Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΔΥΟ»



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ



Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2016

Ομιλία Γιάννη Μανιάτη, Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας για την Ιδιωτική Ασφάλιση

«Αγαπητοί συνάδελφοι, απευθύνομαι πια στο Σώμα, όχι στους Υπουργούς της Κυβέρνησης, τους απόντες. Θέλω να ξεκινήσω με την ΆλφαBήτα.
Θα ξεκινήσω με τον απόντα κ. Παππά. Ο ν. 4339, ο «νόμος Παππά», προβλέπει κάτι που θα το περιγράψω εδώ και να διορθωθώ, εάν κάνω λάθος. Προβλέπει ότι ο πάροχος ψηφιακού σήματος -σήμερα είναι η DIGEA, αύριο θα είναι και η ΕΡΤ-ΝΕΤ- έχει τις εξής τεχνολογικές δυνατότητες: Έχει δοθεί μια άδεια για τέσσερις πολυπλέκτες, όπου ο κάθε πολυπλέκτης μπορεί να εκπέμψει έως δώδεκα κανάλια.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η υφιστάμενη ψηφιακή πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίξει σαράντα οκτώ κανάλια -τέσσερα επί δώδεκα- και αύριο με την ύπαρξη αντίστοιχης πλατφόρμας από την ΕΡΤ, άλλα σαράντα οκτώ.
Αυτό σημαίνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι συζητούμε -το Εθνικό Κοινοβούλιο- επί ενός θέματος, επί του οποίου η τεχνολογία καθιστά την Κυβέρνηση «last year».
Εάν δε σε αυτό προσθέσουμε την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού σήματος που μπορεί να γίνει από το internet -απεριόριστος αριθμός- την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού σήματος, καναλιών δηλαδή, που μπορεί να γίνει από τη δορυφορική τηλεόραση -άλλος απεριόριστος αριθμός- τις εκπομπές ραδιοτηλεοπτικού σήματος που μπορεί να γίνουν από τα SMART TVs που τα έχουμε πια στα σπίτια μας -άλλος απεριόριστος αριθμός- γιατί τόσος καημός του κ. Παππά για το πόσες θα είναι οι άδειες των επίγειων ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών στην Ελλάδα; Πολύ περισσότερο όταν ξέρουμε όλοι ότι αν ένας ενδιαφερόμενος πάει δίπλα, στη Μάλτα ή την Κύπρο, μπορεί με 5.000 ευρώ να πάρει μία άδεια και να εκπέμψει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Επειδή, λοιπόν, τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και η μεθόδευση η οποία έρχεται για ψήφιση στο Εθνικό Κοινοβούλιο προσβάλλει βαθύτατα τη νοημοσύνη του Εθνικού Κοινοβουλίου, και κατά συνέπεια του ελληνικού λαού που μας έχει στείλει εδώ, θέλω να κάνω την εξής απλή ερώτηση στους συναδέλφους της πλειοψηφίας: Αποδέχεστε, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αυτό που ζητά από εμάς ο κ. Παππάς, δηλαδή από το Εθνικό Κοινοβούλιο, με μηδενική τεχνική γνώση, μηδενική τεχνολογία, να αποφασίσουμε εάν οι άδειες των καναλιών της Ελλάδας που εκπέμπονται επίγεια θα είναι τέσσερις -και τώρα αρχίζει η κολοκυθιά- ή έξι; Γιατί έξι και όχι επτά; Συνεχίζεται η κολοκυθιά. Και γιατί όχι δύο; Και γιατί όχι δεκαπέντε;
Είναι, λοιπόν, πολύ καθαρό το τι έχουμε μπροστά μας: Την υπεκφυγή του κ. Παππά ως αρμόδιου Υπουργού, μπροστά σε αυτό που ανέλαβε και δεν το σήκωναν οι πλάτες του. Πετάει τη μπάλα στο Εθνικό Κοινοβούλιο και λέει: «Εγώ θα εισηγηθώ πόσες άδειες θα υπάρχουν κι εσείς θα λειτουργήσετε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, θα με ξεπλύνετε και θα μου δώσετε τον αριθμό αδειών που εγώ θα σας πω».
Αδιανόητο, απαράδεκτο, λογική Τσάβες, λογική Πολωνίας, που σήμερα την εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι διορίζει τους γενικούς διευθυντές των καναλιών ο εκάστοτε Υπουργός Προπαγάνδας, λογική του ακροδεξιού Πρωθυπουργού Όρμπαν στην Ουγγαρία!
