Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

«ΗΡΩΕΣ, ΑΠΑΡΤΑ ΒΟΥΝΑ ... ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ... »ΕΝΑ ΕΦΥΜΝΙΟ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1878 ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά




«ΗΡΩΕΣ, ΑΠΑΡΤΑ ΒΟΥΝΑ ... ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ... »
ΕΝΑ ΕΦΥΜΝΙΟ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1878 ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΤΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Ο Ευάγγελος Κοροβάγκος, πρόεδρος της Προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης της Μακεδονίας, γεννήθηκε ως ιστορία. Στο κορμί του ήταν τυπωμένη η βιολογική ιστορία της Μακεδονίας, ήταν αποτυπωμένα τα χαρακτηριστικά των υπόδουλων συγχωριανών του, ήταν χαραγμένες εμπειρίες, αγώνες, αντιστάσεις και στάσεις ζωής των γενεών του παρελθόντος.
Η Επανάσταση του 1878 και ο Ευάγγελος Κοροβάγκος αποτελούν σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης. Πολύτιμη, ατίμητη και βαρύτιμη η κληρονομιά που μάς κληροδότησαν οι μάρτυρες και ήρωες της γενιάς εκείνης.
Άραγε σήμερα, 141 χρόνια μετά το 1878, η Ιστορία είναι διέξοδος στα αδιέξοδα; Όταν αποσιωπάται και αλλοιώνεται η Ιστορία, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προετοιμάζουμε νέες γενεές γενιτσάρων. Οι Νεοέλληνες στα χρόνια που έρχονται ... θα είναι κάτι σαν Έλληνες, θα μιλούν κάτι σαν Ελληνικά, μη έχοντες αίσθημα χρέους και ευθύνης για την υπεράσπιση της χώρας;
Τηρώντας, κι εγώ, ενός λεπτού σιγή για τους προγόνους μου, για τη Μακεδονία που με γέννησε, με ανέθρεψε και με διαμόρφωσε, δημοσιεύω ένα μικρό άγνωστο ντοκουμέντο για τον Ευάγγελο Κοροβάγκο.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.