Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΠ



Κοινή Συνέντευξη Τύπου Δημήτρη Ρέππα – Μαυρουδή Βορίδη, Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τη συνεργασία των ΚΕΠ με τα ΕΛΤΑ (κείμενο μνημονίου και κατάλογος των καταστημάτων ΕΛΤΑ που θα λειτουργούν και ως ΚΕΠ).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Ολοκληρώσαμε χτες τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τη Διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων και με τη συνεννόηση που είχαμε και με το συναρμόδιο για πτυχές του θέματος Υπουργείο Οικονομικών, είμαστε σήμερα σε θέση να σας παρουσιάσουμε το Μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο καταλήξαμε. Αφορά στη συνεργασία των ΚΕΠ με τα ΕΛΤΑ για την παροχή, από δομές που έχει ο Οργανισμός των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην ελληνική Περιφέρεια προς τους Έλληνες πολίτες, υπηρεσιών τις οποίες προσφέρουν τα ΚΕΠ σε περιοχές που δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν ΚΕΠ.
Μιλούμε για 68, σε πρώτη φάση, καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που καλύπτουν έναν πληθυσμό περίπου 500.000 πολιτών. Το Μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ότι αυτά τα καταστήματα των ΕΛΤΑ μπορούν να λειτουργήσουν ως ΚΕΠ.
Έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη για την ανάγκη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση. Έχουμε πει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα στελέχη του κράτους, δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν για τον εαυτό τους. Η Δημόσια Διοίκηση υπάρχει και τα στελέχη της λειτουργούν για τον πολίτη που προσφεύγει και ζητά την υποστήριξή τους. Οι αναδιοργανώσεις αυτές όσον αφορά στις δομές, τους φορείς, το προσωπικό, την κινητικότητα των υπαλλήλων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας επιβάλλουν συνεχείς προσαρμογές με κεντρικό στόχο πάντα τη βελτίωση της σχέσης των υπηρεσιών του κράτους, στενού ή ευρύτερου, με τον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία στην οποία αναφερόμαστε.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι ένας αξιόπιστος φορέας, με διεθνή αξιοπιστία και αναγνωρισιμότητα στον τομέα του, έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Το Μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ότι θα αξιοποιηθεί η στελέχωση και η τεχνογνωσία, η υποδομή και ο εξοπλισμός που διαθέτουν τα καταστήματα ΚΕΠ. Άρα, δεν χρειάζεται να κάνει αντίστοιχες επενδύσεις το ελληνικό κράτος, προκειμένου να προσφερθεί από αυτά τα καταστήματα των ΕΛΤΑ όποια υπηρεσία προσφέρουν τα άλλα ΚΕΠ στους Έλληνες πολίτες, εκεί όπου δεν υπάρχουν ΚΕΠ.
Τα στελέχη θα συμμετάσχουν σε σεμινάρια, προκειμένου κάποιοι εκ των υπαλλήλων των ΕΛΤΑ να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την υπηρεσία την οποία πρόκειται να παρέχουν. Βεβαίως, η συνεργασία αυτή προσδιορίζεται στο πλαίσιο που περιέχεται στο Μνημόνιο, αλλά όπως ακριβώς προβλέπεται σε αυτό, είναι μια συνεργασία ανοιχτή σε νέες προκλήσεις.
Έχουμε πει ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει ούτε λεπτό για χάσιμο, είτε αυτό είναι λεπτό του ευρώ, είτε είναι λεπτό της ώρας. Θα δουλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, θα πάρουμε οποιαδήποτε χρήσιμη πρωτοβουλία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη, βεβαίως, τον χαρακτήρα της περιόδου που από σήμερα -όπως όλα δείχνουν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- είναι προεκλογική. Θα αναλάβουμε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν θέματα, με τρόπο όμως που προσιδιάζει σε αυτόν τον ιδιαίτερο, τον προεκλογικό –δηλαδή- χαρακτήρα αυτής της περιόδου.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω τον κ. Βορίδη, τον κ. Κάτσικα, Γενικό Γραμματέα Επικοινωνιών που παρακολουθεί τα θέματα των φορέων των επικοινωνιών, μεταξύ των άλλων, και των ΕΛΤΑ, τον κ. Βαρσάμη Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Ταχυδρομείων για τη συνεργασία τους από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών, τον κ. Ντίνο Ρόβλια, τον αγαπητό συνάδελφο που είναι αυτός που κατ’ εξοχήν συντόνισε, παρακολούθησε και ωρίμασε και αυτό το θέμα, μεταξύ των πολλών, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση να παρουσιάσουμε αυτό το πλαίσιο, την κα Μπεργελέ και τα στελέχη μας που παρακολουθούν τη λειτουργία των ΚΕΠ, είναι εδώ ο κ. Κρομμύδας και πολλούς ακόμη.
