Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Εορτή της Αγίας Παρασκευής Δίου Πιερίας



Εορτή της Αγίας Παρασκευής Δίου Πιερίας

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟ

          Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου και με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε και φέτος στο φερώνυμο Ιερό Ναό η μνήμη της πολιούχου και προστάτιδος του Δίου Πιερίας Αγίας Παρασκευής.

          Στην προσφώνηση του προς τον Σεβασμιώτατο, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης, επισήμανε:

           Σεβασμιώτατε, Άγιε Πατέρα και Δέσποτα κ.κ. Γεώργιε.
          Αποτελεί για όλους εμάς, την Χριστεπώνυμο κοινωνία του ιστορικού Δίου, ευλογημένη χαρά και τιμή η παρουσία σας τούτη τη μέρα της εορτής της πολιούχου μας Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου της Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής, την οποία περίλαμπρα ο υμνωδός εξάρει: « Τον Ναόν σου πάνσεμνε, ως ιατρείον ψυχικόν ευράμενοι, εν τούτω πάντες οι πιστοί, μεγαλοφώνως τιμώμεν σε, Οσιομάρτυς Παρασκευή αοίδιμε.»
         Σεβασμιώτατε.
         Θεωρούμε ύψιστη τιμή και ξεχωριστή ικανοποίηση το γεγονός ότι την πρώτη χρονιά της ενθρονίσεως σας, επιλέξατε τον Ιερό τούτο Ναό να προεξάρχετε του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, δεχόμενοι παράλληλα την ευλογία και τις πατρικές σας ευχές, σήμερα μάλιστα που όλοι μας χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο την εξ ύψους παρηγορία.
         Σας ευχαριστούμε θερμά, ευχόμενοι και προσευχόμενοι «ως πάντες διάκονοι Θεού εσμέν», ο δομήτωρ της Εκκλησίας ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο αληθινός Θεός, να σας χαρίζει υγεία και δύναμη για να ποδηγετείτε με απόλυτη επιτυχία το σκάφος της Μητροπόλεώς μας.
         Όπως ασφαλώς γνωρίζετε το Δίον υπήρξε στο παρελθόν έδρα Επισκοπής τον 4ο μ.Χ. αιώνα με πρώτο Επίσκοπο τον Παλλάδιο.
         Δικαιούμαστε λοιπόν εδώ να προσφωνούμε στη φήμη σας, ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου Δίου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Εις πολλά έτη Δέσποτα.
         Ο σημερινός περίλαμπρος Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Δίου, αποτελεί συνέχεια του Ιερού Μονυδρίου που προϋπήρχε εδώ και το οποίο υπάγετο στην δικαιοδοσία της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.
         Υπήρξε λοιπόν τόπος λατρείας αλλά και σημείο αναφοράς για τους προγόνους μας, οι οποίοι την φερώνυμο ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιούσαν την ετήσια συνάντηση τους, το Αντάμωμα, το οποίο με πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας αναβιώνουμε την τελευταία εικοσαετία, μιαν άλλη ημέρα, την Κυριακή της Κρίσεως, την Κυριακή της Απόκρεω.
         Σεβασμιώτατε.
         Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι στο Δίον την πάλαι ποτέ Μαλαθριά, συνυπάρχουμε ειρηνικά, αρμονικά και παραγωγικά τρία στοιχεία του Ελλαδικού κορμού. Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι, Πρόσφυγες, δοξάζοντες τον Θεό και Κύριο μας Ιησού Χριστό, προσευχόμενοι να χαρίζει στην Αγιοσύνη σας και σε όλους εμάς τους ταπεινούς Χριστιανούς, υγεία και προκοπή.
         Σεβασμιώτατε.
         Ευλογημένος ο ερχόμενος σας εν ονόματι Κυρίου. Είθε η Χάρις του Παντοδύναμου να είναι μετά πάντων ημών και η ευλογία σας να περισκέπει όλους εμάς.
         Ασπαζόμενοι την Δεξιά σας, ευχόμενοι και προσευχόμενοι η πολιούχος και προστάτιδα μας Αγία Παρασκευή να μεσιτεύει στο Θεό και να σας χαρίζει μακροημέρευση και κάθε αγαθοεργία στο Αρχιερατικό σας έργο.
         Εις πολλά έτη Δέσποτα.

                                                                                                                                                                 Π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.