Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Πώς #vazoumemprosta τη Δημόσια Υγεία



Γιώργος Καμίνης - νίκη αξιών
#vazoumemprosta

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Το σύστημα υγείας στην χώρα πάσχει. Έλλειψη εθνικού σχεδιασμού, αποτελεσματικού συντονισμού και υποχρηματοδότηση αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα.
Η κρίση της τελευταίας 9ετίας έρχεται να προσθέσει στις χρόνιες παθογένειες νέα προβλήματα. Τα ποσοστά νοσηρότητας – κυρίως στην ψυχική υγεία αυξάνονται. Λόγω μείωσης εισοδημάτων, οι πολίτες στρέφονται μαζικά προς τα δημόσια νοσοκομεία και δεν εξετάζονται προληπτικά. Ο αριθμός των ανασφάλιστων συμπολιτών μας αυξάνεται, ενώ η δημόσια δαπάνη μειώνεται σταθερά.
Οι ανάγκες που αυξάνονται δεν αντιμετωπίζονται με αντίστοιχες πολιτικές. Από το σύστημα υγείας λείπουν βασικοί πυλώνες όπως η αποκατάσταση και η υποστήριξη της διαβίωσης.

Τι μας κρατάει πίσω

Η λειτουργεία του ΕΣΥ έχει λάθος προσανατολισμό. Αντί να εστιάζει στην πρόληψη, ρίχνει όλο του το βάρος στην θεραπεία. Απουσιάζει μια ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του.
Οι ελάχιστοι ανθρώπινοι πόροι διανέμονται με τον λάθος τρόπο. Ασθενείς μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία λόγω αστοχιών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση, ενώ το προσωπικό εξαντλείται λόγω υποστελέχωσης. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν τροφοδοτείται από τους αρμόδιους.
Τεράστια ποσά κατασπαταλώνται σε εξετάσεις ρουτίνας που είναι άσχετες με τα αίτια προσέλευσης. Δεν χρησιμοποιούνται δοκιμασμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η πληροφορία (data) των ασθενών δεν αξιοποιείται.
Μεγάλος αριθμών νοσοκομείων λειτουργούν με πληρότητα κάτω του 50%, διατηρώντας το κόστος περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ ο εργαστηριακός τομέας τους (κυρίως η απεικόνιση) που λειτουργεί μόνο σε μια βάρδια.
Η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας μειώνεται, σε αντίθεση με τις ανάγκες που αυξάνονται.
H οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι αναποτελεσματική, και η διασύνδεσή της με την δευτεροβάθμια προβληματική.
Υπάρχει τεράστια αδυναμία κάλυψης αναγκών σε ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Πώς #vazoumemprosta

Για την δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και φιλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι υποχρεωτική η εκ θεμελίων αλλαγή της δομής του.
  • Καθορίζουμε τους στόχους. Ταυτοποιούμε τις αναγκαίες δομές και την χωρητικότητά τους, με βάση την προσφορά και τις ανάγκες. Διαμορφώνουμε το σύστημα γύρω από τον πολίτη που νοσεί και την οικογένειά του.
  • Αλλάζουμε το διοικητικό πρότυπο, εισάγοντας κανόνες αριστείας και ηλεκτρονική διαχείριση. Το τρίπτυχο διαφάνεια – λογοδοσία- συνεργατικότητα γίνεται ο βασικός άξονας διοίκησης στην δημόσια υγεία.
  • Ενισχύουμε το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, και την ηλεκτρονική διασύνδεσή του με τα νοσοκομεία και τις άλλες δομές δευτεροβάθμιας φροντίδας. Αναβαμίζουμε και αποκαθιστούμε τις δομές και τις υπηρεσίες που αφορούν στην ψυχική υγεία και την φροντίδα των συνανθρώπων μας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
  • Εξορθολογίζουμε την δαπάνη για το φάρμακο, εντάσσοντας υποχρεωτικά τα γενόσημα και ισοδύναμα φάρμακα, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν αυτά που χρειάζονται, χωρίς ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρύνεται με άσκοπα έξοδα.
  • Αναβαθμίζουμε του ΕΟΦ και διεκδικούμε την έδρα του European Medicines Agency (EMA).


Αυτή είναι μόνο κάποιες από τις ριζικές τομές που χρειάζονται. Με τη βοήθεια σου, θέλω να συζητήσουμε περισσότερες, και να βρούμε ενδεχομένως καλύτερες. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουμε το διάλογο για ακόμα περισσότερες θεματικές ενότητες, για ακόμα περισσότερα προβλήματα, και τις λύσεις που προτείνουμε. Λύσεις που θα γίνουν το έναυσμα για να αλλάξουμε ριζικά τη χώρα μας. Για να γίνει πράξη η νίκη των προοδευτικών μας αξιών.





social icon social icon social icon
Email Image

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν επιθυμείτε να διαγραφείτε από τη λίστα ενημέρωσης, παρακαλούμε κάντε κλικ στο παρακάτω link: 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.