Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ



23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ
«Ως του Ολύμπου οικιστήν και στύλον πάμφωτον ανυμνούμεν σε»

                                                           του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Στις 23 Ιανουαρίου τιμάται ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ο «της ερήμου πολίτης και εν σώματι άγγελος», που με την αστραπή του βίου του φωτίζει τις γενιές των πιστών και λαμπρύνει το πνευματικό στερέωμα της Εκκλησίας. Αποτελεί πρότυπο των Χριστιανών, διότι βάδισε με συνέπεια την οδό του αγιασμού ως αυθεντικός αγωνιστής του καλού αγώνα της πίστης, στοχεύοντας στις υψηλές κορυφές της αρετής.
Βίωσε το ιδανικό της αγιότητας, έγινε τύπος στους πιστούς κι έτσι προβάλλεται ως πρότυπο πνευματικής αντιστάσεως.
«Τον εν Ολύμπω των όρει, αναλάμψαντα μέγαν, τον θείον νυν φρουρόν τε ημών των εκτελούντων την μνήμην αυτού». Ο Άγιος Διονύσιος, μέσω της πολυσχιδούς δράσης του, εκπέμπει μέχρι την εποχή μας μια ακτινοβολία που επεκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της Μονής, σχεδόν σ’ όλη τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής ενός ανήσυχου πνεύματος με προσφορά και θυσίες για το Γένος των Ελλήνων. Είναι ο άγιος εκείνος που σε μια δύσκολη και σκοτεινή περίοδο στήριξε τους πιστούς ξεκινώντας από τα Μετέωρα, στο Άγιο Όρος, στη Βέροια και στα Πιέρια, στον Όλυμπο, φθάνοντας μέχρι το Πήλιο.
Ειδικά η Πιερία κατέστη ο κληρονόμος αυτού του πνευματικού πλούτου, διότι κατέχει ως θησαυρό τη μορφή και το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.
Δεν άνθισε σε εποχή ακμής, αλλά σε χρόνια παρακμής. Έζησε ζωή καθαρότητας και αγιασμού κι έγινε επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος. Και στη ματαιότητα του κόσμου πρόβαλλε γενναία αντίσταση.

23 Ιανουαρίου 2015. Καθώς όλα σήμερα ισοπεδώνονται, αξίες θυσιάζονται στο βωμό του εγωισμού, η αγάπη εκλείπει από τις καρδιές και η έννοια του ανθρώπου καταρρέει, ο μεγάλος Άγιος Διονύσιος ο Ολυμπίτης μας δείχνει τον μόνο αληθινό δρόμο, τη μόνη διέξοδο. Η διέξοδος αυτή έχει όνομα και λέγεται Χριστός. Ας γιορτάσουμε λοιπόν κι εμείς με λαμπρότητα ψυχής την εορτή του Αγίου, ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά του κι ας βγούμε επιτέλους από τα αδιέξοδά μας όχι με λόγια, αλλά με πράξεις γεμάτες αγάπη και πίστη στον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.