ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «BHMA»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Β. ΧΙΩΤΗ & Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πάμε τώρα να συνομιλήσουμε με την Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, την κυρία Φώφη Γεννηματά, διότι από σήμερα και μετά, η πολιτική αντιπαράθεση βλέπω να ανάβει και πάλι, έτσι κι αλλιώς είναι και μέρα απεργίας. Καλή σας ημέρα, κυρία Γεννηματά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, κατ΄ αρχάς, βλέπουμε σήμερα πληροφορίες στις εφημερίδες, που λένε ότι το πακέτο μέτρων κλείδωσε και μάλλον αύριο θα έχουμε και τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, για να συμφωνηθεί. Θέλω να ρωτήσω, το ΠΑΣΟΚ, από όλες αυτές τις πληροφορίες που διαρρέουν από το οικονομικό επιτελείο, αποδέχεται όλα αυτά τα μέτρα, ή για κάποια διατυπώνει ενστάσεις;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ' αρχήν, δεν έχουμε πληροφορίες και δεν μπορούμε να διατυπώσουμε θέση, με βάση δημοσιογραφικές διαρροές.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εντάξει, συνήθως μέσα πέφτουν οι δημοσιογραφικές διαρροές, όπως τις αποκαλείτε, διότι δεν προέρχονται από το πουθενά, από το οικονομικό επιτελείο είναι. Τα μπλοκάκια που θα φορολογηθούν με 30%, δηλαδή, είναι ένα μέτρο που έχει συζητηθεί ήδη.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύω πως κι εσείς θεωρείτε ότι ένα κόμμα πρέπει να έχει μία υπεύθυνη στάση και να τοποθετείται με βάση την επίσημη πληροφόρηση. Και δεν ξέρω αν ισχύει η αυριανή συνάντηση, για την οποία διαβάζω.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, μας λέτε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε τουλάχιστον, δεν έχω τέτοια ενημέρωση.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα, ωραία. Πέραν αυτού, ως ΠΑΣΟΚ, έχετε και μια ενημέρωση απευθείας από το οικονομικό επιτελείο, άρα, μια εικόνα την έχετε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλω να σας πω κ. Χιώτη, ότι στην πρόταση των πέντε σημείων, που δώσαμε και χθες στη δημοσιότητα, ακριβώς εκεί βάζουμε ένα ολόκληρο σκεπτικό, για το πώς μπορεί αυτό το πακέτο των μέτρων να αποδώσει και να έχει και μία κοινωνική στήριξη, δηλαδή, να κατανοήσει ο κόσμος ότι αυτό μπορεί κάπου να οδηγήσει, μπορεί να οδηγήσει στο φως στην άκρη του τούνελ.
Γιατί αυτό που ζητάει σήμερα ο ελληνικός λαός, είναι να βεβαιωθεί ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων, το οποίο θα οδηγήσει σε μία προοπτική. Επομένως, εμείς έχουμε τοποθετηθεί για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, με πέντε σημεία, τα οποία θα ήθελα να μου δώσετε το χρόνο να τα πω όσο πιο επιγραμματικά γίνεται.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Παρακαλώ, όσο πιο επιγραμματικά, όμως, για να μη φάμε όλο το χρόνο της συνέντευξης.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το πρώτο σημείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και απαντά και σε αυτό που με ρωτήσατε, έχει να κάνει με την ανάγκη να διατηρηθεί η εσωτερική ισορροπία του πακέτου των 11,5 δις.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, από την πρώτη στιγμή, οι τρεις Αρχηγοί έδωσαν κατευθύνσεις στο οικονομικό επιτελείο, με βάση τις οποίες θα έπρεπε περίπου 6,5 δις περικοπές να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα - ένα πακέτο πάρα πολύ δύσκολο και δυσβάσταχτο - και περίπου 5 δις από περικοπές στο κράτος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, αυτή η εσωτερική ισορροπία είχε ανατραπεί. Και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα πρέπει να δουλέψουν οι Υπουργοί, για να τεκμηριώσουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να γίνουν αποδεκτές από την Τρόικα.
Γιατί όπως καταλαβαίνουμε, η Τρόικα δεν αποδέχθηκε, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, τις προτάσεις των Υπουργείων για περικοπές στο κράτος. Να δουλέψουν, λοιπόν, για να γίνουν αποδεκτές, γιατί με τον τρόπο αυτό, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, μειώνεται το βάρος στο κομμάτι «μισθοί-συντάξεις-επιδόματα». Αυτό είναι το πρώτο.
Και το δεύτερο σε σχέση με το εσωτερικό, είναι ότι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, για το πώς μπορεί να μην είναι οριζόντιες οι περικοπές ή, ακόμα χειρότερα, και αντίστροφα προοδευτικές. Και θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να συμφωνηθούν στο εσωτερικό επίπεδο, γιατί δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσει η Τρόικα για το πώς θα γίνουν αυτές οι περικοπές.
Εγώ θέλω να σημειώσω εδώ ότι είναι σημαντικό πως μία από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, το να μην υπάρχουν περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, γιατί υπήρξε δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού σε σχέση με αυτό. Αυτό είναι το πρώτο, λοιπόν, το οποίο συμπληρώνεται από το γεγονός ότι είναι ανάγκη να υπάρξει η παράταση, για να μπορέσουμε να μοιράσουμε αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα σε δύο φάσεις. Και τι σημαίνουν οι δύο φάσεις;