Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Οι 21 λύσεις που προτείνει το Ποτάμι

Η ομιλία του Σταύρου για την 21η Σεπτέμβρη
Οι 21 λύσεις που προτείνει το Ποτάμι

 
Αν είχα χρόνο θα μπορούσα να κάνω μια ομιλία μόνο με τα λόγια τα δικά σας. Οι μικρές και οι μεγάλες αλήθειες που ειπώθηκαν σήμερα εδώ αποδεικνύουν ότι τα μυαλά της πολιτικής δεν κυκλοφορούν στους διαδρόμους των υπουργείων και στα υπόγεια των κομμάτων. Τα μυαλά της πολιτικής είναι εκεί έξω στην κοινωνία. Μια κοινωνία που απεχθάνεται τα κόμματα γιατί ξέρει ότι είναι πια μέρος ενός άρρωστου πολιτικού συστήματος που δεν ανανεώνεται, που δεν νοιάζεται, που δεν εξελίσσεται. Θέλω βέβαια από την αρχή να κάνω μια επισήμανση. Στο Ποτάμι δεν βρίσκονται οι μόνοι καλοί. Και στην Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού δεν είναι οι μόνοι σοφοί, οι μόνοι προβληματισμένοι, οι μόνοι νεωτεριστές.
Όμως η μέλισσα για να παράγει μέλι θέλει την κυψέλη της. Και τα παλιά κόμματα έχουν πάψει προ πολλού να είναι κυψέλες που παράγουν ιδέες. Τι κάνουμε λοιπόν, τους καλούμε όλους να εγκαταλείψουν τα κόμματα τους και να έρθουν στο Ποτάμι; Όχι. Η κοινωνία όσο έχει ανάγκη ένα μεγάλο και καθαρό Ποτάμι άλλο τόσο έχει ανάγκη από σύγχρονα αριστερά και δεξιά κόμματα. Ίσως βέβαια στην μάχη αυτή με το καινούργιο κάποια κόμματα χαθούν.
Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γεννιούνται, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, αρρωσταίνουν. Και, δυστυχώς, για τα ίδια, κάποτε πεθαίνουν. Πέθαναν ακόμη και κόμματα ιστορικά, που δέθηκαν σφιχτά με την ιστορία του τόπου, ακόμη και οι Φιλελεύθεροι του Ελευθερίου Βενιζέλου, ακόμη και η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έτσι η ζωή προχωράει.
Ποιο είναι όμως το Ποτάμι και τι θέλει από την ζωή μας.
Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που δεν έχει προλάβει να γίνει κόμμα. Και δεν θα γίνει κόμμα. Ένα Κίνημα που δεν έχει μέλη να βολέψει. Ένα Κίνημα που δεν έχει σκιώδεις υπουργούς. Ένα Κίνημα που δεν το ταΐζουν τα συμφέροντα και δεν εξυπηρετεί συντεχνίες.
Η αλήθεια δεν βρίσκεται μέσα στις οργανώσεις του Ποταμιού, άλλωστε δεν διαθέτουμε ούτε καν γραφεία. Διαθέτουμε όμως εκατοντάδες αυτόνομες ομάδες εθελοντών που συζητούν, δρουν και είναι ένα με την κοινωνία. Είμαστε το τελευταίο γέννημα της κοινωνίας. Που ήρθε να αμφισβητήσει ένα σύστημα που έμοιαζε παντοδύναμο. Και αν υπάρχει κάτι που με ενοχλεί ακόμη όταν μου το λένε είναι: «μα με ποιους πας να τα βάλεις»!

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.