Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ.





                                                          
                                                      Εμμανουήλ Κριαράς 



      Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1906 στον Πειραιά από Σφακιανούς γονείς και πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 2014. Ο πατέρας του, φτωχός ναυτικός, δούλευε σκληρά, μακριά από τον τόπο του για να ζήσει την οικογένεια του.
      Έτσι ο Εμ. Κριαράς τα πρώτα παιδικά του χρόνια τα έζησε στη Μήλο και τα μαθητικά του, στα Χανιά. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο , σπούδασε και πήρε το πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών και το 1938 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της ίδιας Σχολής.
      Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών μετεκπαιδεύτηκε σε Μόναχο και Παρίσι στη βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία, γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας. Το 1950  διορίστηκε τακτικός καθηγητής ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης απ’ όπου απολύθηκε από την δικτατορία το 1968.
      Μετά την δικτατορία , υπήρξε μέλος της ειδικής επιτροπής , η οποία αναπροσάρμοσε τη Γραμματική του Μαν.Τριανταφυλλίδη στα σημερινά δεδομένα και στις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος επιτροπής που εισηγήθηκε την εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος στην γλώσσα μας το 1982. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών βραβεύτηκε πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως ξεχωριστή προσωπικότητα των γραμμάτων.
      Μέγας δημοτικιστής, στήριξε τη δημοτική με όλες του τις δυνάμεις , με το λόγο και το έργο του σοφού ανθρώπου, που ξέρει τι λέει και τι κάνει.
       Το ερευνητικά πλούσιο έργο του, σημαντικό και πολύπλευρο, με δεκάδες μελέτες, άρθρα  και συγγράμματα, τον έφερε στην πρώτη γραμμή των μελετητών της Ελληνικής γραμματείας. Το λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής δημώδους γραμματείας , αποτέλεσε το σημαντικότερο έργο του και σημείο αναφοράς για τους νεότερους. 
       Ο Κριαράς ως δάσκαλος διακρινόταν για την μεθοδικότητα του, την επιστημονική ευσυνειδησία, την προσήλωση στο διδακτικό έργο και την αγάπη προς τους μαθητές του. 
Ολόκληρη η ζωή του ήταν ύμνος στην εργασία, την συνέπεια και την δημιουργία για μια καλύτερη κοινωνία που ξεκινά μέσα απ’ την παιδεία. 

Υπήρξε ένας μεγάλος και σεβαστός
δάσκαλος που φέρνει δίκαια τον τιμητικό αυτό τίτλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.