Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



ΗΜΕΡΙΔΑ: «Οι βασικές μεταρρυθμίσεις του Κοινωνικοασφαλιστικού Συστήματος»


Παρουσία πολλών ενδιαφερόμενων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουνίου η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Οι βασικές μεταρρυθμίσεις του Κοινωνικοασφαλιστικού Συστήματος μετά το Ν.4336/2015 και το Ν.4387/2016 - Ενοποίηση Ταμείων – Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης – Πλασματικά Έτη - Παράλληλη Ασφάλιση – Απασχόληση Συνταξιούχων – Συντάξεις Θανάτου». Οι ομιλητές από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας όρισαν το πλαίσιο έτσι όπως έχει σχηματιστεί και θα είναι στη διάθεση του κοινού της Πιερίας στο μέλλον, με την ημερίδα να είναι το πρώτο βήμα μιας συστηματικής συνεργασίας με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης. Συνεργαζόμενοι στην εκδήλωση ήταν ακόμα το 4ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο Δικηγορικός ΣύλλογοςΚατερίνης.

Την ημερίδα άνοιξε η πρόεδρος του Εργατικού ΚέντρουΚατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, η οποία καλωσόρισε τους ομιλητές αλλά και όσους γέμισαν την αίθουσα για να ενημερωθούν και αναφέρθηκε στις βίαιες αλλαγές που έχουν επιβληθεί στο κοινωνικοασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς και στη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Κατόπιν, έδωσε το λόγο στην Υπεύθυνη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Στέλλα Μπαρμπαρούση, η οποία αναφέρθηκε στην λειτουργία της Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Κ. Μακεδονίας στη Βέροια, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθούν διάφορες δραστηριότητες το επόμενο διάστημα όπως ομαδικά εργαστήρια συμβουλευτικής, ανάπτυξης δεξιοτήτων επαγγελματικής απασχόλησης, εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν η Άντα Σταμάτη και η ΒασιλικήΤσώνου, νομικοί και επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, για να εξηγήσουν τις αλλαγές που έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμόζονται εφεξής σε ζητήματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Αναφέρθηκαν κωδικοποιημένα και συγκεντρωτικά στην Ενοποίηση των Ταμείων και τις Ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν πλέον μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, τι ισχύει για την παράλληλη ασφάλιση, τα πλασματικά έτη ασφάλισης και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά περίπτωση. Επιπλέον, αναλύθηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων, τα πλαφόν που έχουν τεθεί και τι προβλέπεται για την προσωρινή σύνταξη, την απασχόληση συνταξιούχων, τις συντάξεις χηρείας κ.α.


Στο τέλος της ημερίδας, αρκετοί ήταν οι παρευρισκόμενοι που έκαναν παρεμβάσεις και απεύθυναν ερωτήσεις προς τις ομιλήτριες, ενώ στον ίδιο χώρο από τις 12:00 το μεσημέρι, πολλοί ενδιαφερόμενοι έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν στη θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στους συμβούλους της Μονάδας. Οι εντυπώσεις που έμειναν στους συμμετέχοντες ήταν ιδιαίτερα θετικές και όλοι ευελπιστούν η συγκεκριμένη λειτουργία να αποφέρει καρπούς και στο μέλλον. [op33]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.