Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω από το Σύλλογο Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης
















Γιορτάστηκε με λαμπρότητα σήμερα Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015, στη Στέγη του Συλλόγου (Μπιζανίου 44, Θεσσαλονίκη) η γιορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η εκδήλωση άρχισε με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου (περιοχή Παπαφείου) χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ. Γεωργίου. Στη συνέχεια έγινε στη Στέγη του Συλλόγου η καθιερωμένη Δέηση και η κοπή της Βασιλόπιτας από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, όπως επίσης και εμπεριστατωμένη διάλεξη από τον ερευνητή της Τοπικής Ιστορίας και Παράδοσης κ. Μασταγκά Σωτήριο με θέμα:
«Η μουσική κίνηση στο Λιτόχωρο του Ολύμπου κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου Αιώνα. Αναφορές και για την περίοδο της Τουρκοκρατίας».
Η διάλεξη αυτή είναι αποτέλεσμα επίπονης εξαιρετικής ερευνητικής προσπάθειας με πλήρη λεπτομερή ανάλυση και παρουσίαση ιστορικών γεγονότων αλλά και προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα μουσικά πράγματα του Λιτοχώρου κατά την αναφερόμενη χρονική περίοδο….
Παράλληλα υπήρχε ενδιαφέρουσα Έκθεση ασπρόμαυρου Καρτ Ποστάλ Λιτοχώρου – Ολύμπου από τη συλλογή και επιμέλεια του οφθαλμίατρου κ. Στάθη Κοψαχείλη. Η έκθεση αυτή θα παραμείνει στη Στέγη του Συλλόγου για κάθε ενδιαφερόμενο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών, όπως ο εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας κ. Κώστα Κουκοδήμο, κ. Γραμματόσης Γεώργιος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, κ. Αρβανίτης με τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Μαίρη Ακριτίδου - Γιαννουλοπούλου, ο κ. Λάππας Νικόλαος, Αναπληρωτής Δήμαρχος του Δήμου Δίου Ολύμπου, πλαισιωμένος από Δημοτικούς Συμβούλους, η κ. Κατερίνα Δημαράτου-Καναβούρα, Αντιδήμαρχος Δήμου Κόνιτσας, ο κ.  Γ. Μήλιος, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Λιτοχώρου με ομάδα Συμβούλων, η Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου "Ιωάννης Σακελλαρίδης", ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου, ο κ. Πειστικός Δημήτριος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Λιτοχωριτών Αμερικής, οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου κ. Καναβούρας Αθανάσιος, Κοψαχείλης Κώστας, Καρπώνης Αθανάσιος και πλήθος Λιτοχωριτών της Θεσσαλονίκης.
Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση.
.... Ο Σύλλογος Λιτοχωριτών ιδρύθηκε το 1934 και από τότε βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, διαθέτοντας ιδιόκτητη στέγη και γραφείο στην οδό Μπιζανίου 44. Αυτή την εποχή εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 4.000 Λιτοχωρίτες με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς, όπως εμπορική ναυτιλία, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οικοδόμοι, φοιτητές, συνταξιούχοι κτλ
Οι πρώτοι Λιτοχωρίτες εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη κυρίως μετά το 1878, που έγινε η επανάσταση του Ολύμπου, όπου πρωτοστάτησαν οι κάτοικοι του Λιτοχώρου με τη τοπική Επαναστατική Κυβέρνηση υπό τον μεγαλέμπορο Ευάγγελο Κουροβάγγο. Οι Τούρκοι, μετά την καταστροφή του Λιτοχώρου, μετέφεραν ένα σημαντικό τμήμα του Λιτοχωρίτικου πληθυσμού (περίπου 180 οικογένειες) στη Θεσσαλονίκη, στο Πεδίο του Άρεως, σημερινό Γ’ Σώμα Στρατού, από το οποίο ένα μέρος παρέμεινε μόνιμα πια στην πόλη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και άλλοι Λιτοχωρίτες, κυρίως ναυτικοί, οικοδόμοι και επαγγελματίες.   
Χώρος συνάντησης των Λιτοχωριτών ήταν, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το καφενείο με την επωνυμία «Λιτόχωρο», που βρισκόταν στην Παλιά Παραλία στη θέση όπου ήταν μεταπολεμικά το καφενείο «Αιγαίον». Ήταν στέκι κυρίως των Λιτοχωριτών καπεταναίων, που έδεναν τα καράβια τους ακριβώς απέναντι, δίπλα στα Αγιορείτικα. Στη συνέχεια χώρος συνάντησης είναι ο χώρος της ιδιόκτητης Στέγης, όπως προαναφέρθηκε.
Ο αριθμός των Λιτοχωριτών αυξήθηκε αρκετά, ώστε το 1934 αποφάσισαν να δημιουργήσουν σύλλογο με την επωνυμία «Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Λιτοχωριτών».
  Σήμερα οι Λιτοχωρίτες κατοικούν διεσπαρμένοι σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όμως αρκετοί διαμένουν από πολύ παλιά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, του Παπαφείου Ορφανοτροφείου και στο Φάληρο ....
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.