Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΑΚΗ ΣΥΝΑNΤΗΘΗΚΑΝ Ο ΝΙΚΑΣ ΑΡΙΣΤΕIΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ .



Συναντήσεις με Σταθάκη και Φιλίππου για τις ταμειακές ροές του ΕΛΑΠΕ είχαν εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών


Στης 3/2/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των φωτοβολταϊκών παραγωγών με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Βερροιόπουλο. Οι εκπρόσωποι των φ/β παραγωγών ήταν από την Ομοσπονδία των φ/β οι κ.κ Νίκας, Τσικούρας, Τόκας και Καλοτραπέζης, από τον Ελληνικό Σύλλογο Αγροτικών φ/β ο κ. Τουμπής και από την Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας οι κ.κ Παπακυριακού και Μπογδάνης. 


Όπως σημειώνεται στο κοινό δελτίο τύπου που υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΗΕ) και ο Ελληνικός Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ): 

"Τα θέματα της συνάντησης ήταν αφενός μεν η δραματική κατάσταση στις ταμιακές ροές του Ε.Λ.Α.Π.Ε. αφετέρου δε οι συνθήκες ανομίας και των επιχειρηματικών «πρακτικών», οι οποίες έχουν έντονα παρουσιαστεί στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Όσον αφορά την ταμιακή ασφυξία που έχουν υποστεί ο παραγωγοί από φ/β από την μη τήρηση του κανονιστικού πλαισίου, από συμμετέχοντες στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι γεγονός αδιαμφησβήτητο. Παράλληλα, όπως καταδείξαμε και σε επιστολή μας προς τον κ. Υπουργό «….Η ολιγωρία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς, διαχρονικά στις στρεβλώσεις όσον αφορά τον Ε.Λ.Α.Π.Ε., σε αντιδιαστολή με την ταχύτητα λήψης ευνοϊκών κανονιστικών αποφάσεων για άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι παροιμιώδης…». 

Από την μεριά του Υπ. κ. Σταθάκη ως επιπλέον ενέργειες στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας , που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, δρομολογούνται δομικές αλλαγές, καταβολή οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης στην ΔΕΗ και προεξόφληση των καταναλώσεων για το 2017 (συνολικά περίπου 330εκατ ευρώ). 

Είναι πασιφανές ότι οι δομικές αλλαγές για να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα χρειάζονται αφενός μεν χρόνο αφετέρου δε την εμπράγματη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων. Το χρονικό διάστημα για την θεωρητική επίτευξη ισορροπίας θα πρέπει να βρεί όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «ζωντανούς». Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν νοείται ισορροπία. Οι χρόνιες ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Ε.Λ.Α.Π.Ε. καταδεικνύουν το μέγεθος του χρόνου που έχει δοθεί, με την ανέχεια του Λ.ΑΓ.Η.Ε. σε βάρος των παραγωγών από Α.Π.Ε. , για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Χωρίς κανένα όμως αντίκρισμα. 
Σε συνέχεια, το κοντινό παρελθόν έχει δείξει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν υφίσταται η συνέργεια των εμπλεκομένων σε δομικές αλλαγές, οι οποίες θα επαναφέρουν σε ισορροπία την κατάσταση, τουναντίον οι πρακτικές που ακολουθούνται έχουν σκοπίμως οδηγήσει την αγορά στα άκρα. 
Οι, εκ νέου, δρομολογημένες ενέσεις ρευστότητας, προς την ΔΕΗ, οι οποίες θα λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος για τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. Η λειτουργία της Δ.Ε.Η. όσον αφορά τις πληρωμές της, μέσω του Α.Δ.Μ.Η.Ε. προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. είναι ήδη, έστω και κατόπιν κάποιων χρόνων, αντικείμενο διερεύνησης της Ρ.Α.Ε. 
Στις συναντήσεις μας τόσο με τον Πρόεδρο του Λ.ΑΓ.Η.Ε κ. Φιλίππου (3/2/2017) αλλά και με τον κ. Παπαχρήστου (2/2/2017) στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κατέστει σαφές ότι η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και οι ευθύνες βαρύνουν αντίστοιχα τον κάθε αρμόδιο φορέα. Τα γεγονότα από τον Δεκέμβρη του 2016 ως και σήμερα είναι πάρα πολλά και σίγουρα δεν θα ακολουθήσουμε την συνήθη τακτική των επιστολών μεταξύ Λειτουργού και Ρυθμιστή στο γαϊτανάκι της μεταφοράς των ευθυνών ή ακόμα και των δικαιολογιών περί υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους. 

Ας επαναλάβουμε άλλη μια φορά ότι προσβάλλει την νοημοσύνη μας να επικαλούνται πάντα οι εν λόγω φορείς την υποστελέχωσ www.energypress.grη όσον αφορά μόνο τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. 

Για να γίνουμε πλέον σαφείς στο πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Στην μια μεριά της πλάστιγγας έχει τοποθετηθεί η υποστελέχωση των αρμόδιων φορέων και στην άλλη μεριά η υποσίτιση των οικογενειών μας. 


Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στο που θα γύρει η πλάστιγγα ανεξαρτήτως του διακυβεύματος. 

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα ανωτέρω καλούμε τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας να σταθμίσει 

1) Χωρίς δογματισμούς την κατάσταση των φ/β παραγωγών και την εν γένει επιβίωση των οικογενειών μας, 

2) Τα αποτελέσματα των επικίνδυνων εταιρικών στρατηγικών που διενεργούνται στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, 

3) Τυχόν σκοπιμότητες ή ακόμα και ενέργειες χειραγώγησης στης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, 

4) Την αμεσότητα και δυναμική των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει ισοτιμία και ισονομία για όλους τους συμμετέχοντες".

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr [opb][op12]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.