Επειδή, λοιπόν, κάποιοι έχουν παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κι επειδή το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβάλλει στα κράτη που την έχουν ενσωματώσει, όπως η Ελλάδα, να υπάρχει απόλυτος πλουραλισμός στην πληροφόρηση των πολιτών, αυτή η διάταξη δεν μπορεί να περάσει, δεν μπορεί να σταθεί. Διότι, επαναλαμβάνω ότι αναθέτει σε μη ώριμο να αποφασίσει Σώμα -στο Εθνικό Κοινοβούλιο- να αποφανθεί επί ενός απολύτως τεχνικού θέματος, χωρίς να έχουμε την τεχνογνωσία και την εξουσιοδότηση εκ του Συντάγματος που έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά συνέπεια, όλη αυτή η συζήτηση είναι ή πρόσκληση σε διαπραγμάτευση για επίδοξους καναλάρχες ή πρόκληση προς άλλους, «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ποιοι θα ζήσουν και ποιοι όχι.
Έρχομαι τώρα στην τροπολογία του κ. Σταθάκη. Ο κ. Σταθάκης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μας είπε κάτι -και εγώ θα συμφωνούσα μαζί του απολύτως- ότι ένα στέλεχος μίας Ανεξάρτητης Αρχής που αποφασίζει για τη ρύθμιση των αγορών, δεν πρέπει να έχει καμία συγγενική σχέση -πρώτου, δεύτερου βαθμού, άμεση, εξ αγχιστείας, οποιαδήποτε συγγενική σχέση- με μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Για τον σύζυγο της κυρίας Καφαντάρη που τον διορίσατε σε μία κρατική εταιρεία, που όχι μόνο δεν ρυθμίζει, αλλά διαχειρίζεται λεφτά του ελληνικού Δημοσίου και που θα αποφασίσει ή θα συμμετάσχει σε επενδύσεις του ελληνικού κράτους, το ασυμβίβαστο αυτό δεν ισχύει; Δεν σας ενοχλεί ηθικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ισχύει για κάποιους;
Δείτε τώρα τη σύμπτωση: Τι αποφασίζουμε επιπλέον; Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού να μην είναι πάνω από 73 ετών -όσο είναι τώρα ο σημερινός- και ο Αντιπρόεδρος να μην είναι πάνω από 70 ετών -όσο είναι ο σημερινός. Ας το πείτε ευθέως και όχι με περικοκλάδες. Ας το πείτε απλά: «Θέλουμε να τους αντικαταστήσουμε».
Τρίτη παρατήρηση: Είναι τραγική ειρωνεία της πολιτικής συγκυρίας. Χθες, η Κυβέρνηση έπνιξε στα χημικά τους Έλληνες αγρότες στην AGROTICA και σήμερα έρχεται να νομοθετήσει ενσωματώνοντας μια κοινοτική Οδηγία επί της ιδιωτικής ασφάλισης.
Η Κυβέρνηση με το ασφαλιστικό της νομοσχέδιο, που έχει ξεσηκώσει όλη την ελληνική κοινωνία, κόβει την κοινωνία στα δύο, την χωρίζει σε Πατρίκιους και Πληβείους. Κι επειδή αυτή η ρετσινιά θα ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πάρα πολλά χρόνια, δεν ξέρω πόσοι από εσάς αντέχετε τη ρετσινιά των νέων γενιών που τους εκμεταλλεύεστε σε βάρος αυτών που παίρνουν τώρα συντάξεις.
