Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Ματωμένα Τριαντάφυλλα» ΜΝΗΜΕΣ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, στην παρουσίαση του βιβλίου.






Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Δίου στην Κονταριώτισσα.
Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, μετά την εντυπωσιακή παρουσία στο χώρο της μουσικής με την διεθνώς γνωστή Ορχήστρα Νέων Δίου, μετέπειτα στα εικαστικά με τα περίφημα Εργαστήρια Ψηφιδωτών Δίου, μας ξαφνιάζει τώρα κάνοντας στροφή στο βιβλίο και στα γράμματα.
Με τη συνεργασία των εκδόσεων «ΨΥΧΟΓΙΟΣ» παρουσίασαν το νέο βιβλίο της Αναστασίας Κιλάρογλου, «Ματωμένα Τριαντάφυλλα» στις σελίδες του οποίου καταγράφονται πραγματικές ιστορίες και γεγονότα από τη ζωή και τον ξεριζωμό των ελλήνων στο Νεοχώρι, επαρχίας Χηλής Κωνσταντινούπολης, πατρίδα των προσφύγων κατοίκων της Κονταριώτισσας Πιερίας.
Η συγγραφέας γόνος και αυτή προσφύγων από το Νιοχώρι, έχοντας νωπά ακόμα στα αυτιά και στην καρδιά της, βιώματα των γονιών της, μεταφέρει με ιδιαίτερα περιγραφικό και αληθινό τρόπο τα δεινά των κατοίκων του Νεοχωρίου, ενός εύπορου χωριού, κοντά στις ακτές της ασιατικής Τουρκίας, το οποίο καταστράφηκε δύο φορές, έως αφανιστεί και ο τελευταίος έλληνας.
Ηρωίδα του βιβλίου η Κατερίνα, εγγονή της η κυρά Κατερίνα Κοκκινίδου, που πέθανε στην Κονταριώτισσα πριν μερικά χρόνια, μια γυναίκα που βίωσε τον πόνο, την ορφάνια, το θάνατο, τη βία, όσο κανένας άνθρωπος στη γη, που πάλεψε, αντιστάθηκε, αγωνίστηκε, μια γυναίκα πραγματική ηρωίδα, γύρω από την οποία η συγγραφέας ξετυλίγει το πολυτάραχο κουβάρι της ιστορίας του μαρτυρικού αυτού χωριού.
Ανάμεσα στην περιγραφή των γεγονότων και την αναφορά ονομάτων, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους, άκουσαν ιστορίες που τις γνώριζαν από τους γονείς τους, ονόματα οικεία και γνωστά, πρόσωπα δικά τους αγαπημένα, που οι φωτογραφίες τους, ιερά κειμήλια, κρεμασμένα ακόμα στους τοίχους των σπιτιών τους.
Συντονιστής της όμορφης αυτής εκδήλωσης, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου Νίκος Πασχαλούδης, με παρουσιαστές του σημαντικού αυτού βιβλίου, δύο σπουδαίες Πιερίδες γυναίκες συγγραφείς. Τη Φάνυ Κουντουριανού - Μανωλοπούλου και τη Γεωργία Κακαλοπούλου, που κατάφεραν η κάθε μια με το δικό της τρόπο, να μεταφέρουν στο πολυπληθές ακροατήριο το περιεχόμενο του βιβλίου, με την ιστορική του αξία και σημασία, αλλά συγχρόνως να το επιφορτίσουν συναισθηματικά και συγκινησιακά, αποδίδοντας με σεβασμό τις αυθεντικές προθέσεις της συγγραφέα.
Το αποκορύφωμα της παρουσίασης, η στιγμή της συγγραφέα του βιβλίου, Αναστασίας Κιλάρογλου. Με δικαιολογημένη τη συναισθηματική φόρτιση, όντας απέναντι σε ένα ακροατήριο που «βίωσε» μαζί της, πολλά από τα γεγονότα του βιβλίου της, κατάφερε με τη συνεπικουρία των συνπαρουσιαστών της και τη νοσταλγική μικρασιατική μουσική από το σαντούρι του Χαράλαμπου, να μεταφέρει νοερά όλους μας και κυρίως τους συμπατριώτες της, στους αγαπημένους τόπους της αλησμόνητης πατρίδας. Ταξιδέψαμε μαζί της, νοσταλγήσαμε, πονέσαμε, δακρύσαμε, κλάψαμε.
Κάθε ταξίδι, πόσο μάλιστα νοερό, έχει και την επιστροφή στην ωμή πραγματικότητα. Επιστρέψαμε όμως από αυτό, μεταφέροντας μαζί μας εκτός από την πληθώρα των συναισθημάτων, ένα ανεκτίμητο δώρο. Το βιβλίο της Αναστασίας. Της ιστορίας του τόπου μας. Της δικής μας ιστορίας. Των γονιών μας, των παπούδων, των γιαγιάδων μας.
Άσβεστη παρακαταθήκη στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Αναστασία σε ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.
Παραλειπόμενα.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, η πρόεδρος του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, Μαρία Γκριμούλα, ο Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Διονύσης Φόλιος, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κονταριώτισσας Παρασκευή Νάτσιου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και πρώην Δήμαρχος Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου, «ο Ηράκλειτος», του συλλόγου Μικρασιατών Κατερίνης και του συλλόγου «οι Πίερες» Κονταριώτισσας
Συνόδευσε με το σαντούρι και τραγούδησε ο Χαράλαμπος Παπαγιαννούλης, μέλος της Ορχήστρας Νέων Δίου.
Την ευθύνη του ήχου και της εικόνας είχε ο Βασίλης Δήμου, στέλεχος του Γραφείου Προβολής και Δημοσίων Σχέσεων, του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.

Η φιλόλογος και συγγραφέας Φάνυ Κουντουριανού είπε για το βιβλίο
«Οι ήρωες του μυθιστορήματος της Αναστασίας Κιλάρογλου «Ματωμένα Τριαντάφυλλα» ζουν το "τραύμα" την κρισιμότερη και τραγικότερη για τον Ελληνισμό ιστορική περίοδο . Μια λαίλαπα σάρωσε τις ζωές τους και είδαν τον κόσμο τους να καταρρέει . Η συγγραφέας τους παρακολουθεί με αδηφάγο επιμονή στην εξωτερική  και εσωτερική  δράση τους , παρατηρεί τις πτώσεις , τις μεταπτώσεις και αναστάσεις τους, ανασυνθέτει την καθημερινότητα τους με μαεστρία , εισβάλλει στον γεωμετρικό χώρο της ψυχής τους και μας επιτρέπει να ταυτιστούμε με τους ήρωες ,να νιώσουμε οδύνη με τα πάθια τους , ν' ακολουθήσουμε τις δαιδαλώδεις διαδρομές της πολύπαθης ζωής τους. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί»



Η συγγραφέας Αναστασία Κιλάρογλου μετά την παρουσίαση είπε

«Είμαι συγκινημένη από την παρουσία και την αγάπη του κόσμου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις συναδέλφους συγγραφείς για τη σπουδαία παρουσίαση του βιβλίου μου. Συγχαρητήρια στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, για την άψογη διοργάνωση. Ήταν μια όμορφη και μοναδική βραδιά, που θα μείνει αξέχαστη. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.