Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Εκδήλωση για τα 35 χρόνια της Μέριμνας του Παιδιού. Το επετειακό λεύκωμα παρουσίασε η δημοσιογράφος Σοφία Δήμτσα.





















Στην κατάμεστη από φίλους της Μέριμνας του Παιδιού Κατερίνης, αίθουσα του ξενοδοχείου Mediterranean Village στην Παραλία Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου, η επετειακή εκδήλωση για τα 35 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της Μέριμνας του Παιδιού Κατερίνης.

Σκοπός της εκδήλωσης που συντόνισε ο δημοσιογράφος – σύμβουλος επικοινωνίας Λευτέρης Μωυσιάδης, ήταν η αποτύπωση της μακρόχρονης κοινωνικής συνεισφοράς του οργανισμού, η ενημέρωση για τη νέα εποχή της εξωστρέφειας και των “καλών ειδήσεων”, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε το λεύκωμα που εκδόθηκε για τον σκοπό αυτό, την παρουσίαση του οποίου ανέλαβε η συντοπίτισσά μας – δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού “MEGAΣοφία Δήμτσα. Πρόκειται για μια σκληρόδετη έκδοση 100 σελίδων, η βιβλιοδεσία της οποίας πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά του εργαστηρίου βιβλιοδεσίας της ΜτΠ. Το λεύκωμα θα διατίθεται στο κοινό έναντι συμβολικού ποσού, τόσο στις εγκαταστάσεις της ΜτΠ, όσο και στα παζάρια αγάπης που διοργανώνονται κατά καιρούς από τη ΜτΠ.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν και οι διατελέσαντες πρόεδροι της ΜτΠ κ. Βαρβάρα Γαβρά, Αθανάσιος Γεωργιάδης και Θεόδωρος Παυλίδης, ξεκίνησε από σχήμα ορχήστρας και χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης το οποίο παρουσίασε μια σειρά από παραδοσιακές επιλογές και κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, απόλυτα εναρμονισμένα με το κλίμα των ημερών.

Το σύντομο ιστορικό της Μέριμνας του Παιδιού έδωσε καταρχήν το στίγμα της εκδήλωσης:

Η Μέριμνα του Παιδιού ιδρύθηκε το 1979 από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Ιωάννη Γιαννιτσάρα. Άνθρωποι που δεν φοβήθηκαν τη διαφορετικότητα, τις προκαταλήψεις και τις αρνητικές απόψεις που κυριαρχούσαν εκείνη την περίοδο για τους αναπήρους. Στο πέρασμα του χρόνου η ολιγομελής εκείνη ομάδα των συμπολιτών μας, γιγαντώθηκε και ανέπτυξε πολλές δραστηριότητες στον προνοιακό χώρο των Α.μεΑ. µε νοητική υστέρηση.

Στα 35 αυτά χρόνια η ΜτΠ δημιούργησε δομές δημιουργικής απασχόλησης και αποκατάστασης των Α.μεΑ., ενώ συμμετείχε και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης, διημέρευσης και προνοιακής φροντίδας στα άτομα με αναπηρία. Στην αρχή βέβαια ήταν δύσκολα, πολύ δύσκολα. Με πενιχρές ή και ανύπαρκτες οικονομικές δυνατότητες, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα κυρίως με την οικονομική στήριξη του αείμνηστου Ιωάννη Γιαννιτσάρα. Από ένα μικρό διαμέρισμα στην αρχή και μια μικρή μονοκατοικία στη συνέχεια, με προσωπικό ένα άτομο και δυνατότητα φιλοξενίας μόλις πέντε παιδιών, έφτασε σήμερα να διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν ογδόντα περίπου Α.μεΑ. με αποκορύφωμα της στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης, ένα έργο που υλοποιείται με την καθοριστική συνεισφορά του Δήμου Κατερίνης.

