Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Βενιζέλος: Δεν χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Στο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα την περίοδο αυτή, αναφέρθηκε ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης: «Το πρώτο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους, μια διαπραγμάτευση σκληρή, ουσιαστική, δύσκολη, η οποία διεξάγεται ταυτοχρόνως σε δύο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, που βασίζεται στο τεράστιο δάνειο των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα δάνειο που στήριξε τη χώρα ώστε να αποφύγει την ασύντακτη χρεοκοπία και με μεγάλες θυσίες, υπέρμετρες θυσίες, να είναι τώρα ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της προσπάθειας και την είσοδο σε μία νέα εποχή, σε μία νέα φάση. Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτή η νέα φάση, γιατί τώρα δεν διαπραγματευόμαστε μόνο το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και το νέο καθεστώς στο οποίο εισέρχεται η χώρα με άλλες δυνατότητες, με εγγυήσεις πραγματικής ισοτιμίας μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτή η επάνοδος στις ομαλές και κανονικές συνθήκες, όχι του παρελθόντος, αλλά του μέλλοντος της χώρας και της Ευρώπης, πρέπει να είναι μια επάνοδος ασφαλής, πρέπει η χώρα να μπει θωρακισμένη απέναντι στις αγορές στη νέα αυτή φάση.»
Την ανάγκη τέτοιας θωράκισης την έχουν όλες οι χώρες του κόσμου, εξήγησε ο Ευ. Βενιζέλος, αφ’ ης στιγμής υπάρχει η έννοια του δημοσίου χρέους και αφ’ ης στιγμής όλες οι χώρες λίγο ή πολύ εξαρτώνται από τη σχέση τους με την αγορά. «Δεν υπάρχει δυστυχώς ένα πλαίσιο παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να έχει θέσει φραγμούς και όρια στη λειτουργία της αγοράς, στη σπέκουλα, στην επιθετικότητα, άρα πρέπει να είμαστε απολύτως διασφαλισμένοι από την άποψη αυτή» σημείωσε.
Στο δημοσιονομικό κενό αναφέρθηκε ο Ευ. Βενιζέλος και στη συζήτηση που γίνεται από το 2011 για το αν η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικά μέτρα για να πετύχει τους στόχους της το 2015 και το 2016. «Τώρα πια όμως αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα και δεν έχει νόημα για δύο πολύ μεγάλους λόγους» είπε ο Ευ. Βενιζέλος και εξήγησε:
«Πρώτον διότι όλες οι εκτιμήσεις που γινόταν από την τρόικα απέτυχαν και απεδείχθη ότι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επαληθεύονται και μάλιστα επαληθεύονται καθ΄ υπέρβαση. Το δεύτερο ότι έχουμε πια πετύχει ένα εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, το καλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όρους διαρθρωτικού πλεονάσματος, αν λάβουμε υπόψιν δηλαδή την ύφεση και τα μέτρα τα οποία είναι εφάπαξ, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουμε το καλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στον κόσμο και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που κινείται στο επίπεδο του 1%, όταν χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία αγωνίζονται για το 3% και διεκδικούν αλλαγές.»
«Άρα δεν χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό» ξεκαθάρισε και τόνισε πως «το δημοσιονομικό κενό είναι σε σχέση με έναν στόχο, σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά εδώ έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πιο προωθημένοι κι από τους στόχους μας πέρσι σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα φανεί και την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά που έχουμε πια θετικό ρυθμό ανάπτυξης» σημειώνοντας ότι «ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που είναι εντυπωσιακός για τα δεδομένα της Ευρωζώνης, που είναι η πιο θετική ένδειξη, έχει και δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ούτε μπορούν από μια χώρα όπως η Ελλάδα να ζητούν κάποιοι για το 2015 αποθεματικό το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε το 2014, όταν όλα τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα.»
Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών. «Η χώρα πρέπει να είναι σύγχρονη, ανταγωνιστική, λειτουργική, πρέπει να ανακτήσει το έδαφος, πρέπει να έχει τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά. Οι πολίτες θέλουν ένα κανονικό κράτος, ευρωπαϊκό, σύγχρονο, λειτουργικό, ευαίσθητο, έξυπνο, αποτελεσματικό. Οι πολίτες θέλουν μια αγορά ανοικτή, μια οικονομία ανταγωνιστική, οι πολίτες θέλουν φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, θέλουν επενδύσεις, θέλουν δουλειές, μόνον έτσι χτυπάς την ανεργία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας οτι «δεν χρειάζονται εμμονές σε στερεότυπα του παρελθόντος, αλλά είναι διαφορετικό να μιλάς για μια καλύτερη Δημόσια Διοίκηση, για μια καλύτερη εκπαίδευση, για ένα καλύτερο σύστημα υγείας, είναι διαφορετικό να μιλάς για προνοιακές δομές νέου τύπου, για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είναι διαφορετικό να μιλάς για εξυπηρέτηση του πολίτη, εξυπηρέτηση του επενδυτή, για προστασία του ανέργου και διαφορετικό να λες ότι ανοίγω θέμα μείωσης συντάξεων.»
«Όχι, δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, δεν πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο ασφαλιστικό όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα, όταν έχουμε μία ανεργία η οποία μειώνεται μεν αλλά είναι τραγικά υψηλή, ενώ πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει το ασφαλιστικό σύστημα με επίπεδα ανεργίας τα οποία είναι φυσιολογικά ευρωπαϊκά» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Διαπραγματευόμαστε λοιπόν τους όρους που κλείνουν το παλιό πρόγραμμα και ανοίγουν τη νέα φάση, η νέα φάση είναι προβλεπόμενη από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, δεν είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Ελλάδας, δεν είναι ένα μνημόνιο για την Ελλάδα. Είναι ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο, το λεγόμενο ECCL, δηλαδή μία γραμμή πιστωτική, που θα τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα εάν υπάρξει πρόβλημα με τις αγορές. Αλλά τέτοιες γραμμές υπάρχουν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας για όλες τις χώρες και η Ελλάδα το χρειάζεται αυτό, διότι πρέπει να περάσουμε στην ομαλότητα και την ισοτιμία, χωρίς κανείς να μπορεί να παίξει παιχνίδια πάνω στην πλάτη μας» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.