Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή η 12η Μαΐου



Η 12η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, είναι μια ημέρα εορτασμού αφιερωμένη στους χιλιάδες Νοσηλευτές-τριες ανά τον κόσμο που ασχολούνται καθημερινά στο Σύστημα Υγείας και στην ανεκτίμητη προσφορά τους στην Κοινωνία. Αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής των Νοσηλευτών-τριών στο δύσκολο έργο που επιτελούν. 

Η Φλοράνς Νάιτιγκεϊλ (τη γέννηση της οποίας το 1820 τιμά η καθιέρωση του συγκεκριμένου εορτασμού) είναι η πρώτη Νοσηλεύτρια που έθεσε τις βάσεις της επιστημονικής Νοσηλευτικής και κατέστησε το νοσηλευτικό έργο ως κοινωνικό λειτούργημα.

Η Νοσηλευτική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους στο Υγειονομικό Σύστημα, με τον Νοσηλευτή να διαδραματίζει έναν ρόλο πολύ απαιτητικό αλλά και ευαίσθητο. Η Νοσηλευτική ως επιστήμη υγείας ποτέ πριν στο παρελθόν δεν αντιμετώπιζε τόσες προκλήσεις όσες σήμερα, στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, της εξειδίκευσης και των συνεχών αμφισβητήσεων και μεταρρυθμίσεων των συστημάτων φροντίδας υγείας. Ωστόσο, το γνωστικό αντικείμενο της Νοσηλευτικής παραμένει ο άνθρωπος σε όλα τα στάδια της εξέλιξής του, τόσο στα φυσιολογικά φαινόμενα της ζωής του όσο και στη νόσο. Η Νοσηλευτική Επιστήμη μελετά και προσεγγίζει θεραπευτικά τις αντιδράσεις του ατόμου/οικογένειας/κοινότητας σε υπαρκτά ή/και δυνητικά προβλήματα υγείας, ενώ η νοσηλευτική πρακτική στοχεύει στην πρόληψη και θεραπεία της ασθένειας, στην αποκατάσταση της υγείας, την προαγωγή της ευεξίας και την ομαλή προσαρμογή των ατόμων σε κρίσιμες καταστάσεις.

Στη χώρα μας το νοσηλευτικό επάγγελμα / λειτούργημα δεν χαίρει της εκτίμησης, της κοινωνικής και επαγγελματικής αναγνώρισης σε σύγκριση με άλλες χώρες του κόσμου, για ποικίλους λόγους. Η πλειονότητα των πολιτών που έρχονται σε επαφή με τον χώρο της περίθαλψης έχουν μια ασαφή εικόνα για τον ρόλο των Νοσηλευτών στο σύστημα υγείας. Δεν έχουν γνώση της αυτονομίας της Νοσηλευτικής ως επιστήμης με δική της ταυτότητα και μεθοδολογία και της σπουδαιότητας και κρισιμότητας των νοσηλευτικών πράξεων. Οι Νοσηλευτές κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας και αποτελούν τον απαραίτητο και πολύτιμο συνεργάτη του ιατρού, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν να ενισχύσουν την ψυχολογία του ασθενή και να στηρίξουν τη θεραπευτική του αγωγή.

Οι Νοσηλευτές έχουν ανάγκη στήριξης από την πολιτεία και την κοινωνία, επαγγελματική και επιστημονική αναγνώριση, εργασιακή αναβάθμιση, επαρκή στελέχωση, ασφάλεια στην εργασία, διαρκή εκπαίδευση, αξιοκρατία στην εξέλιξη, ώστε να συνεχίσουν το έργο τους. 

Ωστόσο, παρά τις όποιες αντιξοότητες οι Νοσηλευτές θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό παραμένοντας στη μόνη θέση που επέλεξαν, δίπλα στον ασθενή. 

Η Διευθύντρια Ο Διοικητής
Νοσηλευτικής Υπηρεσίας



Ελένη Φωτιάδου Αστέριος Φαρμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.