Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΈΠΙΣΤΟΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

ΠΕΡΙ ΑΡΔΕΥΣΗΣ .. ΠΡΙΝ ΤΟ 2010 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ


Απάντηση του πρώην δημάρχου Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστου, στον αρχηγό του «Συνδυασμού Ευθύνης» του δήμου Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Φαρμάκη



Κύριε Φαρμάκη
Η άρδευση για την αγροτική περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Δίου (πρώην δήμου Δίου) αποτελούσε και αποτελεί πάντοτε κρίσιμο και κυρίαρχο θέμα όλων των διοικήσεων της αυτοδιοίκησης.
Από τη στιγμή μάλιστα που άρχισαν να καλλιεργούνται και άλλες παραγωγές εκτός του καπνού, το θέμα της άρδευσης έγινε πολυπλοκότερο και έχρηζε ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
Το βασικότερο βέβαια όλων, ήταν η κατασκευή σύγχρονων έργων άρδευσης, που να συμβάλουν στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων και μη αρδεύσιμων έως τότε εκτάσεων, στη στήριξη των νέων καλλιεργειών, στην αύξηση της παραγωγής με παράλληλη μείωση του κόστους καλλιέργειας.
Στην επιστολή που δώσατε πρόσφατα στη δημοσιότητα, απευθυνόμενος στη σημερινή δημοτική αρχή, αναφέρεστε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς στην άρδευση της περιόδου του καποδιστριακού δήμου Δίου. Μάλιστα την επικαλείστε ως παράδειγμα προς αποφυγή, χαρακτηρίζοντάς την ελλειμματική, διαβλητή, αδιαφανή, συσωρευτική προβλημάτων.
Δεν θέλω να πιστέψω κύριε Φαρμάκη ότι δεν γνωρίζετε πως την περίοδο εκείνη (άλλωστε στο συνδυασμό σας έχετε συμβούλους της συγκεκριμένης περιόδου !) έγιναν από τις τότε δημοτικές αρχές, τόσα πολλά και σημαντικά αρδευτικά έργα καθώς και άλλες αγροτικές υποδομές, που χάρη σε αυτές στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Δίου, παράγονται σήμερα δυναμικές καλλιέργειες με εξαίρετα προϊόντα που εξάγονται στις ξένες αγορές, στηρίζοντας όχι μόνο την τοπική οικονομία αλλά και της χώρας γενικότερα.
Την περίοδο αυτή εξοπλίστηκαν νέες και σύγχρονες γεωτρήσεις, κατασκευάστηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα αρδευτικών δικτύων υψηλής πίεσης, ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές, δημιουργήθηκαν υδατοδεξαμενές άρδευσης, τοποθετήθηκαν σχεδόν σε όλα τα αγροτεμάχια βάνες αυτόματης παροχής νερού, ασφαλτοστρώθηκαν δεκάδες χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων. Αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργίας αγροτικών υποδομών. Στηρίχτηκαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών, δόθηκαν κατευθύνσεις και προσφέρθηκε τεχνογνωσία στους αγρότες με την οργάνωση ειδικών ημερίδων με έμπειρους γεωπόνους και άλλους επιστήμονες.
Παρά τη δημιουργία όλων αυτών των δράσεων και των υποδομών, δεν επιβλήθηκε στους αγρότες ουδεμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και όχι μόνο αυτό, τα νέα σύγχρονα έργα πέρα από την βελτίωση των συνθηκών άρδευσης, μείωσαν αυτόματα και το κόστος αυτής. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως την ίδια περίοδο γνωρίζουν κρίση τα πρατήρια καυσίμων και μερικά μάλιστα κλείνουν, λόγω της μη κατανάλωσης πετρελαίου, τη στιγμή που η άρδευση γίνεται πλέον χωρίς μηχανήματα, αλλά με την πίεση της βαρύτητας του νερού.
Όλα αυτά συν άλλα πολλά και σε άλλους τομείς, είχαν ως αποτέλεσμα να κρατήσουν τους νέους της περιοχής μας στον τόπο τους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο πρωταρχικός μας στόχος. Όλοι εμείς που υπηρετήσαμε τον πρώην δήμο Δίου, είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.
Τα υπόλοιπα κ. Φαρμάκη, περί του τρόπου είσπραξης των τελών άρδευσης, της αξιοκρατίας στις προσλήψεις των υδρονομέων, της μικροπολιτικής εκ μέρους των διοικούντων και τα περί συμπεριφοράς των υδρονομέων προς τους παραγωγούς, είναι διαδικαστικά θέματα, επιλογής και ευθύνης κάθε διοίκησης σε συνδυασμό βέβαια και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει αυτές τις περιπτώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο.
Σίγουρα θα γνωρίζετε πως ένας απολογισμός κρίνεται και αξιολογείται εκ του τελικού αποτελέσματος και όχι από κάποιους μεμονωμένους αριθμούς που φαινομενικά να υποδηλώνουν αύξηση εσόδων, χωρίς στην ουσία να έχουν ανταποκριθεί στους στόχους και να έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη και την αύξηση του προϊόντος.
Ομολογώ πως δεν γνωρίζω τα εισπρακτικά αποτελέσματα της άρδευσης επί της δικής σας θητείας. Γνωρίζω όμως ότι από το 2010 και εντεύθεν, κανένα νέο έργο δεν προστέθηκε στην άρδευση και γενικότερα στον αγροτικό τομέα, στη Δημοτική Ενότητα Δίου. Ακόμα και η συντήρηση των υπαρχόντων είναι πλημμελής.
Για όποια αμφισβήτηση γιατί όχι και ανταλλαγή απόψεων περί αυτών , είμαι στη διάθεσή σας. Με στοιχεία και μάλιστα «επί του τόπου των έργων»


Αρκετά κράτησε η διαστρέβλωση της αλήθειας … κ. Φαρμάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.