Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Δριμύ κατηγορώ της Εύης Χριστοφιλοπούλου για τη Διαύγεια.



Δριμύ κατηγορώ της Εύης Χριστοφιλοπούλου για το «ξήλωμα» της Διαύγειας που πραγματοποιήθηκε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει πως με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε αλλοιώνεται ουσιαστικά ο χαρακτήρας της Διαύγειας καθώς εξαιρούνται από την ανάρτηση στο διαδίκτυο και άρα από το δημόσιο έλεγχο πράξεις που σχετίζονται με δαπάνες του Δημοσίου. Είναι προφανής ο κίνδυνος η ρύθμιση αυτή να αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο με αποτέλεσμα στο μέλλον να υπάρξουν επιπλέον εξαιρέσεις.
Επίσης, η κ. Χριστοφιλοπούλου καταγγέλλει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που έχει ψηφιστεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 και υποχρεώνει τους δημόσιους φορείς να δημοσιεύουν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους. Είναι προφανές ότι με τέτοιες μεθοδεύσεις επιτείνεται η αδιαφάνεια και υπονομεύεται το κράτος δικαίου.  


Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νικ. Βούτση

Θέμα: «Ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα – Πρόγραμμα Διαύγεια»

Η εμπέδωση της διαφάνειας κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί τη λυδία λίθο του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Μείζονα θεσμικά κεκτημένα στον τομέα αυτό αποτελούν η ιδιαίτερη κανονιστική σημασία διαδικτυακής ανάρτησης των διοικητικών πράξεων καθώς και υποχρέωση δημοσίευσης στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού των δημόσιων φορέων σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 4 ν. 4210/2013 η ανάρτηση διοικητικής πράξης στη Διαύγεια αποτελεί προϋπόθεση του κύρους της, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 15 ν. 4305/2014 οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να δημοσιεύουν αμελλητί τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στην ιστοσελίδα τους και στο «Πρόγραμμα Διαύγεια».
Δυστυχώς, επί των ημερών σας και οι δύο ως άνω θεσμικές εγγυήσεις υπονομεύονται, είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις. Με το άρθρο 31 ν. 4325/2015 εξαιρείτε πράξεις που συνδέονται με δημόσιες δαπάνες από την υποχρέωση προηγούμενης ανάρτησής τους στη Διαύγεια. Μάλιστα, η σχετική ρύθμιση δεν αντιμετωπίζει απλώς συγκυριακές αρρυθμίες της διοίκησης, αλλά έχει πάγιο χαρακτήρα, δημιουργώντας έτσι αρνητικό προηγούμενο που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον στην εξαίρεση και άλλων πράξεων από την υποχρέωση ανάρτησης. Από την άλλη, στο ζήτημα της δημοσίευσης της εκτέλεσης των προϋπολογισμών επιδεικνύετε πρωτοφανή αδράνεια, παραλείποντας να εκδώσετε την αναγκαία ΚΥΑ της παρ. 3 του άρθρου 15 ν. 4305/2014 και διαιωνίζοντας κατ’ αποτέλεσμα την αδιαφάνεια στην εκτέλεση των προϋπολογισμών των δημοσίων φορέων. Η κανονιστική αυτή αβουλία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νομοθετικό οργασμό και την αποδοχή πλήθους τροπολογιών της τελευταίας στιγμής στο ν. 4325/2015 για την εξυπηρέτηση συμφερόντων πάσης μορφής και προέλευσης.


Κατόπιν τούτων , ερωτάστε:
  1. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις τεχνικές δυνατότητες απευθείας διασύνδεσης των μητρώων των δημοσίων φορέων, και ιδίως των ΥΔΕ, προκειμένου να παύσει να υφίσταται η πρακτική ανάγκη εξαιρέσεων από την υποχρέωση προηγούμενης ανάρτησης στη Διαύγεια;
  2. Πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ της παρ. 3 του άρθρου 15 ν. 4305/2014 , ώστε να καταστεί δυνατή η δημοσίευση σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δημοσίων φορέων;

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.