Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ ΠΑΛΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ.







Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα δημοτική αρχή, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κώστα Δημόπουλου, ξεκινήσαμε εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Πλαταμώνα. Η γραμμή, κατά μήκος των πρανών, είχε καταληφθεί από αυτοφυή άγρια βλάστηση, σχηματίζοντας μια αποκρουστικό εικόνα. Η περιοχή είχε μετατραπεί, ταυτόχρονα, σε εστία μόλυνσης και καταφύγιο τρωκτικών και φιδιών. Για την «κατάντια» αυτή, η προηγούμενη δημοτική αρχή και η τωρινή, δεχόμασταν σωρεία παραπόνων.

Ο τελευταίος καθαρισμός από πλευράς ΟΣΕ, περιορίστηκε μόνο στη χορτοκοπή κατά το έτος 2008. Η απελθούσα δημοτική αρχή, ουδόλως ενδιαφέρθηκε να «αγγίξει» το θέμα, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών.

Μετά από επικοινωνία με τον ΟΣΕ και τη Γαία ΟΣΕ, απ’ όπου ζητήσαμε τον καθαρισμό, μας γνωστοποιήθηκε ότι οι υπηρεσίες τους στερούνται προσωπικού και πόρων για την εργασία αυτή. Γι’ αυτό, μας επέτρεψαν να προβούμε στον καθαρισμό με δαπάνες και μέσα του Δήμου Δίου - Ολύμπου Τη στιγμή εκείνη, σταθήκαμε «σανίδα σωτηρίας», αφού το θέμα είχε λάβει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και τη φήμη του Πλαταμώνα.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών καθαρισμού της γραμμής, που διήρκεσε 5 μήνες, με σκαπτικά μηχανήματα τύπου JCB και Grader, διαπιστώθηκε ότι σε πολλά σημεία των πρανών οι ρίζες της άγριας βλάστησης είχαν εισχωρήσει και εξαπλωθεί βαθιά στο υπέδαφος των πρανών. Υπήρχαν δε, αρκετές ζημίες στην περιοχή που είχαν προξενηθεί από παλαιότερες ενέργειες, από τα 12 χρόνια αχρησίας και εγκατάλειψης, αλλά και από κλοπές.

Κατά την επιθεώρηση από στελέχη του ΟΣΕ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και εκρίζωσης, διαπιστώθηκαν ορισμένες αποδυναμώσεις των πρανών και μας υποδείχθηκε ο τρόπος αποκατάστασης, ώστε να ανακτήσει το υπέδαφος της γραμμής την απαιτούμενη συμπύκνωση για τη λειτουργικότητά της.

Ήδη συνεργεία του Δήμου, μετά τις υποδείξεις αυτές, αποκαθιστούν τα τμήματα των πρανών. Εκτιμάται δε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η γραμμή θα είναι λειτουργική, με τη γραφικότητα που τη διέκρινε τις παλιές καλές ημέρες.

Σε συνεννόηση με τον ΟΣΕ, σκοπεύουμε να καλύψουμε τα πρανή με πράσινο, του οποίου την κοπή και φροντίδα θα αναλάβει η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου. Η γραμμή, από εστία μόλυνσης και εικόνα δυσφήμισης, μετατρέπεται σε αξιοθέατο και σύμβολο καλής συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕ, Γαία ΟΣΕ και Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Και ο Πλαταμώνας με γοργούς ρυθμούς, με το έργο που συντελείται, θα φτάσει και θα ξεπεράσει τη χαμένη του αίγλη.



Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.