Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΔΙΟΝ ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.







Σίγουρα αποτελεί σταθμό στην σαρανταπεντάχρονη αρχαιολογική ανασκαφή στην αρχαία πόλη του Δίου, η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, με τίτλο, «ΔΙΟΝ, θεοί και θνητοί στον Όλυμπο».

Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα από το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου με κυριότερο το τεράστιο και εντυπωσιακό ψηφιδωτό από την έπαυλη του Διόνυσου. Θαυμασμό επίσης προκαλούν ο Ύψιστος Δίας, η Αφροδίτη, η Δήμητρα, η Ίσιδα, οι φιλόσοφοι, και άλλα 80 περίπου εκθέματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. 

Το στήσιμο της έκθεσης πρωτότυπο και μοναδικό, ενώ δέος προκαλούν οι ήχοι από τα νερά, τα πουλιά, τα διάφορα ζώα καθώς και τα φυτά που υπάρχουν και ενδημούν στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου. Επίσης εντυπωσιακό είναι το βίντεο που προβάλετε στην αίθουσα με εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, με κορυφαία τη στιγμή «αποκαθήλωσης» και μεταφοράς του τεράστιου ψηφιδωτού από την έπαυλη του Διόνυσου. Από τις μεγάλες στιγμές έμπνευσης του Καθηγητή και Διευθυντή του ανασκαφικού έργου του Δίου, Δημήτρη Παντερμαλή, που επιμελήθηκε με μοναδικό τρόπο την έκθεση. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου, παραβρέθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και Νικόλαος Φίλης, ο πρόεδρος του Ωνάσειου Ιδρύματος Αντώνιος Παπαδημητρίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και πρώην Δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, η προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Πιερίας Έλενα Παπασταύρου, ο πρόεδρος της Παμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Δημήτριος Χατζής, δεκάδες άλλοι επίσημοι της Ν. Υόρκης και εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι πολίτες. 

Επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης κάλυψαν πολλά ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.[op5][op7]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.