Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ, για τα αντιπλημμυρικά στο δήμο Δίου

                              Πριν εφτά περίπου χρόνια…

Κατερίνη, 5-09-2011


                           Η παρέμβαση του Γρηγόρη Παπαχρήστου,
τ. Δημάρχου Δίου και νυν Περιφερειακού Συμβούλου
στη σύσκεψη για το ΕΣΠΑ


             Ως γνωστό την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011, πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύσκεψη φορέων με θέμα την πορεία ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ που αφορούν την Πιερία. Στη σύσκεψη μίλησαν η Αντιπεριφερειάρχης κα Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, Πύδνας-Κολινδρού κ. Βαγγέλης Πολύζος και ο αν. Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης και οι οποίοι αναφέρθηκαν σε έργα που αφορούν την Πιερία και τους δήμους τους. Ακολούθησαν βέβαια και εκπρόσωποι άλλων φορέων, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ένωσης  Ξενοδόχων, κ.ά.
            Μεταξύ αυτών το λόγο ζήτησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Π.Ε. Πιερίας κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος λέγοντας τα εξής: «Κύριε αν. Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να παρέμβω κυρίως με την ιδιότητα του πρώην Δημάρχου Δίου και να σας ενημερώσω συμπληρωματικά στα όσα είπε ο αν. Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Φαρμάκης για την ετοιμότητα μελετών που αφορούν τον πρώην δήμο Δίου. Όπως άλλωστε επισήμανε στην τοποθέτησή του και ο ίδιος, μελέτες που να μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ από την πλευρά του δήμου Δίου-Ολύμπου υπάρχουν μόνο στη Δημοτική Ενότητα Δίου. Πράγματι κατά τη διάρκεια της οκτάχρονης θητείας μας στο δήμο Δίου έγινε μια σημαντική δουλειά στη σύνταξη μελετών ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ αλλά και σε άλλα προγράμματα. Δύο σημαντικά έργα έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ενώ άλλες πέντε τουλάχιστον μελέτες είναι σε φάση ωρίμανσης και μάλιστα κάποιες από αυτές έπρεπε να είχαν κατατεθεί. Θα σας παρουσιάσω σύντομα αλλά πολύ συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο που απέστειλε η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ την πορεία των μελετών:
1. To Ενιαίο Λύκειο Κονταριώτισσας. Η μελέτη έγινε από τη Ν.Α. Πιερίας σε συνεργασία με το δήμο Δίου. Το έργο έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 5,5εκατ. € και μάλιστα έχει δημοπρατηθεί. Απομένει η υπογραφή ελέγχου νομιμότητας από τον Γενικό Γραμματέα κ. Θύμιο Σώκο ώστε να προχωρήσει η υπογραφή σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είναι θέμα κάποιων ημερών η ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας.
2. Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στα Δ.Δ. Βροντούς και Καρίτσας. Η μελέτη έχει κατατεθεί από τον πρώην δήμο Δίου στο ΥΠΕΚΑ. Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με προϋπολογισμό 11,5εκατ. €. Έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης και βρίσκονται στη Μονάδα Παρακολούθησης Δημοσίων Συμβάσεων για έγκριση, ενώ είναι έτοιμη και η μελέτη των ιδιωτικών συνδέσεων, γιατί θα πρέπει να δημοπρατηθούν συγχρόνως. Στο συγκεκριμένο έργο ο δήμος Δίου-Ολύμπου πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για να μη παρέλθει το εξάμηνο από την ημέρα ένταξης του έργου και βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση απένταξης ενός τόσου σημαντικού έργου.
