Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΚΓΠ & Αγροτική Επιχειρηματικότητα


Την Παρασκευή, 26 Ιουλ 2013, στις 20.00, στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής στην Γιορτή του Αγρότη, η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα: Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ-CAP) και Αγροτική Επιχειρηματικότητα, με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική δεν κατάφερε ποτέ μέχρι σήμερα να γίνει και αγροτική, δηλαδή δεν προσέβλεπε στην αγροτική κοινωνία, αλλά ήταν μια οικονομική μόνο προσέγγιση.
Η 1η ΚΓΠ διένειμε λεφτά βάσει της παραγωγής και ανάλογα με τα κιλά αυτής. Πράγμα που έκανε τελικά όσους είχαν πολλά κιλά να παίρνουν υπέρογκα ποσά.
Η 2η ΚΓΠ προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση και αξιοποίησε, ως βάση, τα στρέμματα ανά προϊόν, ή το κεφάλι του κάθε ζώου ή τα παραγωγικά δένδρα, που τελικά οδήγησε στην μεγαλύτερη αγροτική επιδότηση των μεγαλοϊδιοκτητών (και βασιλιάδων), που ήταν άδικο.
Η 3η ΚΓΠ έδωσε ένα ετήσιο τσέκ σε κάθε έναν αγρότη με βάση τα ιστορικά δικαιώματα των ετών 2000, 1 & 2. Δηλαδή ότι έπαιρνε έγιναν τίτλοι ετήσιοι και του αποδίδονται, είτε συνέχιζε να είναι αγρότης, είτε όχι, που αναγνωρίσθηκε από όλους ως τελείως άδικο σύστημα προς τους πραγματικούς αγρότες και κυρίως προς τους Νέους Αγρότες.
Η 4η ΚΓΠ, που προτάθηκε στις 27-6-2013, βασίζεται υπολογιστικά στην επιφάνεια του πλανήτη Γη, που φροντίζει κάποιος, ιδιαίτερα αν είναι ενεργός αγρότης, προσπαθώντας να δώσει μεγαλύτερη σημασία στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των συμπολιτών μας.
Η Αγροτική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μοιάζει με το πιο διαχρονικό ανέκδοτο. Η αγροτική επιχειρηματικότητα ως εργαλείο εξυπηρέτησης της αγροτικής κοινωνίας, της μόνης οργανικής κοινωνίας, θα έπρεπε να αναπτύσσει μορφές της κοινωνικής οικονομίας, και όχι σχήματα της οικονομίας της αγοράς.
Παρόλα αυτά οι λεγόμενοι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν απαξιωθεί κοινωνικά σχεδόν πλήρως, με συνευθύνη όλων των εμπλεκομένων. Ακόμα και το ανώτερο όργανο των Ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών δεν είναι μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεργατισμού (ICA-International Cooperatives Alliance) και δεν εφαρμόζει τις επτά-7 συνεταιριστικές αρχές, από τις οποίες η 5η προβλέπει την συνεχή εκπαίδευση-ενημέρωση όλων των συνεταιριστών για τα συνεταιριστικά θέματα. Η μόνη συνεταιριστική σχολή της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Ελλάδα (στην Θέρμη) έπαψε να λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, συμβάλλοντας στην ελιτίστική διοικητική πρακτική και τελικά στην χρεοκοπία και απαξίωση των συνεταιρισμών και της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας.
Η Ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει περίεργα την κοινωνική οικονομία. Είναι το μόνο κράτος που έχει 4 διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τέσσερα Υπουργεία που πιθανόν μπορούν να χειρίζονται θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας. Υπάρχει νομοθεσία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, για τους αστικούς συνεταιρισμούς, για τους συνεταιρισμούς προνοίας και τώρα τελευταία για τους εργατικούς συνεταιρισμούς.
Μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚοινΣΕπ είναι ένα υβριδικό σχήμα που έχει πλεονεκτήματα και προνόμια της κοινωνικής οικονομίας, ενώ είναι επιχείρηση της οικονομίας της αγοράς, με κυριότερο στόχο να προσφέρει εργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Έτσι προβλέπει προνόμια στις ΚοινΣΕπ για να συνάπτουν Προγραμματικές συμφωνίες με τους Δήμους, τις Περιφέρειες, την Κυβέρνηση και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αρκεί να δημιουργούν απασχόληση και να μην μοιράζουν κέρδη (χαρακτηριστικό της Κοινωνικής οικονομίας) στα μέλη τους, όπως πιθανά θα έκανε μια επιχείρηση της οικονομίας της αγοράς.
Όλες τις ημέρες στον χώρο της Γιορτής του Αγρότη η ΕΝΑ Χαλκιδικής ενημερώνει στο stand της για την ΕΝΑ Χαλκιδικής και για προσεχείς δραστηριότητες, όπως:
-το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Πρέβεζα, 6-8 Σεπ 2013, 6974111252)
-την Farma Fair στην ΔΕΘ (Θεσ/νίκη, 7-15/9/2013, 2310 271950) και
-το Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας-FarmsUP (Ναύπλιο, 15/10/2013, 6974111252)

Πληρ: Π.Γιαλαγκολίδης-6946688616, Π.Καζάκης-6936708723, Ε.Μισαηλίδης-6937123055, Α. Πατέρας-6979003818

Στην φωτογραφία ο πρόεδρος της ΕΝΑ Χαλκιδικής κ. Π. Γιαλαγκολίδης στην Γιορτή του Αγρότη


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.