Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ.


23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

«Χαίρε σεπτόν Ολύμπου διάδημα»

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Σ’ εμάς τους επιγενεστέρους ο Άγιος Διονύσιος δίνει τον τύπο της πνευματικής αντιστάσεως. Αναδείχτηκε νικητής τροπαιοφόρος στο πεδίο της μάχης, νικώντας τον σαρκικό άνθρωπο, τα πάθη και τις αδυναμίες του. Νίκησε τη σάρκα, τα θελήματα, τους εγωισμούς. Έδιωξε απ’ την καρδιά του τους νοητούς ληστές, που προσπαθούν να παραμορφώσουν το «κατ’ εικόνα». Δεν επέτρεψε να ηττηθεί στο πρόσωπό του ο αήττητος Κύριος Ιησούς Χριστός.
«Πλείστους τόπους αγιάσας, αγίοις σκάμμασιν, αξίως εδέξω παρά Χριστού τον στέφανον». Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω ήταν μία πολυτάλαντη προσωπικότητα. Συνδύαζε αρμονικά τον αποστολικό ζήλο με την ασκητικότητα, το διοικητικό χάρισμα με τον αναχωρητισμό, τους αγώνες του πρακτικού με τις μυστικές αναβάσεις του θεωρητικού. Τα Μετέωρα, το Άγιον Όρος, η Βέροια, ο Όλυμπος, το Πήλιο είναι τα μέρη όπου ασκήτευσε και καταξιώθηκε ως άγιος στη συνείδηση του λαού.
23 Ιανουαρίου 2016. Τώρα είναι η σειρά μας. Ο Άγιος μάς δίνει την ευκαιρία να αναμοχλεύσουμε την αγάπη μας, να θερμάνουμε τον ζήλο μας και να προχωρήσουμε στη ζωή με στόχο την αγιότητα. Να βαδίζουμε με την καρδιά και το βλέμμα στραμμένα προς τον Χριστό, με τη βοήθεια του Αγίου Διονυσίου μέσα στην Εκκλησία.
«Ζη Κύριος», φωνάζει ο Άγιος Διονύσιος. «Διο Όλυμπος το μέγα όρος κηρύττει τους αγώνας σου», ψέλνουμε οι πιστοί.

Το πιο σπουδαίο μήνυμα που μας δίνει σήμερα η παρουσία του Αγίου είναι αυτό: Σκοπός της ζωής μας, προορισμός μας, δεν είναι άλλος από την αγιότητα. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πως ήλθαμε στον κόσμο για να γίνουμε άγιοι κι όχι καλοί χριστιανοί ούτε απλώς καλοί άνθρωποι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.