Έχω τη γνώμη ότι όπως και σε άλλα θέματα και σε αυτό, μπορούμε να πούμε ότι διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως κεκτημένο από την επόμενη Κυβέρνηση προς τη θετική κατεύθυνση.
Θέλω να ευχαριστήσω κι εσάς, επειδή όπως όλα δείχνουν, σήμερα είναι η τελευταία συνέντευξή μας γι΄ αυτήν την περίοδο, για το επαγγελματικό ήθος και το επίπεδο με το οποίο διαχειριστήκατε τα θέματα τα οποία παρακολουθεί το Υπουργείο μας.
Νομίζω ότι όλα θα είναι καλύτερα καθώς περνάει ο καιρός για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό, αν όλοι μας ανεξαιρέτως, καθένας από τη δική του πλευρά, ασκούμε τα καθήκοντά μας με έναν τρόπο που πείθει ότι έχουμε την αίσθηση του χρέους μας ή ασκούμε τα καθήκοντά μας έχοντας την υποχρέωση μιας αποστολής.
Λοιπόν σας ευχαριστώ πάρα πολύ και δίνω το λόγο στον Υπουργό.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου και να πω το εξής: από τη δική μας την πλευρά, που είναι η πλευρά των Ελληνικών Ταχυδρομείων, όπως ξέρετε έχει ολοκληρωθεί ένα πλαίσιο απελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών και με το νέο έτος από 1/1 θα έχουμε πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά και σύμφωνα με όσα έχουμε ενσωματώσει προσφάτως στην ελληνική νομοθεσία.
Αυτό, δημιουργεί μια ανάγκη για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να προσαρμοστούν σε αυτό το καινούριο περιβάλλον που θα είναι εξόχως ανταγωνιστικό. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παραμένουν βεβαίως ο πάροχος της καθολικής υπηρεσίας, αλλά ταυτόχρονα ακριβώς με αυτή την απελευθέρωση των υπηρεσιών υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν -για να χρησιμοποιήσω έναν εμπορικό όρο- νέα προϊόντα. Και ενδιαφέρουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αυτά τα νέα προϊόντα και προφανώς ενδιαφέρουν και τους χρήστες των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Άρα λοιπόν από την πρώτη στιγμή εμείς ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα να υπάρξει αυτή η συνεργασία και η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, υπηρεσιών που παρέχουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που παρέχουν τα ΚΕΠ και να τα συνδυάσουμε αυτά να τα κάνουμε ένα πακέτο με την παροχή των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Αυτό είναι προφανώς εξαιρετικά θετικό για τον πολίτη, γιατί στο ίδιο σημείο μπορεί να έχει ουσιαστικά δύο υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν, αφενός την παροχή των ΚΕΠ αφετέρου τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Αλλά είναι ενδιαφέρον και από τη δική μας πλευρά, από μία εμπορική αν θέλετε πλευρά υπό την έννοια ότι πλέον αυξάνονται οι χρήστες των ταχυδρομικών υπηρεσιών κι αυτό είναι που από την πλευρά του προϋπολογισμού των ΕΛΤΑ μας ενδιαφέρει πολύ, δηλαδή η αξιοποίηση αυτής της υπηρεσίας.
Θέλω να ευχαριστήσω κατ΄ αρχήν τον κ. Ρόβλια που χειρίστηκε το θέμα με πολύ μεγάλη επιτυχία, ταχύτητα, ευελιξία και χωρίς μία παράδοση η οποία έχει να κάνει ορισμένες φορές με τις πολιτικές δυσκολίες και αγκυλώσεις.
