Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Ένα συναυλιακό τριήμερο διοργάνωσε φέτος το καλοκαίρι η Δημοτική Χορωδία Λιτοχωρου «Ι. Σακελλαρίδης» παρουσιάζοντας και τα τρία τμήματα ενηλίκων.






Την έναρξη έκανε στις 29 Ιουλίου το τετράφωνο τμήμα με το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη υπό τη διεύθυνση του κ. Ευθυμίου Μαυρίδη. Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα χορευτικά τμήματα του ΠΟΛ ενώ 2 σολίστες και πολυμελής ορχήστρα συμπλήρωναν το σκηνικό. Η βραδιά γέμισε από τις πενιές του μπουζουκιού και οι φωνές των χορωδών, των σολίστ και των μουσικών ζωντάνεψαν το μεγαλείο του τροβαδούρου Βασίλη Τσιτσάνη.
Την σκυτάλη πήρε στις 31 Ιουλίου το παραδοσιακό τμήμα που μας παρουσίασε τραγούδια σύγχρονων στιχουργών και συνθετών ενσωματώνοντας σε νέο στίχο μελωδίες βασισμένες στο παραδοσιακό ύφος. Τα βασικά όργανα της παραδοσιακής μουσικής σαντούρι, λαούτο , βιολί πλαισίωσαν τις εναρμονισμένες φωνές του τμήματος υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίκας Φωτοπούλου. Ένα εξαιρετικό δύσκολο ποιοτικό εγχείρημα με λόγια μουσική και αφηγηματικό μέρος από την κυρία Δέσποινα Καρτσούνα που για πρώτη φορά η δημοτική χορωδία πραγματοποιεί μέσω της παράδοσης με μεγάλη επιτυχία.
Η αυλαία έπεσε στις 3 Αυγούστου με το τμήμα καντάδας. Οι 22 επιλεγμένες αντρικές φωνές υπό τη διεύθυνση του μουσικολόγου κ. Γεωργίου Μπελογιάννη εδώ και χρόνια σταθεροί εραστές στο ιδιαίτερο αυτό ύφος μουσικής , μας ταξίδεψαν στο πρώτο μέρος του προγραμματος, στην κουλτούρα της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Αθήνας. Στο δεύτερο μέρος ξεσήκωσαν το θεατράκι του πάρκου Λιτοχώρου με τραγούδια γνωστά με.. «γράμματα στο Μακρυγιάννη». ενώ το πολυπληθές κοινό αρνούμενο το τέλος της συναυλίας όρθιο χειροκροτούσε ζητώντας παράταση της μουσικής πανδαισίας.

Είναι γνωστή η αγάπη των Λιτοχωρινών στη μουσική εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστή η κουλτούρα και η καλλιέργεια ανθρώπων που αφιλοκερδώς και με γνώμονα τον εθελοντισμό δημιουργούν τέτοιου είδους πολιτισμού στον τόπο τους. Πόσα μπράβο να πει κανείς στο ΔΣ της δημοτικής χορωδίας , στους εξαίρετους μαέστρους, στους ταλαντούχους μουσικούς αλλά προπάντων στους χορωδούς που αφιερώνουν χρόνο, διάθεση και ποιότητα ψυχής ώστε ο τόπος μας να μπορεί να υπερηφανεύεται και να καμαρώνει για τον πολιτισμό που παράγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.