Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΛΙΤΟΧΩΡΟ 13-02-2015

Μετά την επιτυχή διοργάνωση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Πάρκο και την αμέριστη βοήθειά σας, η ομάδα εθελοντισμού του Λιτοχώρου προχωρά στις αποκριάτικες εκδηλώσεις καλώντας όλους σας σε ενεργή συμμετοχή.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ



 Το ‘’έρχομαι από μακριά’’ του Κώστα Ζουράρη σηματοδοτεί τη μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού και του Πολιτισμού που αυτός δημιούργησε πλαισιώνοντάς τον με πλήθος λαϊκών παραδόσεων. Παραδόσεις που τις δημιούργησαν οι αρχέγονες ανάγκες της ψυχής μπροστά στο δυσεπίλυτο μυστήριο της ζωής και του θανάτου.
Από πολύ μακριά μέσα στο χρόνο έρχονται και τα αποκριάτικα έθιμα, που παρόλη τη σύγχρονη μετάπλασή τους μεταφέρουν ωστόσο, πολύτιμα ψήγματα από το πανάρχαιο φορτίο τους, και λειτουργούν τονωτικά στον αλλοτριωμένο και βεβαρημένο ψυχικά σύγχρονο άνθρωπο.
Οι Διονυσιακές γιορτές που είχαν να κάνουν με την αναγέννηση της φύσης και τον αποχαιρετισμό του Χειμώνα συγκέντρωναν τους προγόνους μας σε ένα λαϊκό πανηγύρι, όπου μεταμφιεσμένοι μασκαράδες χόρευαν και τραγουδούσαν πίνοντας κρασί, σατιρίζοντας όλα όσα τους πείραζαν και ξορκίζοντας όλα όσα τους φόβιζαν. Πλήθος τοπικών εθίμων εξυπηρετούσαν, σε γενικές γραμμές, αυτά τα δυο αρχέγονα ανθρώπινα συναισθήματα: τη χαρά της ζωής και το φόβο του θανάτου.
Ακριβώς εδώ ακουμπά και το τοπικό έθιμο των κέδρων της Αποκριάς στο Λιτόχωρο,όπου η φωτιά της κάθε γειτονιάς (μπαϊρι) γίνεται πύρινη εστία γλεντιού, που συγκεντρώνει γύρω της τον ξέφρενο χορό των μεταμφιεσμένων(στην αρχαιότητα είχε ως σκοπό τη μαγική υποβοήθηση της γης για να βλαστήσει μέσω των χτυπημάτων των ποδιών)που με χαρούμενη περιπαιχτική διάθεση τραγουδούν αυτοσχέδια, άσεμνα (ασόιαστα) τραγούδια, δημιουργώντας ένα κλίμα κοινωνικής, πνευματικής και σεξουαλικής απελευθέρωσης και εκτόνωσης. Ένα γλέντι Αποκριάς που οι αυστηρά οργανωμένες παραδοσιακές κοινωνίες είχαν τη σοφία να επιτρέπουν.
Βέβαια σήμερα οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει τον άνθρωπο, και κύρια τον έχουν απομακρύνει από το συνάνθρωπο εγκλωβίζοντας τον σε ατομικές, μονήρεις διαδρομές προσγειωμένες στη φθαρτή υλική του υπόσταση. Η Αποκριά είναι μια ευκαιρία συνδιαλλαγής με τον άλλο, σε διαφορετικό από το συνηθισμένο επίπεδο. Μία μάσκα είναι ικανή να αποτινάξει το μανδύα της σοβαρότητας και της σοβαροφάνειας και να επιτρέψει να αισθανθούμε παιδιά, ακόμη και αν η θέση και η ηλικία μας δεν το ευνοεί. Εξάλλου η συμμετοχή σε κάτι συλλογικό, χαρούμενο και διασκεδαστικό θα μας βγάλει για λίγο από τις συμβάσεις της καθημερινότητας και θα μας γεμίσει ζωντάνια αναζωογονητική. Η παιδική διάθεση για μεταμφίεση μπορεί να παρασύρει και τους γονείς να δημιουργήσουμε μια όμορφη ανάμνηση για όλη την οικογένεια. Ένα αστείο μακιγιάζ, ένα ασυνήθιστο χτένισμα μπορούν να προκαλέσουν χαμόγελα και να μας βάλουν στο χορό, αλλάζοντας τη διάθεση σε μας και τους γύρω μας.
Με αυτές τις σκέψεις η ομάδα εθελοντών του Λιτοχώρου ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό την προετοιμασία των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Λιτόχωρο. ΓΙΑΥΤΟ:
Το τετραήμερο της τελευταίας Αποκριάς : 20,21,22 και 23 Φεβρουαρίου αλλάζουμε διάθεση!!! Το Πρόγραμμα στήθηκε και περιμένει τη δική σας ενεργή συμμετοχή και δράση για να πετύχει.




ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
και ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ!


Ακολουθεί το πρόγραμμα:





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.