Ταυτόχρονα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως και τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κάτσικα, που από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών χειρίστηκαν το θέμα αυτό. Νομίζω ότι φτάνουμε λοιπόν σε αυτό το μνημόνιο, το οποίο είναι ένα καλό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ΚΕΠ και των ΕΛΤΑ.
Και θέλω να πιστεύω ότι από τη στιγμή που έχει διαμορφωθεί το βασικό πλαίσιο θα γίνουν οι επόμενες δράσεις που πρέπει να γίνουν, δηλαδή η εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πλαίσιο και η βασική δομή για την παροχή αυτής της υπηρεσίας, ώστε να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατό να παράσχουμε αυτή την υπηρεσία προς τους πολίτες αλλά και να αξιοποιήσουμε γενικότερα τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από αυτού του τύπου τη συνεργασία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βαρσάμης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, έχει το λόγο.
Χ. ΒΑΡΣΑΜΗΣ: Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι μια πολύ σημαντική στιγμή η υπογραφή αυτού του μνημονίου. Η συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εντάσσεται στη στρατηγική μας να έχουμε νέες πηγές εσόδων και νέες δραστηριότητες και πραγματικά είναι μια καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τον πυλώνα της συνεργασίας μας με το Ελληνικό Δημόσιο. Ο πυλώνας αυτός έχει και άλλες συνεργασίες, γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες προς τον Έλληνα πολίτη και κυρίως σε πάρα πολύ χαμηλό κόστος.
Όπως είπε ο κ. Βορίδης προηγουμένως, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Έχουν μπροστά τους την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς την 1/1/2013 και προσπαθούν να προσθέσουν νέα έσοδα, να αλλάξουν ουσιαστικά το Ταχυδρομείο. Έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, όπως να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους για να παρέχουν νέες ποιοτικές υπηρεσίες .
Κι εγώ λοιπόν με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους Υπουργούς και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κάτσικα, γιατί είχαν ισχυρή πολιτική βούληση και όλες τις ομάδες εργασίας και από τα δύο Υπουργεία και από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που δούλεψαν σκληρά όλο αυτό το διάστημα για να μπορέσουν να πετύχουν αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο επαναλαμβάνω εμείς το βλέπουμε σαν απαρχή και για άλλες συνεργασίες προς το κοινό όφελος και κυρίως προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Μπεργελέ, θα ήθελα σας παρακαλώ για την ιστορική καταγραφή να αναφέρουμε τους συνεργάτες μας σε αυτό το Υπουργείο, που δούλεψαν για τη θετική κατάληξη αυτής της προσπάθειας.
ΕΥ. ΜΠΕΡΓΕΛΕ: Οι συνεργάτες είναι ο Προϊστάμενος ο κ. Κρομμύδας, οι υπάλληλοι του τμήματος και ο κ. Καπαρός, ο κ. Κλαπάνης, ο κ. Οικονόμου, καθώς και οι υπόλοιποι υπάλληλοι οι οποίοι δεν παρίστανται αυτή τη στιγμή εδώ. Επίσης, από την Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής ο υπάλληλος κ. Μιχαλίτσης που παρίσταται εδώ, καθώς και όλοι οι υπάλληλοι της πληροφορικής, οι οποίοι βοηθούν και αναπτύσσουν τη βάση από την οποία παίρνονται όλες οι πληροφορίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα ΚΕΠ. Επίσης παρίσταται εδώ η κα Παβέλη, η οποία επίσης έχει βοηθήσει το τμήμα για την ανάπτυξη όλων των λειτουργιών των ΚΕΠ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από όσο ξέρουμε, οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ σήμερα είναι δωρεάν. Αναφέρεστε όμως σε νέα έσοδα που θα έρθουν στα ΕΛΤΑ, σκοπεύετε κάτι να κάνετε σε σχέση με τις δωρεάν υπηρεσίες;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οι υπηρεσίες θα προσφέρονται στους πολίτες δωρεάν επίσης, από τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ. Απλώς στα Ελληνικά Ταχυδρομεία για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν προς τους πολίτες, θα γίνεται μία μελέτη για το κόστος που έχει αυτό στα ΕΛΤΑ.