3. Μελέτη δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Δ. Δίου/Πλατανακίων, Αγίου Σπυρίδωνα, Κονταριώτισσας και Νέας Εφέσου. Η μελέτη των συγκεκριμένων Δ.Δ. του πρώην δήμου Δίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί μόνο η περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Ε.Υ.Π.Ε. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Θέλω να πιστεύω πως η καθυστέρηση αυτή σύντομα θα πάρει τέλος, λόγω επανόδου των υπαλλήλων από τις διακοπές. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 18εκατ. €. Θέλω να ρωτήσω τη διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ, την κα Ωραιοπούλου, εάν στο ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης στο οποίο πρόκειται να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν τόσα λεφτά. Διαφορετικά θα πρέπει να γίνει κατάτμηση της μελέτης.
4. Κατασκευή εξωτερικών δικτύων ύδρευσης δήμου Δίου. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, αφορά την κατασκευή αγωγών μεταφοράς νερού σ’ όλα τα Δ.Δ. του πρώην δήμου Δίου από τα κεντρικά διυλιστήρια που βρίσκονται στη Βροντού, προϋπολογισμού 1,5εκατ. €. Η μελέτη έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις από την Υπηρεσία Υδάτων, τη ΔΙΠΕΧΩ, κλπ. Καθυστερούν αδικαιολόγητα οι γνωμοδοτήσεις κάποιων υπηρεσιών και μάλιστα του νομού μας, για τις οποίες θα πρέπει ο δήμος να μεριμνήσει άμεσα. Η μελέτη θα κατατεθεί στο ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής». Να σημειωθεί ότι έχουν κατασκευαστεί σύγχρονα αντλιοστάσια στη θέση «Δριμίτσα Βροντούς» και τα οποία μέσω των ανωτέρω αγωγών θα τροφοδοτούν με πλήρη επάρκεια νερού όλα τα Δ.Δ. του πρώην δήμου Δίου. Είναι ένα έργο ποιότητας ζωής των κατοίκων, με πρόβλεψη για τα επόμενα 40 χρόνια.
5. Μελέτη συντήρησης περιβόλου και ευπρεπισμού χώρου Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα. Ο μοναδικός βυζαντινός ναός στην Πιερία και τη Βόρεια Ελλάδα που σώζεται ακέραιος από τον 8ο αιώνα μ.Χ. Είναι κτισμένος σε ρυθμό πανομοιότυπο με την Αγία Σοφία, σε σμίκρυνση βέβαια και αποτελεί σπουδαίο βυζαντινό μνημείο. Ο δήμος σε συνεργασία με την 9η Εφορία Αρχαιοτήτων έχει κάνει εργασίες συντήρησης της στέγης του ναού αλλά συγχρόνως προχώρησε και στη σύνταξη μελέτης συντήρησης του περιβόλου του ναού, που είναι επίσης πολύ σημαντικός. Ο προϋπολογισμός είναι σχετικά μικρός, 70χιλ. € περίπου και δεν γνωρίζω γιατί δεν έχει ήδη κατατεθεί στο μέτρο «Πολιτισμός» του ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης.
6. Νηπιαγωγείο Αγίου Σπυρίδωνα. Ένα έργο το οποίο θα είχε ήδη κατασκευαστεί εάν δεν υπήρχε η άρνηση από την εκκλησία παραχώρησης ενός οικοπέδου που βρίσκεται δίπλα στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα ένταξης του στο ΕΣΠΑ, εάν έστω και τώρα υπάρξει συνεννόηση με την ενορία του Αγ. Σπυρίδωνα. Από την πλευρά μας υπήρχε πάντα η διάθεση ανταλλαγής οικοπέδου, γεγονός που προσέκρουσε στις υπερβολικές απαιτήσεις και τη «γραφειοκρατία» της εκκλησίας. Το έργο είναι απαραίτητο για την αυξανόμενη νεολαία του χωριού και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης οικοπέδου. Έχει προϋπολογισμό 1,5εκατ. € και αφορά μελέτη διθέσιου νηπιαγωγείου. Ο Ο.Σ.Κ. το έχει κατατάξει εδώ και δύο χρόνια στα προτεραιότητας σχολεία, βάσει και των στοιχείων που έχουν κατατεθεί.
7. Κατασκευή γέφυρας Ξηρολακίου Κονταριώτισσας. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί με προϋπολογισμό 5,5εκατ. € από τη Ν.Α. Πιερίας σε συνεργασία με το δήμο. Απομένει η οριοθέτηση και το κτηματολόγιο απαλλοτρίωσης  κάποιας ιδιωτικής έκτασης στην έξοδο της γέφυρας προς τον Άγιο Σπυρίδωνα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προλάβουμε να εντάξουμε αυτό το σημαντικότατο έργο.
