Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

ΓΕΛ Λιτοχώρου


Το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού» παρουσίασε η Μουσικοθεατρική Σκηνή του Γενικού Λυκείου Λιτοχώρου την Τετάρτη 17/2/2016 στο Λιτόχωρο και την Πέμπτη 18/2/2016 στην Κονταριώτισσα.
Τη θεατρική ομάδα πλαισίωσαν η Μικτή Χορωδία και η Λαϊκή Ορχήστρα του Ιδρύματος Σακελλαρίδη καθώς και η Χορωδία του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι σολίστ Βιβή Κυριακού, Δήμητρα Σάββα και Δανάη Χαραλαμποπούλου, ενώ τον εξέχοντα ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή είχε ο Βασίλης Λέκκας. Η διεύθυνση και η σκηνοθεσία έγινε από το μαέστρο και καθηγητή του Λυκείου Λιτοχώρου, κ. Χρήστου Σάλτα.
Η παράσταση ανέβηκε υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Δίου – Ολύμπου και σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου και Γυμνασίου Λιτοχώρου, το Λύκειο Κονταριώτισσας, καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Κονταριώτισσας.
Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» είναι μια κατανυκτική λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που ξέσπασε μετά από την εθνική εποποιία κατά των κατακτητών. Γραμμένο το 1961, το έργο διαπνέεται από μια συγκίνηση αρχετυπική –σχεδόν θρησκευτική–, είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη συλλογική ανάγκη για μνήμη. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα γενναίο κάλεσμα σε εθνική ομοψυχία, σκύβοντας με συγκλονιστική ωριμότητα πάνω στις πληγές του Εμφυλίου, οι οποίες την εποχή που γράφτηκε ήταν ακόμα ανοιχτές. Η παράσταση στόχο είχε να αναδείξει την επικαιρότητα του έργου σε μια εποχή αναδυόμενης πόλωσης, που έχει επιτακτική ανάγκη –όσο καμία άλλη στο πρόσφατο παρελθόν– την εθνική ενότητα. 
Γραμμένα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου, τα λόγια του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη ηχούν σήμερα απολύτως επίκαιρα:
«Σε στιγμές τόσο κρίσιμες για το έθνος και το λαό, πιστεύω πως ο ζωντανός καλλιτέχνης πρέπει να καταπιάνεται με έργα και με ενέργειες που θα βοηθήσουν άμεσα για να λυθεί η κρίση, για να βρεθεί διέξοδος. Πιστεύω πως ο μοναδικός δρόμος για να κερδίσουμε τη μάχη μπροστά στην ιστορία και στον πολιτισμό, είναι αυτή τη στιγμή η αληθινή ενότητα. Όχι ενότητα συμβατική, σκόπιμη, ενότητα τακτική –αλλά ενότητα ουσιαστική όλων των Ελλήνων».


Συντελεστές του έργου

Ηθοποιοί
ΠΡΩΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Μάνα Παύλου (Σοφία): Βιβή Πουλάκη
Παύλος (γιός, 20 χρονών, αριστερός) Γιαννίκης Θανάσης
Ανδρέας (γιός, 25 - 30 χρονών, δεξιός) Μιχάλης Πίνος
ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Πατέρας Ισμήνης Μάνος Κων/νος
Μάνα Ισμήνης Ιωάννα Φούντου
Ισμήνη (κόρη 18 χρονών, αγαπάει τον Παύλο) Βίκη Παπαγιαννοπούλου
Περικλής (γιός, δεξιός) Διονύσης Πόντα
ΤΡΙΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Μάνα Ασημίνα Φαρμάκη
Νικολιός (γιός 20 - 25 ετών, αριστερός) Θανάσης Φτίκας
ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Πατέρας Παπακώστας Κώστας
Γιός: Μόσχοβας Γιάννης
ΠΕΜΠΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Πατέρας (τυφλός) Λάμπρος Παναγιώτου
Τασία (κόρη 16 χρονών) Σεμίνα Κουκιώτη
Τάκης (επικεφαλής δεξιών) Χάρης Χατζημανώλης
Γυναίκα (που έχασε το αγόρι της) Μαρία Σβάρνα
Ενας Ελένη Φουρκιώτη
Νεκρό αγόρι Παπακώστας Κώστας
Αρχιφύλαξ Δημήτρης Λαζαρίδης
Χωροφύλαξ Α Μαύρος Αλέξανδρος
Χωροφύλαξ Β Ζώης Παναγιώτης
Χωροφύλαξ Γ Χρήστος Τουλής
Χάρος Χάρης Χατζημανώλης
Χωροφύλαξ Δ Στέφανος Καψάλας
Χάρος Χάρης Χατζημανώλης
Στρατιώτης Α Ξυπτεράς Χρήστος
Στρατιώτης Β Μαυρουδής Δανιήλ
Στρατιώτης Γ Σκουλαρίκης Μανώλης
Παιδί Α - Ηλιος Θωμάς Χατζήνας
Παιδί Β – Ηλιος Γιαννίκης Δημήτρης


Σκηνικά – Κοστούμια: Μητρούλα Ασημίνα – Ντάβανου Φωτεινή
Χορογραφίες: Στογιάννος Κων/νος
Φωτισμός – Ηχητικά εφέ: Σάλτας Ηλίας – Λιάγκα Μαρία
Σκηνοθεσία- Διεύθυνση: Σάλτας Χρήστος

Χορωδίες Ιδρύματος Σακελλαρίδη και Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης
Βάραγκα Μαρία, Μυτιληναίου Μαρία, Τριανταφύλλου Φιλίτσα, Κυριακού Βιβή, Αλμαλιώτου Κλεοπάτρα, Αλμαλιώτου Φιλίτσα , Χούτα Μπέλα, Καζακά Βάσω, Κοκκινογένη Βούλα , Κουκάρα Βάσω, Λέινα Μάχη, Κολωνιάρη Πόπη, Ζηκυροπούλου Βανθούλα, Μακρή Ελένη, Χατζήνα Κατερίνα, Δώρα Κοσμίδου, Τζιούκα Λίνα, Πόπη Βασιλειάδου, Βασιλειάδου Αντα, Μπαζάκου Στέλλα, Σταυρίδου Ολγα, Ρέππα Διονυσία, Κρούπη Λαμπρινή.
Καλαϊτζής Χρήστος, Κυρίτσης Λάζος, Ντότσιος Αστέριος, Μήλιος Σωτήρης, Καραδήμος Νίκος, Λαλουμίχος Χρήστος, Ζεμπέκης Γιώργος, Κάκκαλος Θεόδωρος, Σάκης Παπασάββας, Καθαριάς Βαγγέλης, Μόχλας Γρηγόρης, Κολωνιάρης Κώστας, Μυτιληναίος Τάκης, Αραβοσιτάς Τάσος, Τροϊρης Θανάσης, Χατζήνας Βασίλης, Γερολιόλιος Βασίλης, Καλογερόπουλος Παναγιώτης, Θεοχαρόπουλος Θωμάς.
Λαϊκή Ορχήστρα Ιδρύματος Σακελλαρίδη
Κουτσιμανής Αποστόλης (μπουζούκι),
Μελιάδου Αννα (πιάνο),
Σάλτας Μάριος (κιθάρα),
Θεοχαροπούλου Τζίνα (φλάουτο),
Τοσουνίδης Χάρης (μπουζούκι),
Νίκα Κων/να (κιθάρα),
Κουκάρας Στέφανος (φυσαρμόνικα),
Καμβίσιος Παναγιώτης (κιθάρα),

Σάββας Κων/νος (κιθάρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.