Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Φωνές για «Αλεξάνδρειο Ίδρυμα» ανοιχτό στον κόσμο!








ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 67ο ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΑ, ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ.

* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΦΟΙΤΗΤΕΣ!
* Κ.ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΘΕΣΗ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΟΡΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Οι εξελίξεις γύρω από το όνομα του κράτους των Σκοπίων αλλά και η μέχρι σήμερα μη ουσιαστική αξιοποίηση του Αλεξανδρείου Ιδρύματος Πιερίας και κατ’ επέκταση η αλλαγή διοίκησης της εκτελεστικής γραμματείας του Ιδρύματος, ήταν τα δύο θέματα που βασικά κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης του 67ου συνεδρίου της Παμμακεδονικής ΗΠΑ.
Το συνέδριο αυτό που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή Παμμακεδονικών Ενώσεων από όλη την υφήλιο αλλά και με την παρουσία πολλών ελλαδικών συλλόγων, άνοιξε επίσημα τις εργασίες του το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιουλίου 2013 στο διεθνές ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αλεξάνδρειο Ίδρυμα) στο Λιτόχωρο Πιερίας.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ως προς το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων, τόσο οι Ομογενείς της Υφηλίου (από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη κλπ) όσο και οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και της αυτοδιοίκησης που μίλησαν στην έναρξη του συνεδρίου, εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την πεποίθησή τους ότι η Π.Γ.Δ.Μ. δεν μπορεί να αναγνωριστεί, με τη δική μας συναίνεση, είτε ως Μακεδονία, είτε λαμβάνοντας όνομα που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης, Αρχιμανδρίτης Δρ. Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, «από μια κακή λύση στο ζήτημα του ονόματος είναι προτιμότερη μια μη λύση»! Επίσης, όπως ανέφερε και ο ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ, κ. Χατζηστεφανίδης: «Η θέση της Παμμακεδονικής ΗΠΑ είναι αμετάβλητη και δεν παραδέχεται τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο του όρου στην ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.».
Σ’ αυτή τη θέση των Ομογενών στοιχήθηκαν και οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και της αυτοδιοίκησης που χαιρέτισαν στην έναρξη του συνεδρίου ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου εξηγώντας για ποιο λόγο δεν θα αναφερθεί ούτε στο «μακεδονικό» ζήτημα, ούτε στο όνομα της «Μακεδονίας», σημείωσε: «Έχω εμπιστοσύνη στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και στην πολιτική την οποία ασκεί».

Η ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Ως προς το ζήτημα της μέχρι σήμερα μη ουσιαστικής αξιοποίησης του Αλεξανδρείου Ιδρύματος στο Λιτόχωρο και κατ’ επέκταση της αλλαγής διοίκησης της εκτελεστικής γραμματείας του Ιδρύματος που αποφάσισαν οι Ομογενείς με την αποχώρηση του τ. νομάρχη Γιώργου Παπαστεργίου από την προεδρία και την ανάδειξη του Διονύση Πασχάλη στη θέση αυτή, έγινε λόγος στις τελευταίες ομιλίες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Συγκεκριμένα, το θέμα έθιξε με πολύ έντονο τρόπο ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, ο οποίος μεταξύ των άλλων που είπε, τόνισε ότι ο ίδιος μαζί με άλλους παρευρισκόμενους ξεκίνησαν την υπόθεση του Αλεξανδρείου Ιδρύματος έχοντας κάποια όνειρα.
Τα όνειρά τους, ανέφερε, ήταν να δουν το Ίδρυμα ανοιχτό στο κοινό, να το δουν να έχει δραστηριότητες, να έχει ζωή, να έχει σχέση με τον χώρο της παιδείας, της επιστήμης, της ιστορίας και του πολιτισμού και να διδάσκει ιστορία για τον Μέγα Αλέξανδρο ή, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να προπαγανδίζει το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας».
Το Αλεξάνδρειο, είπε, είναι ένα στολίδι της Μακεδονίας, δυστυχώς όμως παραμένει κλειστό. «Δεν θα ήθελα να συνεχίσω και να πικράνω κάποιους, θα ήθελα να τραβήξω ένα Χ για όλο το παρελθόν, για τα λάθη και τις παραλείψεις που όλοι μας έχουμε κάνει και θέλω να πιστεύω ότι από εδώ και πέρα αυτό το Αλεξάνδρειο δεν θα ανοίξει για μια φορά ακόμη για να κάνουμε μόνο ένα συνέδριο αλλά θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα για να διατρανώνει την ιστορία μας σ’ όλο τον κόσμο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανασίου, καταχειροκροτούμενος από τους ομογενείς αλλά και από τον κόσμο.

Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Γ. ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ Γ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Από την πλευρά του ο τ. νομάρχης και απερχόμενος πρόεδρος της εκτελεστικής γραμματείας του Αλεξανδρείου Ιδρύματος, Γιώργος Παπαστεργίου, υπερασπίστηκε το έργο που, όπως είπε, έγινε επί της θητείας του μέχρι σήμερα και τόνισε νιώθει υπερήφανος κι αυτός αλλά και οι συνεργάτες του στη διοίκηση για το έργο αυτό, εξήγησε όμως ότι δεν έγιναν εκείνα που επιθυμούσε, επειδή δεν υπήρχαν τα αναγκαία χρήματα.
«Ακούστηκαν πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα. Είναι αλήθεια και αυτά που ακούστηκαν και για το Αλεξάνδρειο», το Ίδρυμα «που ακόμη δεν έχει βρει τον βηματισμό του. Αυτό, γιατί υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου. Εξήγησε δε ότι αναφέρεται στην ελληνική κρίση και στην υποχρηματοδότηση από την Αμερική.
Αναφέρθηκε πάντως και στη νέα διοίκηση που αναλαμβάνει από την Πέμπτη 11/7, λέγοντας: «Ευχαριστώ τον αξιότιμο πρόεδρο της ανωτάτης αρχής που δέχθηκε, που κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να επιμείνω να μείνω άλλο πρόεδρος, γιατί έπρεπε να δώσουμε τη θέση σε νεότερους», υποστήριξε ο κ. Παπαστεργίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.ΠΑΣΧΑΛΗ ΜΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ.
Πριν από τους χαιρετισμούς έγινε τελετή Αγιασμού ενώ μετά τις ομιλίες ακολούθησε πρόγραμμα από την παιδική ορχήστρα και χορωδία του Δίου, τη Φιλαρμονική Λιτοχώρου καθώς και από χορευτικά συγκροτήματα της νεολαίας που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Συντονιστής της βραδιάς είχε οριστεί ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο Διονύσης Πασχάλης, που από την Πέμπτη 11/7 αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της εκτελεστικής γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αλεξανδρείου Ιδρύματος), συναντήθηκε με ομογενείς υπουργούς, βουλευτές, γερουσιαστές αλλά και εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων, συζήτησε μαζί τους, δέχθηκε συγχαρητήρια και ευχές, δέχθηκε όμως και διαβεβαιώσεις για στήριξη του έργου του από τους Παμμακεδόνες της Υφηλίου.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στη διάρκεια των εναρκτήριων εκδηλώσεων, πέρα από τους ομογενείς υπουργούς, βουλευτές και γερουσιαστές καθώς και από τους εκπροσώπους της Ομογένειας από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη κλπ, έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ.Καράογλου, οι βουλευτές Μ.Μπόλαρης, Γ.Κωνσταντόπουλος και Δ.Χριστογιάννης, η τ. βουλευτής Μ.Μίχου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστας, ο τ. περιφερειάρχης Π.Ψωμιάδης, η αντιπεριφερειάρχης Σ.Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γ.Παπαθανασίου, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας, ο διοικητής της ταξιαρχίας Λιτοχώρου Ν.Γρυλλάκης, άλλοι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου Γ.Κωτούλης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Ελευθερίου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο τ. δήμαρχος Δίου και νυν πρόεδρος του φεστιβάλ Ολύμπου Γρ.Παπαχρήστος, ο πρόεδρος του μουσείου της Ακροπόλεως καθηγητής Δ.Παντερμαλής, ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, εκπρόσωπος του βουλευτή Κ.Κουκοδήμου, ο τ. δήμαρχος Κατερίνης Θ.Καμπερίδης, πολιτευτές, εκπρόσωποι φορέων, ομογενείς, κάτοικοι της Πιερίας κ.ά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.