Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΗΡΙΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ 40 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
















Του Γιάννη Μαγκριώτη.

Ξεκίνησε το 1926, την ίδια χρονιά με την ΔΕΘ.

Σεπτέμβρη μήνα, του Τιμίου Σταυρού, από τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Ανατολική Ρωμυλία.

Πέρσι, ίσως και με κάποια δόση υπερβολής, από την χαρά της μεγάλης επιτυχίας, οι οργανωτές, ανεβάζουν τους επισκέπτες, σε 300000.
Για φέτος, παρ’ ότι, δεν έχουν ακριβή στοιχεία, γιατί η είσοδος είναι ελεύθερη, πιστεύουν, ότι ξεπέρασαν, αυτό τον αριθμό.
Η Εμποροπανήγυρις, οργανώνεται, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δήμου 40 στρεμμάτων, εκ των οποίων, τα 20 είναι στεγασμένα, με ελαφριές σταθερές κατασκευές.
Συμμετείχαν 400 εκθέτες-πωλητές και τα έσοδα του δήμου, για φέτος, είναι 2.5 περίπου εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα καθαρά κέρδη του Δήμου, είναι περίπου 260000, όπως αναφέρει με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο αρμόδιος Δημοτικός σύμβουλος, συμπληρώνοντας, ότι θα διατεθούν, όπως κάθε χρόνο, για κοινωνικούς και προνοιακούς σκοπούς.

Κάθε σύγκριση, με τα αποτελέσματα της ΔΕΘ, μοιάζει φάρσα.
Οι Τοπικές παραγωγές χαλβά, λουκάνικων και γλυκών του κουταλιού, κάνουν την διαφορά, χάνονται όμως στην πλημμυρίδα των Κινέζικων, όπως σε όλη την χώρα.


Ρούχα, υποδήματα,ειδη οικιακής χρήσης και παιδικά παιχνίδια κυριαρχούν, δεν λείπουν και τα χαλιά, όπως και οι ηλεκτρικές συσκευές.
Ταβέρνες, καφέ και μεταμεσονύκτια μπαρ, συμπληρώνουν τις μόνιμες δραστηριότητες.
Το Λούνα Παρκ είναι εντυπωσιακό και γεμάτο κόσμο, κάθε ηλικίας, που χαίρεται το ύψος και τις περιστροφές, προσπαθώντας να εκτονώσει την πίεση της καθημερινότητας.
Μπουζούκια, ηλεκτρικές κιθάρες και κάθε είδος πνευστού, συνοδεύουν δημοτικολαικούς τραγουδιστές και χορευτικά συγκροτήματα.

Τα ονόματα, δεν είναι τα πρώτα της «Μαρκίζας», όχι μόνο γιατί είναι ακριβά, άλλα γιατί τις ίδιες ήμερες, πολλά από αυτά, είναι στην ΔΕΘ.
Τα νεανικά γκρουπάκια όμως, βρίσκουν φιλοξενία και αρκετά ζεστά χειροκροτήματα.
Η απόσταση είναι περίπου 40 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, με τα 37 να είναι Αυτοκινητόδρομος και τα τελευταία τρία, επαρχιακός δρόμος, με προδιαγραφές της δεκαετίας του ’70.
Ο Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, παλεύει να πείσει, ότι η χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση των αναπτυξιακών υποδομών, φαλκιδεύεται, όταν το μοναδικό κριτήριο είναι το πληθυσμιακό, οι 15000, περίπου κάτοικοι του Δήμου.
Οι ανάγκες είναι πολύ πιο μεγάλες, όπως και οι δυνατότητες των ανθρώπων και της περιοχής.
Η ιδιαίτερα επιτυχημένη Εμποροπανήγυρις και οι μεγάλες επιτυχίες των Αθλητικών τους συλλόγων, τα τελευταία χρόνια, το αποδεικνύουν.
Με το τέλος της Εμποροπανήγυρις ο Δήμαρχος είχε προγραμματισμένες και πάλι επισκέψεις στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη και στα αρμόδια Υπουργεία, στην Αθήνα.
Είναι αδιανόητο, όπως λέει, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να πληρώνουν δυο διόδια, μέχρι την Θεσσαλονίκη, και σε λίγο καιρό και περισσότερα, με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού, και να μην έχουν καμιά διευκόλυνση, αλλά και ασφαλή πρόσβαση στον Αυτοκινητόδρομο, όπως και ασφαλή μετακίνηση, εντός των ορίων, του Καλλικρατικού Δήμου.
Το νερό, από τον Αλιάκμονα, είναι ο μεγάλος στόχος του Δήμου, τόσο για την ύδρευση, όσο και την άρδευση.
Κάποιες υποσχέσεις, πήρε τελευταία ο Δήμαρχος από τους αρμοδίους, και είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει τους πόρους, τουλάχιστον, για τις μελέτες.

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!
[opb][op12]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.