Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου: «Θεσμοφοριάζουσες» Αριστοφάνη Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 Αρχαίο Θέατρο Δίου Ώρα 21: 30




Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου 
Δελτίο Τύπου 
«Θεσμοφοριάζουσες» Αριστοφάνη 
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 
Αρχαίο Θέατρο Δίου 
Ώρα 21: 30

Ποίηση, πολιτική, ταυτότητα φύλου, θεατρικότητα. Είναι μόνο μερικά από τα θέματα που πραγματεύονται οι «Θεσμοφοριάζουσες», μια από τις «γυναικείες» όπως λέγονται κωμωδίες του Αριστοφάνη. Γραμμένο στην εποχή της κατάλυσης της αθηναϊκής Δημοκρατίας –το 411 π.Χ. – στην οποία έχει επιβληθεί ολιγαρχικό καθεστώς. Ο συγγραφέας βάζει τις γυναίκες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν πολιτική σταθερότητα. Προτάσσει ουσιαστικά τον ρόλο που πρέπει να κατέχουν στις κοινωνίες όχι μόνον οι γυναίκες αλλά κάθε ομάδα πολιτών που δεν εκπροσωπείται δίκαια. Ένα έργο που βροντοφωνάζει το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, την προσωπική ταυτότητα, το νόμο, τη φύση, την πάλη έναντι στην κρίση των αξιών.
Και πώς πετυχαίνεται αυτό; Μέσω της αντιπαλότητας που υπάρχει ανάμεσα στις γυναίκες και τον Ευρυπίδη. Ο λόγος είναι πως ο τραγικός ποιητής κατακεραυνώνει στις τραγωδίες του τις γυναίκες. Αυτές με τη σειρά τους θέλουν να τον τιμωρήσουν και η γιορτή τους, τα Θεσμοφόρια, είναι ο κατάλληλος χώρος στον οποίο θα αποφασίσουν την πορεία τους. Ο Ευρυπίδης το μαθαίνει, στέλνει τον φίλο του Μνησίλοχο να τον υπερασπιστεί και να τις μεταπείσει. Ωστόσο ο Κλεισθένης, Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, μαρτυρά στις γυναίκες τις κινήσεις του Ευρυπίδη. Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και ο τραγικός ποιητής εμφανίζεται στα Θεσμοφόρια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να γλιτώσει και τον φίλο του. Τελικά ο συμβιβασμός επέρχεται και ο Ευρυπίδης υπόσχεται να σταματήσει να τις διαβάλει κι όλα τελειώνουν πανηγυρικά.         
Το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου φιλοξενεί τις «Θεσμοφοριάζουσες» την Παρασκευή 20 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Είναι μια παράσταση σύμπραξη των Α. Μ. Τέχνη Χώρος - ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - Ε.Φ.. Η μετάφραση του κειμένου φέρει την υπογραφή  του Παντελή Μπουκάλα η οποία μένει πιστή στον αριστοφανικό λόγο αλλά παράλληλα είναι και ποιητική. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έχει δηλώσει πως θέλησε να δοκιμάσει πόσο αντέχει σήμερα το αριστοφανικό κείμενο χωρίς καμία διασκευή και πως πάνω απ’ όλα, πρόκειται για ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας. Τον θίασο αποτελούν καταξιωμένοι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς. Η μουσική της παράστασης είναι του Νίκου Κυπουργού ενώ τα τραγούδια και η οργανική μουσική της παράστασης ερμηνεύονται από όλο τον θίασο σαν μια ζωντανή ορχήστρα.


Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθωνας, Τοξότης), Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης Αγάθωνα, Κλεισθένης), Θεσμοφοριάζουσες: Νάντια Κοντογεώργη (1η γυναίκα), Μαρία Κατσανδρή (2η γυναίκα), Άντρη Θεοδότου (3η γυναίκα), Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα), Βαλέρια Δημητριάδου, Σοφία Κακουλίδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά
Συμπαραγωγή: Α. Μ. Τέχνη Χώρος - ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - Ε.Φ.
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Ενδυματολόγος: Άγγελος Μέντης
Σκηνογράφος: Μαγδαληνή Αυγερινού
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Δεντάκης
Μουσική διδασκαλία - Μουσικός: Αναστάσης Σαρακατσάνος
Βοηθός σκηνογράφου: Τζίνα Ηλιοπούλου


Μέρα: Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
Τόπος: Αρχαίο Θέατρο Δίου
Ώρα: 21: 30
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 20
Φοιτητικό/ Άνω των 65: 17 ευρώ
Ανέργων/ Πολυτέκνων, έως 18, ΑΜΕΑ: 15ευρώ 
[opb][op9]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.