Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ 1989 ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ?




Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής 

Κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά μου προκαλεί έκπληξη αυτή η αντιδεοντολογική και αντικοινοβουλευτική στάση των δύο κομμάτων που τοποθετήθηκαν και ανήκουν στην Αντιπολίτευση, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Ο Κανονισμός της Βουλής είναι ένα κείμενο νομοθετικό που έχει καταρτιστεί υπό συνθήκες πλειοψηφικού, μονοκομματικού κοινοβουλευτισμού. 

Κατά τη μακρά περίοδο εφαρμογής του Συντάγματος της χώρας, του Συντάγματος του 1975 και του Κανονισμού της Βουλής που έχει τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, λειτουργεί το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας πλειοψηφικά. Οι μη μονοκομματικές κυβερνήσεις ήταν μικρές παρενθέσεις. 

Άρα, είναι λογικό ο συντάκτης του Κανονισμού γραμματικά να αναφέρεται σε ένα πρώτο κόμμα που είναι το κόμμα της Πλειοψηφίας και όλα τα άλλα κόμματα να τα θεωρεί κόμματα της Αντιπολίτευσης, γιατί έχει στο νου του το μοντέλο αυτό του πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού.

Το ζήτημα ετέθη για πρώτη φορά το 1989, όταν συγκροτήθηκε η αλήστου μνήμης Κυβέρνηση Τζαννετάκη, προκειμένου να ασκήσει τη δίωξη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε εκείνη την Κυβέρνηση, στην οποία μετείχαν ως εταίροι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ο τότε ενιαίος Συνασπισμός και φυσικά η Νέα Δημοκρατία, η εκπρόσωπος του Συνασπισμού εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής, χωρίς να υπάρχει κανένας φραγμός από το γράμμα του Κανονισμού, διότι υπήρχε μία ενιαία μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Στη συνέχεια, σχηματίστηκε η Οικουμενική Κυβέρνηση του αείμνηστου Ξενοφώντος Ζολώτα. Και εκεί, βεβαίως, όλα τα κόμματα τα οποία μετείχαν κατέλαβαν θέσεις Αντιπροέδρων της Βουλής. Ήταν κόμματα της Συμπολίτευσης, δεν ήταν κόμματα της Αντιπολίτευσης. 

Σχηματίστηκε στη συνέχεια η Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Η Νέα Δημοκρατία ήταν κόμμα της Αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση Παπαδήμου; Επειδή δεν μετείχαν Βουλευτές της ή επειδή παραιτήθηκαν οι Βουλευτές της, αυτό σημαίνει ότι το κόμμα ήταν κόμμα της Αντιπολίτευσης; 

Και φθάνουμε στη σημερινή Κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Αντιπολίτευση και με τον ανασχηματισμό μετατάχθηκε στη Συμπολίτευση; Στη Συμπολίτευση ήμασταν μαζί με τη ΔΗΜΑΡ εξαρχής και είχε καταλάβει το ΠΑΣΟΚ με τη σωστή ερμηνεία του Κανονισμού τη θέση του Αντιπροέδρου που ανήκει στην κοινοβουλευτική του δύναμη. Τι άλλαξε; Άλλαξε τίποτα; Η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι, η ίδια αρχή της δεδηλωμένης, ο ίδιος τρόπος συγκρότησης των κοινοβουλευτικών Επιτροπών με βάση την αρχή της δεδηλωμένης. 

Δεν προεβλήθη αντίρρηση πέρυσι τον Ιούνη. Δεν προεβλήθη αντίρρηση το Νοέμβριο του 2011, όταν σχηματίστηκε η Κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν προεβλήθη αντίρρηση το 1989, το 1990 και τώρα θυμούνται οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και θέτουν το θέμα αυτό. 

Έχετε στο μυαλό σας ένα μοντέλο πλειοψηφικού μονοκομματικού κοινοβουλευτισμού, όπου κυβερνά τη χώρα ένα κόμμα και τα άλλα κόμματα είναι πάντα και μονίμως στην Αντιπολίτευση; Αυτό είναι ο στόχος; Θέλετε και εσείς αυτοδύναμη πλειοψηφία; Αυτό θα συζητήσετε στο συνέδριό σας αύριο; 

Ας σεβαστούμε, λοιπόν, την παράδοση, την τελολογική ερμηνεία του Κανονισμού, όπως έχει γίνει δεκτή επί δεκαετίες τώρα. Σας καλώ να αποσύρετε αυτές τις ενστάσεις, οι οποίες είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικές, αντιπλουραλιστικές και αντικοινοβουλευτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.