Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ



Αισθητή ήταν φέτος η παρουσία του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας στο 6ο φεστιβάλ χορωδιών της Ζωγραφείου Σχολής στην Κωνσταντινούπολη.
Το Ζωγράφειο Λύκειο και γυμνάσιο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέραν. Σήμερα το δυναμικό της σχολής είναι 54 μαθητές και 20 εκπαιδευτικοί. Το σχολείο διευθύνει ο κ. Γ. Δερμιτζόγλου. Το παρών έδωσε δυναμικά η χορωδία του Συλλόγου μας, συμμετέχοντας με παραδοσιακά μικρασιάτικα το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στο χώρο της Ζωγραφείου Σχολής της Πόλης.
Η αποστολή αναχώρησε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και παρέμεινε στην Πόλη έως την Κυριακή προκειμένου να λάβει μέρος στο φεστιβάλ χορωδιών της Ζωγραφείου Σχολής. Η χορωδία υπό την διεύθυνση και καθοδήγηση του μαέστρου και χοράρχη κ. Νίκου Πατρή έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων. Κατά την επίσκεψή της στην Πόλη, η αποστολή επισκέφτηκε τόπους όπου ο ελληνισμός άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του, αλλά και νεότερα αξιοθέατα. Μεταξύ άλλων τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των πατριαρχών, την Παναγία Βλαχερνών, τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, το Καπαλί Τσαρσί, τη Μονή της Χώρας και φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου συμμετείχε στην πρωινή Θ. Λειτουργία.
Στο φεστιβάλ της Ζωγραφείου Σχολής, έλαβαν επίσης μέρος οι χορωδίες από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Σεργιανίου, η Μικτή χορωδία Μίκρας του δήμου Θέρμης η «Κασσιόπη», του 5ου Δημοτικού σχολείου Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης, η χορωδία του Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», του Μουσικού σχολείου Ξάνθης, του Θασσιακού Συλλόγου Προσφύγων Μικράς Ασίας «Άγιος Ιωάννης», των Μουσικοφίλων Πόλης, του Koral Istanbul, του Ζωγραφείου, του Σωματείου Παναγίας Σουμελά Θέρμης, της Λέσχης Φιλόμουσων Λάρισας και φυσικά ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας Στην καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ο Σύλλογος μας μεταξύ άλλων, πρόσφερε στον διευθυντή της σχολής κ. Δερμιτζόγλου, το βιβλίο με τις Μικρασιάτικες Συνταγές Μαγειρικής.
Η αποστολή επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής γεμάτη από τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο από τη διοργάνωση του φεστιβάλ χορωδιών, όσο και από τις ομορφιές τις Πόλης.
 Γ. Γραμματέας

Χατζηκωνσταντίνου Βαλεντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.