Το νομοσχέδιο το ασφαλιστικό να το αποσύρετε και να καλέσετε σε διάλογο και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και την ίδια την κοινωνία. Μόνο η απόσυρση μπορεί να εκτονώσει αυτό που με ευθύνη της Κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί και να δώσει τη δυνατότητα μιας πραγματικά σοβαρής συζήτησης και βεβαίως να ξεφύγουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι από την αυτιστική, από την «κατρουγκάλεια» κλίνη, την προκρούστεια κλίνη, στην οποία οδηγεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Έρχομαι στο τέταρτο θέμα, το οποίο επίσης θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Αφορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ντροπιαστικό για την πατρίδα μας να έχουμε γίνει το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης στα θέματα του προσφυγικού. Σκοπιανοί, Τσέχοι, Σλοβάκοι, Πολωνοί, Δανοί, Αυστριακοί, οι πάντες δείχνουν με το δάκτυλο την Ελλάδα ως το «μαύρο πρόβατο» αντί να δείχνουν την Τουρκία. Πολιτικές ευθύνες επί αυτού δεν αισθάνεστε ότι έχετε;
Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι για την παλιά τακτική της «αφήστε τα παιδιά να λιάζονται», όταν ο αρμόδιος τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη -ο δικός τους Υπουργός- τους έλεγε «θα έρθουν ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, πάρτε μέτρα» και η επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης έλεγε «αφήστε τα παιδιά», περί αυτής όλης της πολιτικής αισθάνεται κάποιος την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη;
Αυτό το οποίο πάντως δεν θα επιτρέψουμε εμείς, είναι την κατάκτηση να είναι η χώρα μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, δηλαδή ο Έλληνας πολίτης να κυκλοφορεί ως ισότιμος με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες σε όλες τις χώρες της Ένωσης, αυτό το δικαίωμα δεν θα σας επιτρέψουμε να μας το πάρετε. Δεν θα σας επιτρέψουμε να αφήνετε Υπουργούς ξένων χωρών να λένε «φτιάξτε μεγάλα στρατόπεδα για πεντακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες». Δεν έχετε το δικαίωμα.
Η κυρία Γεννηματά έχει ζητήσει από τον κύριο Πρωθυπουργό συνάντηση επί αυτού του θέματος. Θεωρώ ότι έχει χρέος ο κύριος Πρωθυπουργός να δει και την κυρία Γεννηματά και όποιον άλλο πολιτικό Αρχηγό ζητήσει ραντεβού.
Τα θέματα σας ξεπερνούν. Είναι μακράν πέραν των αρμοδιοτήτων σας και της χρονικής διάρκειας της Κυβέρνησής σας, οποιασδήποτε κυβέρνησης. Πάνε στον πυρήνα των εθνικών θεμάτων. Δεν έχετε δικαίωμα να τα χειρίζεσθε σαν να είναι τρέχοντα ζητήματα.
Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, αναφερόμενος στο ίδιο το νομοσχέδιο που συζητάμε την ενσωμάτωση της Οδηγίας. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι είμαστε θετικοί στο να ενσωματωθεί και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτική ασφάλιση. Ένας από τους λόγους για τους οποίους επιπλέον είμαστε θετικοί -πέραν του ότι στον Πυλώνα Ι προβλέπει να υπάρχει κεφαλαιακή επάρκεια από τις ασφαλιστικές εταιρείες- είναι ότι στον Πυλώνα ΙΙ προβλέπει να υπάρχουν προσωπικές ευθύνες στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως υπάρχει και ο Πυλώνας ΙΙΙ που εμάς μας βρίσκει ιδεολογικά και πολιτικά απόλυτα σύμφωνους, ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες να λογοδοτούν στην κοινωνία και τους πελάτες τους, να λογοδοτούν και να δημοσιοποιούν όλα τους τα στοιχεία.
Σας θυμίζω ότι με καθυστέρηση τουλάχιστον 8 ετών η Ευρώπη νομοθετεί, αφού περάσαμε την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα πληρώνει ακόμα αυτήν την κρίση και με τα δικά μας λάθη. Αργεί η Ευρώπη, αλλά ενσωματώνει τώρα αυτήν την Οδηγία.
Όμως, εμείς μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια οποιονδήποτε, γιατί πρώτοι εμείς με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δώσαμε το παράδειγμα ως ελληνικό Δημόσιο, ως Κυβέρνηση, ώστε να αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο όλες οι αποφάσεις των Υπουργών και των Γενικών Γραμματέων και πολύ περισσότερο όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Επειδή λοιπόν , τα πράγματα πάρα πολλές φορές ξεπερνούν αυτούς στους οποίους έχει ανατεθεί τυπικά ή και θεσμικά η διαχείρισή τους, θέλω και από αυτή τη θέση, του εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να καλέσω τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της εθνικής συγκυρίας και κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι με ψέματα και με επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν μπορεί πια να διοικηθεί αυτός ο τόπος.
Αφού αποφύγαμε με «την ψυχή στο στόμα» το GREXIT, θεωρώ αδιανόητο να συζητούμε τώρα το να μας πετάξουν έξω από τη Σένγκεν και αύριο να μας ζητήσουν, λέει, ως αντάλλαγμα να δεχτούμε έναντι της πιθανής μείωσης του χρέους ένα εκατομμύριο μετανάστες. Αυτά δεν περνάνε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.