Είναι όπως γνωρίζετε Α.Ε. τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και με κριτήριο κοστοστρέφειας το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα αποδίδει στα Ελληνικά Ταχυδρομεία το αντίστοιχο τίμημα, το οποίο υπολογίζεται σε χιλιάδες ευρώ. Πάντως, σε ετήσια βάση δεν είναι κόστος, σε σχέση με την υπηρεσία που θα παρέχουν, το οποίο προκαλεί κάποια δημοσιονομική ανισορροπία ή κάποιο προβληματισμό για το ότι δεν μπορεί να αναληφθεί αυτό από το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι αμελητέο σε σχέση με την παρεχόμενη υπηρεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς όμως, μια τέτοιου είδους κρατική ενίσχυση συνάδει;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά τη γνώμη μας δεν είναι κρατική ενίσχυση, γιατί είναι μία συγκεκριμένη παροχή, αλλά δε θέλω να παρεξηγηθώ, τα ΕΛΤΑ δεν αποβλέπουν κυρίως σε αυτό, όσο αποβλέπουν στο ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θέλοντας να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των ΚΕΠ θα μπουν μέσα στο ταχυδρομείο κι επομένως θα αγοράσουν ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Δηλαδή στην πραγματικότητα τα ΕΛΤΑ αυξάνουν τον κύκλο των πελατών τους, με έναν έμμεσο τρόπο και σε αυτή την πρόσθετη και συμπληρωματική χρήση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, εκεί υπάρχει εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το κόστος, μήπως γυρίσει ανάποδα; Δηλαδή κάποια στιγμή αρχίσουν να χρεώνουν τα ΚΕΠ; Καταλάβατε τι θέλω να πω.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν στο ελάχιστο, οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε περισσότερα σημεία. Σε πρώτη φάση σε 68 περισσότερα σημεία σε σχέση με αυτά τα οποία λειτουργούν σήμερα για την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών. Αυτό είναι απολύτως θετικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών που είπατε, ενδέχεται από το 2013 κάποια ιδιωτική εταιρεία να κάνει μία άλλη προσφορά και να αναλάβει να κάνει το ίδιο και να έχει τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε με πραγματικούς όρους. Αν πράγματι σε μια αγορά, που λειτουργεί ο ανταγωνισμός πολλοί φορείς προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, τότε το κράτος έχει κάθε λόγο, μέσω ανοιχτών διαδικασιών όπως προβλέπεται άλλωστε στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιλέγει τους φορείς με τους οποίους θα συνεργαστεί για τις υπηρεσίες που θέλει το ίδιο να προσφέρει στους πολίτες του. Αυτό όμως, είναι ένα θέμα το οποίο τώρα το συζητούμε σε θεωρητική βάση.
Πείτε μου εσείς αν υπάρχουν άλλοι φορείς, πείτε μου ποιοι είναι αυτοί και θα σας πω κι εγώ ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσει το Δημόσιο και μιλώ από την πλευρά του Υπουργείου μας που εποπτεύει τα ΚΕΠ, προκειμένου έτσι να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες με το χαμηλότερο, σχεδόν, μηδαμινό κόστος.
Τα ΕΛΤΑ, από τη δική τους πλευρά, με το αρμόδιο Υπουργείο, θα σας πουν και τη δική τους θέση.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο Νόμος 3185/2003 παρέχει το νομικό πλαίσιο με το οποίο γίνεται η συνταγματικότητα και υλοποιείται αυτή η συνεργασία σήμερα και αυτός ο νόμος ορίζει ακριβώς ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες, δηλαδή υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών, μπορούν να παρέχουν τα ΕΛΤΑ.
Άρα και το λέω εις αντίκρουσιν, δεν υπάρχει ένα ζήτημα ότι θα μεταφερθούν αυτές οι υπηρεσίες των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών σε ιδιώτες. Βεβαίως με την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών οι ιδιώτες θα παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες, έτσι όπως αυτές ορίζονται και προβλέπονται στο νόμο που ψηφίστηκε.
