Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στην ΕΚΑΒΗ Κατερίνης.



Την Πέμπτη, 2 Οκτ 2014, στις 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης ΕΚΑΒΗ, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, σε συνεργασία με το Σωματείο Κτηνοτρόφων ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ, οργανώνει συνάντηση-συζήτηση, με θέμα: Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Η Τοπική Ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευημερία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του συγκεκριμένου τόπου.
Τα παραγόμενα προϊόντα συνήθως, μέχρι σήμερα, τυποποιούνται, συσκευάζονται, μεταποιούνται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται από τον τόπο παραγωγής του πλούτου, στα κέντρα διανομής και πώλησης προς την κατανάλωση. Το καταγεγραμμένο άνοιγμα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τα τιμές καταναλωτή, όπως μας το δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι 5-8 φορές, δηλαδή επιπλέον 400-700% !
Οι τόποι παραγωγής, σιγά-σιγά, έχουν σήμερα αποκτήσει και καταναλωτικά χαρακτηριστικά, και επομένως η μακρά Εφοδιαστική Αλυσίδα, που απορροφά το 700%, μπορεί να μετασχηματισθεί σε Σύντομη Εφοδιαστική Αλυσίδα (Short Supply Chain), αφήνοντας αυτό το υπερβάλλον 700% στην τοπική οικονομία για να τροφοδοτήσει ενδογενώς, από τοπικούς πόρους, ένα σύστημα αυτοδύναμης Τοπικής Ανάπτυξης.
Ο αγρότης-παραγωγός πρέπει να αναζητήσει τους πιθανούς πελάτες-καταναλωτές «παγκόσμια» και να επιβαρυνθεί με ιδιαίτερα μεγάλα κόστη προβολής της παραγωγής και να αναζητήσει αυτούς που πιθανόν θα ήθελαν τα προϊόντα του.
Πέραν όμως των πολύ σημαντικών οικονομικών παραμέτρων, η μακρά εφοδιαστική αλυσίδα επιβαρύνει τα τρόφιμα με το κόστος πολλών τροφοχιλιομέτρων και το περιβάλλον όλων μας με ρύπανση από τα πετρέλαια μετακίνησης. Μια μακρά εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους κατά την μεταφορά, και πολλές αβεβαιότητες.
Όλα τα παραπάνω δυσμενή, μετατρέπονται σε πάρα πολύ ευνοϊκά για την ευημερία των κατοίκων (τοπική ανάπτυξη) και θετικά για την τοπική κοινωνία, απλά και μόνο αν οι πολίτες-καταναλωτές μπορέσουν συλλογικά να υποδείξουν τι θέλουν και οι τοπικοί αγρότες-παραγωγοί τα παράγουν με όρους ποιότητας.
Το σχήμα έχει δοκιμασθεί και έχει μοντελοποιηθεί και ονομάζεται Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία-CSA. Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, μία σχετικά νέα πρακτική που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποτελεί για τους μικρούς τοπικούς γεωργούς τη λύση τόσο στο πρόβλημα των «τροφομιλίων», δηλαδή των χιλιομέτρων που διανύουν τα τρόφιμα πριν φτάσουν στο σπίτι μας, όσο και της επιβίωση των αγροτών-παραγωγών.
Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία υποστηρίζει το τοπικό σύστημα παραγωγής και μεταποίησης και είναι μια εναλλακτική μορφή γεωργικής παραγωγής, πώλησης και οργάνωσης, με βάση ένα τοπικό εφοδιαστικό δίκτυο, που στηρίζεται στην απλή λογική της συνεργασίας, με έμφαση στη δημιουργία μιας κοινότητας γύρω από τα τρόφιμα. Κατά την έρευνα, που διενεργήθηκε το 2013 από το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ ο ιδανικότερος τρόπος για να εξασφαλίσουν οι παραγωγοί την πώληση των προϊόντων τους είναι οι «συμπράξεις» μεταξύ αγροτών και καταναλωτών.
Αν προαπαιτούμενο από τα παραπάνω φαίνεται ότι είναι η τοπική οργάνωση των καταναλωτών και η τοπική οργάνωση των αγροτών (μακριά από ομοσπονδίες και υπερκατασκευές), ίσως η Τοπική Ανάπτυξη να βρίσκεται αρκετά μακριά και να κρατά σε απόσταση κάθε πιθανότητα ευημερίας των ανθρώπων, εφ όσον δεν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κοινό μέλλον.
Για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ προσκλήθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις του ο κ. Δημήτρης Ρουκάς (Επιστημονικός Συνεργάτης της ΠΕ Πιερίας) και ο κ. Βάκης Τσιομπανίδης (πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος της Ελλάδος) με τον συντονισμό του κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη (Δημοσιογράφου,με΄λους του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού biosCOOP).
Το νεοεμφανισθέν Σωματείο Κτηνοτρόφων ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ και η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας επαναφέρουν την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στο κέντρο, με την συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης ΕΚΑΒΗ, την Πέμπτη, 2 Οκτ 2014, στις 20.00.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.