίνει από το 2011 και μην έχουμε επιλεκτική μνήμη.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Επομένως θεωρείτε ότι αυτή η κοίμηση του Βορίδη η χθεσινή ήταν μία σφαίρα στην καρδιά του ΠΑΣΟΚ, από ένα οπλοστάσιο που δημιουργήθηκε το 2011;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Από το 2011 ήταν λάθος η εκτίμηση το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, αυτή είναι η άποψή μου κι όποιο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει για τα δεινά του τόπου ή για τα χρόνια της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ έχει μια συγκεκριμένη άποψη, δε θα αφήσουμε κάποιους να γράψουν την ιστορία όπως θέλουν τώρα.  
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Με συγχωρείτε, με αυτή τη λογική όμως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, δηλαδή επί των ημερών των δικών σας, αποδεχτήκατε στην Κυβέρνηση να είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακούστε κ. Βερύκιε, πραγματικά θέλω να σας πω ότι δε νοιώθω άνετα σε μία τέτοια συγκυβέρνηση, όμως κάθε κόμμα πρέπει να έχει στρατηγική που πάνω απ΄ όλα αφορά τη χώρα και αυτή τη στιγμή εάν το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ΕΡΤ δεν προσπαθούσε να βρει λύση θα πηγαίναμε σε εκλογές τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Η χώρα δε σηκώνει με τόσα δημοσιονομικά προβλήματα να κάνει τρεις φορές το χρόνο εκλογές επειδή κάποιοι είναι ανεύθυνοι.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, ελάτε να γίνουμε πραγματιστές, όχι πως δεν είμαστε, απλώς θέλω να γίνω πιο πραγματιστής. Είπατε ότι δε νοιώθετε άνετα σε αυτή τη συγκυβέρνηση, αλλά είναι αναγκαίο. Εάν ο Άδωνις Γεωργιάδης, παράδειγμα φέρνω, αποφασίσει αύριο το πρωί να κλείσει ένα νοσοκομείο ή δύο, για λόγους οικονομίας, τι θα κάνετε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εάν δεν είναι στην προγραμματική συμφωνία δεν μπορούμε να στηρίξουμε τίποτα.
                        Γι΄ αυτό σας λέω είναι ξεκάθαρο κ. Σταυρόπουλε, η προγραμματική συμφωνία θα είναι ο φάρος λειτουργίας αυτής της Κυβέρνησης, δε θα γίνουν τα λάθη που έγιναν το προηγούμενο καλοκαίρι, θα ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο ρόλος αυτής της Κυβέρνησης, τι μπορεί να κάνει, ποιες μεταρρυθμίσεις και να κάνει μεταρρυθμίσεις με άξονα το πώς θα προχωρήσει η χώρα σε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και όχι δημοσκοπικά κριτήρια όπως έγινε με την ΕΡΤ.
                        Διότι είχε πολύ σοβαρότερα πράγματα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων να κάνει η Κυβέρνηση, όπως ήταν το φορολογικό και όχι η ΕΡΤ.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάει ένας ακροατής και την ερώτηση είμαι υποχρεωμένος να την υποβάλλω σε σας διότι είναι ερώτηση ακροατή: Υπάρχει πιθανότης το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να ξηλώσει, βάλτε άλλο ρήμα, τον Βορίδη από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο μετά από αυτή τη δήλωση;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι θέμα της Νέας Δημοκρατίας να δει πως θα διαχειριστεί τα στελέχη της.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το ζητήσετε εσείς;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν κάνουμε παρεμβάσεις στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων, είναι θέμα της Νέας Δημοκρατίας πως θα χειριστεί τα στελέχη της, τα οποία δεν βοηθούν στο να υπάρχει αν θέλετε περισσότερη προσπάθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είναι θέμα της Νέας Δημοκρατίας.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τι λέτε σε αυτούς οι οποίοι σας επισημαίνουν ότι ο Παναγιωτακόπουλος δικαιώνεται με την τελευταία εξέλιξη Βορίδη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακούστε, σας είπα και προηγουμένως, το ότι ξεπλύναμε αμαρτίες του παρελθόντος ακροδεξιών στοιχείων στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας-ΛΑΟΣ το 2011. Εγώ έχω συγκρουστεί κάθετα με αυτή την επιλογή. Τώρα το να θυμόμαστε επιλεκτικά, δε βοηθούν.
                        Εγώ θα σας πω κ. Σταυρόπουλε κάτι απλό, ας αφήσουμε τα εσωκομματικά, ας αφήσουμε την εσωτερική ζωή των κομμάτων κι ας δούμε το μεγάλο και το μεγάλο αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, με σαφές χρονοδιάγραμμα, οι οποίες θα γίνουν τον επόμενο χρόνο.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Συμφωνείτε με την παρατήρηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι "σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι λυπηρό να απομειώνεται το ΠΑΣΟΚ από στελεχικό δυναμικό, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μία συσπείρωση";  
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται στελέχη τα οποία θα πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, βέβαια το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται στελέχη τα οποία θα πιστέψουν ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε είναι πολύ σημαντική για τη χώρα και βέβαια τους χρειάζεται όλους το ΠΑΣΟΚ. Αλλά να καταλάβουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καλτσοδέτης να το τραβάμε εδώ και εκεί, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει αρχές και αξίες και με αυτές τις αξίες θα πορευτούμε.  
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ανδρουλάκη σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλό μήνα να έχετε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κι εγώ, να είστε καλά γεια σας.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.