Αυτό όμως είναι ένα θέμα ταχυδρομικών υπηρεσιών, η υπηρεσία ΚΕΠ δεν είναι ταχυδρομική υπηρεσία κι επομένως δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχει κάθε λόγο λοιπόν το κράτος σε αυτήν τη θεωρητική περίπτωση, να συνεργαστεί με οποιονδήποτε άλλον φορέα έχει μία υποδομή, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και την αντίστοιχη στελέχωση, σε ένα σημείο της χώρας όπου δεν λειτουργεί ΚΕΠ ή δεν υπάρχει κατάστημα των ΕΛΤΑ, προκειμένου κι εκεί οι πολίτες να έχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα το δει η Κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υπάρχει ήθελα να ρωτήσω επίσης κάποια εκτίμηση, βέβαια είναι λίγο ρευστό το τοπίο, βέβαια φαντάζομαι ίσως δύσκολα, αλλά αν τυχόν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πότε μπορεί να γίνει η έναρξη αυτής της παροχής αυτής της υπηρεσίας. Και τι θα γίνει αν θα υπάρξει κάποια μεταφορά προσωπικού του ΚΕΠ στα ΕΛΤΑ προκειμένου να υπάρξει συνεργασία;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, δεν θα γίνει καμιά μεταφορά προσωπικού. Τα ΕΛΤΑ θα λειτουργούν με τα στελέχη τα οποία έχουν, με την υποδομή την οποία έχουν. Επαρκούν για να προσφέρουν αυτήν τη νέα υπηρεσία, απλώς θα τύχουν κάποιας εκπαίδευσης σεμιναριακής τα στελέχη τους, προκειμένου να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κατά τα άλλα τώρα κ. Βαρσάμη απαντήστε. Μέσα στο 2012, πιστεύω ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Χ. ΒΑΡΣΑΜΗΣ: Για να υλοποιηθεί λοιπόν αυτή η συνεργασία θα πρέπει να εκδοθεί μία κοινή υπουργική απόφαση, προφανώς από την καινούρια Κυβέρνηση που θα προκύψει, αλλά το μνημόνιο υπογράφεται σήμερα για να ξεκινήσει η προετοιμασία. Αν λοιπόν γίνουν όλα όπως έχουν προγραμματιστεί, πιστεύω ότι μετά το καλοκαίρι, το φθινόπωρο του 2012 δηλαδή, θα μπορούσε να αρχίσει να παρέχεται η υπηρεσία από τα 68, επαναλαμβάνω, καταστήματα που σας αναφέραμε από την αρχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το προσωπικό είναι επαρκές; Γιατί κάθε χρόνο παίρνουμε εποχικό, γιατί δεν έχουμε. Το προσωπικό θα είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των ΚΕΠ τις καινούριες;
Χ. ΒΑΡΣΑΜΗΣ: Τα 68 καταστήματα των ΕΛΤΑ για τα οποία συζητάμε έχουν μόνιμο προσωπικό το οποίο αυτή τη στιγμή εκτελεί ταχυδρομικό έργο, άρα λοιπόν υπάρχει επάρκεια προσωπικού και δε θα χρειαστούν εποχικοί και τα καταστήματα αυτά είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια, άρα δεν έχουμε πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, θα θέλαμε για τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου και από τον κ. Βορίδη και από τον κ. Ρέππα ένα σχόλιο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή η ερώτηση αυτή είναι εκτός θέματος και αναφέρεται σε ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να σχολιάσουμε με άλλη ιδιότητα, όχι την υπουργική ιδιότητα ή την ιδιότητα του μέλους που έχουμε και οι δύο σε αυτή την Κυβέρνηση, από την άλλη δεν πρέπει όμως να θεωρηθεί ότι υπεκφεύγουμε, αν δώσουμε απάντηση επί της ουσίας και οι δύο θα πούμε διαφορετικά πράγματα. Εγώ αρκούμαι να πω και νομίζω ότι και ο κ. Βορίδης θα πει κάτι αντίστοιχο, ότι δεν πρέπει να σχολιάσουμε μία απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ούτως ή άλλως, αυτό θα έλεγα κι εγώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλό Πάσχα.

Ακολούθησε η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.