Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΕΥΡΩΠΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Η πολιτική της ΕΕ για το κλίμα είναι ανεύθυνη

(Δελτίο τύπου της ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή)  

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε σήμερα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας το δεύτερο μέρος της νέας έκθεσης για το παγκόσμιο κλίμα, η οποία ασχολείται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για την Ευρώπη η έκθεση προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των πλημμυρών, προβλήματα στις παράκτιες περιοχές από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αύξηση των κυμάτων καύσωνα και λειψυδρίας στη νότια Ευρώπη.

Η Rebecca Harms, πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε σχετικά:

” Το δεύτερο μέρος της έκθεσης για το Κλίμα που μόλις δημοσιεύθηκε είναι πολύ σαφές: Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα αλλάξουν τον κόσμο. Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων θα επιδεινωθούν δραματαικά, αν δεν αντιδράσουμε άμεσα και σοβαρά. Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τη διατροφική μας ασφάλεια, η στάθμης της θάλασσας ανεβαίνει, η οξίνιση των ωκεανών προχωράει και η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι στιγμής δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί την κατάσταση. Το χάσμα μεταξύ των διαπιστώσεων των επιστημόνων και της ευρωπαϊκής πολιτικής διαρκώς αυξάνεται. Οι αναιμικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030, που συζητούνται σήμερα στην ΕΕ, απέχουν πάρα πολύ από το να είναι επαρκείς για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ και των συναδέλφους της στην ΕΕ είναι ανεύθυνη.

Μόνο με πραγματικά φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και δεσμευτικούς στόχους για την εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε πιθανότητα να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή σε δύο βαθμούς και να αποτραπούν οι καταστροφικές επιπτώσεις. Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για καινοτομία στην οικονομία και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας . Αυτές οι ευκαιρίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. »

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.