Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Αειφορική Διαχείριση των παραδοσιακών οικισμών. Ήπιες μορφές ανάπτυξης στον οικισμό του Π. Παντελεήμονα ».







Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου πραγματοποίησε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία του Παντελεήμονα το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 στο κτήριό του ανοιχτή ημερίδα με θέμα: «Αειφορική Διαχείριση των παραδοσιακών οικισμών. Ήπιες μορφές ανάπτυξης στον οικισμό του Π. Παντελεήμονα ». 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις εκπαιδευτικών, οικονομολόγων, αρχιτεκτόνων και συντηρητών μνημείων. 

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στο ρόλο του Κ.Π.Ε. στην τοπική κοινωνία ως φορέα εκπαίδευσης ενηλίκων και κέντρο οργάνωσης και ανάδειξης δράσεων με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας του Π. Παντελεήμονα, στην ιστορία του οικισμού και στη διατήρηση της παραδοσιακής του αρχιτεκτονικής που τον αναδεικνύει σε πόλο έλξης, στη διαχείρισή του στο πέρασμα των χρόνων και στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το χωριό ως αφορμή για σύγκριση και προβληματισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κο Άγγελο Μήτσα, Αντιπρόεδρου του Συλλόγου ΟΣΣΕΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΝΑ», στο ρόλο των τοπικών συλλόγων (πολιτιστικών και μη) για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας ενός οικισμού και για την ανάπτυξη δράσεων ενώ ευνοϊκά αποδεκτές και εφικτές φάνηκαν και οι προτάσεις του κου Δημήτρη Ρουκά, επιστημονικού συνεργάτη της Αντιπεριφέρειαs Πιερίας και φίλου του ΚΠΕ, για τη δημιουργία μικρών εργαστηρίων οικοτεχνίας. Τέλος η εισήγηση της κας Αναστασίας Γεροφωκά, πρώην Υπεύθυνης του ΚΠΕ, υπήρξε πραγματικά περιεκτική και στοχευμένη σε συγκεκριμένες προτάσεις ήπιας ανάπτυξης του οικισμού. 

Αυτή σε συνδυασμό με όλα όσα ακούστηκαν από τους προηγούμενους εισηγητές έγιναν η αφορμή για ουσιαστική συζήτηση όπου κυριάρχησαν ο προβληματισμός για οργάνωση - συντονισμό κινήσεων και για επίλυση θεμάτων και η θέληση για διοργάνωση στοχευμένων δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τον παραδοσιακό οικισμό του Π. Παντελεήμονα.

Ευχαριστούμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετείχαν ενεργά στην ημερίδα και ιδιαίτερα τον κο Γιάννη Ταντή, πρόεδρο του Τοπική Κοινότητας του Παντελεήμονα για την παρουσία του, το ενδιαφέρον του και τις προθέσεις του για την προβολή του χωριού μας. Αποτέλεσμα της ημερίδας υπήρξε η δημιουργία ομάδας Φίλων – Εθελοντών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου.

 Με εκτίμηση
Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ. Π. Ε. Ανατολικού Ολύμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.