Ο Πρόεδρος της Μέριμνας του Παιδιού Κατερίνης, κ. Δημήτρης Σολδάτος, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: Η ίδρυση της Μέριμνα του Παιδιού Κατερίνης ήταν μια ανάσα στην τοπική κοινωνία της Κατερίνης. Έδωσε διέξοδο και ελάφρυνε το δυσβάσταχτο φορτίο των γονιών ΑμεΑ που ζητούσαν χείρα βοηθείας σε μια περίοδο που το οργανωμένο κράτος απουσίαζε παντελώς, χωρίς καμία υποδομή και φροντίδα για τους αναπήρους. Εύχομαι η Μέριμνα του Παιδιού Κατερίνης να συνεχίσει για πολλά πολλά χρόνια το τόσο δημιουργικό, παραγωγικό και συνάμα κοινωνικό της έργο.

Ακολούθησε ένα μικρό ταξίδι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, όπου οι παριστάμενοι απόλαυσαν ένα συναισθηματικά φορτισμένο βίντεο από την καθημερινότητα στις δομές και στις εγκαταστάσεις της Μέριμνας του Παιδιού, το οποίο αναμένεται να ανέβει στο διαδίκτυο τις επόμενες ημέρες. Η εκδήλωση έκλεισε με δεύτερο βίντεο – έκπληξη, αφιερωμένο στην κ. Ευτυχία Νανάκου.

Όπως αναλυτικά αναφέρεται στο λεύκωμα και στο κεφάλαιο “Ιστορικό Ίδρυσης” είναι ο άνθρωπος που έριξε την ιδέα συγκρότησης ενός παιδικού σταθμού για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην πόλη της Κατερίνης. Έτσι, έπεσε ο πρώτος σπόρος της ίδρυσης της Μέριμνας Παιδιού. ‘Εκτοτε υπήρξε μέχρι και σήμερα, συμπαραστάτης και οδηγός μας στο όμορφο αυτό ταξίδι της προσφοράς και της αλληλεγγύης στο συνάνθρωπό μας. Όλη της τη ζωή την έχει αφιερώσει στα παιδιά με αναπηρία και στις οικογένειές τους. Είναι αυτή που με την απέραντη αγάπη της και τη στήριξή της, δίνει κουράγιο σ΄ όλους εμάς να συνεχίσουμε τον αγώνα για τα άτομα με αναπηρία. Η Ευτυχία Νανάκου σπούδασε Ιατρική, Ψυχοθεραπεία, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία και Παιδαγωγική, σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Ελβετίας, Ολλανδίας και Αυστρίας. Η κοινωνική της δράση όπως και αυτή του συζύγου της αειμνήστου Σάββα Νανάκου υπήρξε πολύπλευρη και σημαντικότατη, κυρίως στη συγκρότηση μονάδων αποκατάστασης και κατάρτισης Α.μεΑ., αλλά και στην οικονομική στήριξη από μέρους τους των μονάδων αυτών. Έχει πλούσιο επιστημονικό, συγγραφικό έργο. Εκτός από τα δεκάδες επιστημονικά της έργα στην ελληνική, έχει συγγράψει και πάνω από 40 στη Γερμανική, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες για διαμόρφωση Ειδικών Προγραμμάτων στα Κέντρα τους. Πάντα τη διέκρινε και τη διακρίνει η ταπεινοφροσύνη και όπως η ίδια λέει: «οι δάσκαλοί μου υπήρξαν οι δημιουργοί των ιδεών μου». Φράση που δείχνει το μέγεθος και την ποιότητα του ανθρώπου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν φορείς και πρόσωπα που στέκονται διαχρονικά στο πλευρό της ΜτΠ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της.

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, τιμήθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη κ. Γεωργίου από το βουλευτή και πρώην υφυπουργό παιδείας κ. Κώστα Κουκοδήμο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανέφερε πως ο ίδιος λόγω της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του στον μητροπολιτικό θρόνο της περιοχής μας δε θα μπορούσε να δεχτεί την ιδιαίτερη αυτή τιμή επί προσωπικού, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη πως ο προκάτοχός του Σεβασμιώτατος γέροντας κ.κ. Αγαθόνικος τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση για την προσφορά του στη ΜτΠ, έκανε δεκτή την κίνηση.

Τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννη Βαρδακαστάνη, τίμησε στη συνέχεια η ΜτΠ δια χειρός του βουλευτή Πιερίας και πρώην υφυπουργού υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στην σύντομη ομιλία του και αφού εξήρε τόσο το έργο και την προσφορά της Μέριμνας του Παιδιού Κατερίνης, όσο και την πολύτιμη προσφορά του βουλευτή Πιερίας Γιώργου Κωνσταντόπουλου την εποχή που ήταν Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τόνισε μεταξύ άλλων:

Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στην υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση, καθώς και στη μεταφορά και στις υπηρεσίες πληροφοριών. Για τα παιδιά, ο αντίκτυπος αυτών των εμποδίων για την ικανότητά τους να συμμετάσχουν ενεργά στις κοινότητές τους και να έχουν μια ευημερούσα και πλήρη ζωή δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η έλλειψη στοιχείων περιορίζει τη γνώμη μας και την ικανότητα να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εμπόδια μπορούν να αρθούν.

Τα θετικά βήματα που κάνουμε αυτή τη στιγμή, είτε σε κεντρικό επίπεδο, είτε στην πόλη της Κατερίνης, δεν θα επηρεάσουν μόνο το ένα δισεκατομμύριο άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια με αναπηρία σε όλο τον κόσμο-αλλά και τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να επιτύχουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς για όλα τα άτομα με αναπηρία τώρα και στα χρόνια που έρχονται. Τι καλύτερος τρόπος για να θεσμοθετηθεί αυτή η αλλαγή, από το να ξεκινήσουμε με την παροχή σε όλα τα παιδιά με αναπηρία της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής τους στις κοινωνίες μας από τη στιγμή που αρχίζουν τη ζωή τους;

Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πει, “Δεν υπάρχει τίποτα που να αποκαλύπτει καλύτερα την ψυχή μιας κοινωνίας από τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τα παιδιά της”. Είναι καιρός να δείξουμε στα παιδιά μας-όλα τα παιδιά-ότι η ισότητα, η ένταξη και η συμμετοχή στην κοινωνία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι καιρός να παρέχουμε στα παιδιά με αναπηρία τα εργαλεία να το πετύχουν. Είναι καιρός να θεσμοθετηθεί η αλλαγή. Είναι καιρός να αποδείξουμε στο ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία ότι εμείς, η διεθνής κοινότητα, μπορεί να ενεργήσει -ότι θα ενεργήσουμε, για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Στην συνέχεια τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της «ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ» κ.  Ιωάννη Λυμβαίο, η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, στο πρόσωπο της Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφίας Μαυρίδου, η οποία ζήτησε από μικροφώνου από τον παριστάμενο στην εκδήλωση, πρώην Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου να δεχθεί να παραλάβουν από κοινού την τιμητική διάκριση, μιας και όπως χαρακτηριστικά είπε: “Ο θεσμός της Αντιπεριφέρειας είναι η συνέχεια της Νομαρχίας Πιερίας, η οποία προσέφερε πολλά στη Μέριμνα του Παιδιού Κατερίνης και δε θα ήταν σωστό να δεχθώ μόνη μου αυτήν την τιμητική πλακέτα”.

Ακολούθησε ο Δήμος Κατερίνης ο οποίος τιμήθηκε στο πρόσωπο του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη από την βουλευτή Πιερίας κ. Άννα Μάνη. Ο Δήμαρχος Κατερίνης, εμφανώς συγκινημένος, έκανε λόγο για το αυτονόητο που παίρνει τη θέση της προσφοράς, μιας και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δε χρειάζονται την συμπόνια μας. Χρειάζονται τα αυτονόητα, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας”.

O κύκλος των διακρίσεων έκλεισε με τον διαχρονικό ευεργέτη της Μέριμνας του Παιδιού Κατερίνης κ. Στάθη Ιωακκειμίδη ο οποίος παρέλαβε την πλακέτα από τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΜτΠ Δημήτρη Σολδάτο ο οποίος έκανε λόγο για “μεγαλείο ψυχής και ανθρωπιάς”.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Λευτέρης Μωυσιάδης προέτρεψε τους φίλους της Μέριμνας του Παιδιού να μην παραλείψουν να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας που είχε στηθεί σε ειδικό χώρο της αίθουσας, όπως επίσης να μην χάσουν την ευκαιρία να προμηθευτούν Χριστουγεννιάτικα δώρα από το παζάρι αγάπης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.