Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ... (Πως «χτιζεται» το γερμανικό «θαυμα»)



Οι ειδησεις δημοσιεύτηκαν στο Ριζοσπαστη (22-10-2015).
 [Γερμανική πολυεθνική έδινε «δώρα» σε γιατρούς νοσοκομείων και καθηγητές Ιατρικής για να προωθήσει τα φάρμακά της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «συνολικά την περίοδο 2005 - 2009 διακινήθηκαν τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ».
Η δεύτερη είδηση θέλει την ίδια πολυεθνική να στηρίζει 50 δωρεάν μαστογραφίες που θα γίνουν, με αφορμή το μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Τόσο ...κοστολογεί η γερμανική πολυεθνική το «πλυντήριο» της φήμης της, την προώθηση της λεγόμενης «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Το δικαίωμα όλων των γυναικών σε προληπτικές εξετάσεις και μάλιστα με την τελευταία επιστημονική εξέλιξη (σ.σ. ψηφιακή μαστογραφία) «συνθλίβεται», για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με μείωση του μη μισθολογικού «κόστους». Και ταυτόχρονα αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι πλασάρουν «κοινωνικό προφίλ», κάνοντας δωρεές και φιλανθρωπίες. Οχι ότι είναι η ουσία, αλλά δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε πως στην περίπτωση των μαστογραφιών η πολυεθνική του φαρμάκου δε φάνηκε τόσο ...γαλαντόμα όσο στην «προώθηση» των φαρμάκων της].


Παλιοτερα ήταν το σκανδαλο της Ζημενς, μετά αυτό της Φολκσβαγκεν ( και οι δυο εταιρίες στήριξαν το ναζιστικο κράτος-τερας του Χίτλερ, αποδεικνυοντας ότι ο ναζισμος-εθνικισμος είναι παιδι του καπιταλιστικού συστήματος).
Ψαχνοντας , θα βρουμε και αλλά, τέτοιου είδους, σκανδαλα στην ιστορία του γερμανικού καπιταλισμού που αποδεικνυουν ότι η ύπαρξη και λειτουργία του καπιταλισμου είναι, από μόνη της, ένα σκανδαλο. Επίσης αποδεικνυουν πάνω σε ποια θεμελια στηριζεται η καπιταλιστική ανάπτυξη που την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
Γι ‘αυτό λοιπόν ας μην ξεχαμε την υποκρισια της «φιλανθρωπιας»των καπιταλιστων και όσων πιστευουν ότι με «φιλανθρωπικά»ψίχουλα  και χωρίς την ανατροπή του συστήματος θα αλλαξουν τα πράγματα.

Νίκος Σαλπιστής , μέλος της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.