8. Άφησα κ. Περιφερειάρχη τελευταίο αλλά θεωρώ πρώτιστης όμως σημασίας, ένα έργο για το οποίο έχουμε πληρώσει πολλά. Αναφέρομαι στο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας των Δ.Δ. του πρώην δήμου Δίου. Μπορεί να έχουμε το προνόμιο να ζούμε κάτω από τον Όλυμπο, αλλά όταν οι θεοί θυμώσουν τότε αλίμονο μας. Στην οκτάχρονη θητεία μου, τρεις φορές κηρύχθηκε ο δήμος μας πλημμυροπαθής. Τρεις φορές καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι υποδομές για να τις ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Το ίδιο κινδύνεψαν και οι αρχαιότητες του Δίου. Μία από αυτές χρειάστηκε να μετακινήσουμε και ανθρώπινο πληθυσμό. Εύχομαι να μη βρεθείτε ποτέ σ’ αυτήν τη θέση ως περιφερειάρχης. Οι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων, κάθε φορά που επισκέπτονταν το δήμο μας μετά τη θεομηνία και αντίκριζαν τα συντρίμμια, δήλωναν πως η Πολιτεία θα προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων Εμείς προχωρήσαμε στη σύνταξη μιας δαπανηρής αλλά σοβαρής μελέτης. Η Πολιτεία όμως αθέτησε το λόγο της και κάθε φορά βρίσκει προσχήματα και υπεκφυγές. Τα αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Δίου, κυρίες και κύριοι, είναι έργα ύψιστης σημασίας, είναι έργα ζωής. Θα πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε, σύμφωνα με αυτά που είπε στην αρχή και η κα Ωραιοπούλου, ότι το έργο αυτό να κριθεί άμεσης προτεραιότητας για την Πιερία και ότι το Υπουργείο θα αναλάβει στο εξής την ευθύνη ένταξης και υλοποίησης του έργου. Περιττό να σας πω ότι η οριοθέτηση των χειμάρρων δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί σε ποια Περιφέρεια ανήκει. Επιτέλους ξεκαθαρίστε μεταξύ των δύο περιφερειών τις αρμοδιότητές σας. Πληροφοριακά σας λέω ότι το σύνολο της αντιπλημμυρικής μελέτης έχει προϋπολογισμό γύρω στα 12εκατ. €. Εμείς, κατόπιν οδηγιών σας κα Ωραιοπούλου, έχουμε κάνει και κατάτμηση της μελέτης για να μειώσουμε τον προϋπολογισμό. Επιμένω όμως και σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε όλοι μας, ότι το έργο είναι ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας και πρέπει να το αναλάβει η ίδια η Πολιτεία με το αρμόδιο Υπουργείο της. Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας και ο δήμος Δίου-Ολύμπου πρέπει να επιμείνουν σ’ αυτό.
            Κλείνοντας θα ήθελα να συμπληρώσω πως υπάρχουν και άλλες ώριμες μελέτες που αφορούν τον πρώην δήμο Δίου, αλλά όπως αναφέρατε στην εισαγωγή σας, δυστυχώς δεν υπάρχουν γι’ αυτές αντίστοιχα μέτρα στο ΕΣΠΑ. Εννοώ τον Παιδικό Σταθμό Βροντούς, το Δασικό Χωριό Ολύμπου, το πρόγραμμα Εξοικονομώ, μελέτες αναπλάσεων Δ.Δ., μελέτες οδοποιίας, κ.ά.
            Για τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου αλλά και σε άλλες περιοχές της Πιερίας θα σας μιλήσει η εκπρόσωπος της ΚΖ' Εφορίας Αρχαιοτήτων που βρίσκεται στη σύσκεψη, ενώ η ένταξη του Φεστιβάλ Ολύμπου στο ΕΣΠΑ, στο οποίο τυχαίνει να είμαι μέλος του Δ.Σ. και έχω συμβάλλει ως Δήμαρχος τότε του Δίου στην ένταξή του, γνωρίζω ότι εξελίσσεται καλά.
            Αυτά κύριε Περιφερειάρχη και κα διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ. Εύχομαι η Πιερία να εντάξει ένα μεγάλο αριθμό έργων στο ΕΣΠΑ. Πρέπει όμως να δουλέψουμε όλοι μας εντατικά και συντονισμένα. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να τρέξουμε. Με την εμπειρία μου ως πρώην Δήμαρχος  αλλά και ως περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Μέτωπο Ανάπτυξης» στην Πιερία, είμαι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία. Σας ευχαριστώ». 
                                                                               ( Δημοσιεύτηκε στα τοπικά Μ.Ε )




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.