Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.



  Σε μία περίοδο όπου στη χώρα μας έχουν συμβεί πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις , με το λαό να φέρνει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα πολιτικό κόμμα που αγωνίζεται ενάντια στις τακτικές που έφεραν τον τόπο σε δυσχερή θέση, η δημοτική αρχή του Δήμου ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ επέλεξε ακριβώς αυτό το πολιτικά κομβικό σημείο να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων  σε ιδιώτη εργολάβο.
    Ακατανόητη κίνηση από πλευράς της δημοτικής αρχής μιας και δεν υπάρχει η στοιχειώδης αντίληψη  της ετυμηγορίας  της λαϊκής βούλησης που μόλις πριν από λίγες μέρες επέλεξε την αλλαγή πορείας της χώρας.
   ο ΣΥΡΙΖΑ  προτείνει μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση. Ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, το οποίο έχει ως άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων,τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
    Σχηματικά οι δράσεις του διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο (κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, δήμου) βρίσκεται η οικιακή κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο σημείων συλλογής για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και τα ανακτήσιμα υλικά, τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης ήπιας τεχνολογίας, καθώς και διαλογή στην πηγή με σύστημα 4 κάδων.
    Στο δεύτερο επίπεδο (μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων), η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, μονάδες επεξεργασίας προσανατολισμένες στην περαιτέρω ανάκτηση και κομποστοποίηση, μονάδες επεξεργασίας αδρανών και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμάτων.
    Στο τρίτο, τέλος, επίπεδο (ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας), ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης ή και με παράπλευρη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων, που θα δέχονται για υγειονομική ταφή τις μικρές ποσότητες υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Συνοπτικά λοιπόν, πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα της καθαριότητας και διαχείρισης των απορριμμάτων να ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους και όχι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Με τη λογική του χθες η δημοτική αρχή δαπανώντας σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές των χρεοκοπημένων μνημονίων.
    Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και  η ανακύκλωση  θα αποτελέσουν  άμεση προτεραιότητα της σημερινής Κυβέρνησης. Η καθαριότητα δεν θα αποτελέσει το πλαίσιο για να κερδοσκοπήσουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών.
    Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης επιλέχθηκαν από τους πολίτες για να υπηρετούν το συμφέρον των Δήμων και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θεωρούμε αδύνατον να δεχθούν να καταστούν συνένοχοι στην περαιτέρω υλοποίηση των μνημονιακών σχεδιασμών, στην περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης.

     Με γνώμονα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ , η δημοτική παράταξη ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ θα καταψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου μας.  Κλείνοντας  την παρέμβαση (στην ουσία ανοίγοντας ένα μεγάλο θέμα) σας παραπέμπουμε σε  έναν στίχο του Καβάφη: "Και αν δεν μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας όπως τη θέλουμε, ας μην την εξευτελίζουμε".  Έπεται συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.