Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Π. Κουκουλόπουλος: Όλοι όσοι παράγουν έχουν μόνο να κερδίσουν από τη νέα ΚΑΠ.


«Όλοι όσοι παράγουν έχουν μόνο να κερδίσουν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική» τονίζει, σε συνέντευξή του, στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος και προσθέτει: «Όσοι παράγουν θα είναι καλύτερα απ’ ότι στην τρέχουσα ΚΑΠ».
Ο κ. Κουκουλόπουλος σημειώνει ότι το «χαρακτηριστικό της νέας ΚΑΠ είναι η περιφερειοποίηση των άμεσων ενισχύσεων, που αξιοποιείται με την πρόταση για τη δημιουργία των τριών περιφερειών. Οι τρεις περιφέρειες – βοσκότοποι, δενδρώνες, αρόσιμες εκτάσεις – έχουν διακριτότητα μεταξύ τους και συνεκτικότητα στο εσωτερικό τους και αποτελούν υπόβαθρο για την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών πολιτικών.»

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει μείωση επιδοτήσεων σε κάποιους αγρότες, ο κ. Κουκουλόπουλος τονίζει: «Η μεγάλη τομή που κάνει η νέα ΚΑΠ είναι ότι φεύγει από τα ιστορικά δικαιώματα - όπως είχαν κατοχυρωθεί την τριετία 2000-2002 - και με βάση τα οποία χρηματοδοτούνταν όλοι οι παραγωγοί και τώρα πάμε κι ενισχύουμε τη γη. Ποια γη; Τη γη που παράγει. Δεν χρηματοδοτείται γενικά κι αόριστα η κατοχή γης, αλλά η γη που παράγει. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στο να πάμε σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο και να ευνοήσουμε την είσοδο νέων αγροτών. Γι’ αυτό ακριβώς, κι απαντώντας ευθέως στο ερώτημά σας δεν πρέπει κανείς να μετράει «τι παίρνω», αλλά να μετράει «τι κάνω», γιατί όσοι παράγουν θα πάρουν περισσότερα. Δεν υπάρχουν σχέδια μείωσης για κανέναν, έχουμε κάνει μία μεγάλη τομή, έχουμε κρατήσει πολύ μεγάλα ποσά έξω από τη βασική ενίσχυση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι η νέα ΚΑΠ «αξιοποιεί όλη την θετική και αρνητική εμπειρία των προηγούμενων περιόδων. Ωστόσο επιβάλλεται να κάνουμε στοχευμένη παρέμβαση στο κόστος παραγωγής δηλαδή από τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και το σπόρο μέχρι το ΦΠΑ, τη φορολογία των αγροτών, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, το ηλεκτρικό ρεύμα και μια οργανωμένη παρέμβαση στο θέμα ρευστότητα, γιατί αλλιώς η προσδοκία από την ΚΑΠ θα είναι σαφώς μικρότερη. Εμείς αυτό που φροντίσαμε στην ΚΑΠ είναι κάτι που χρόνια επιθυμούσαμε, να έχει σφραγίδα διαρθρωτικής παρέμβασης. Η πολιτική πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε τη συμμαχία των παραγωγών, της γνώσης, του προϊόντος και των υπηρεσιών, ώστε να βγει και η χώρα από την κρίση».
Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «στο θέμα της ΚΑΠ εντυπωσιάζει με κραυγαλέο τρόπο γιατί ενώ το ζήτημα αυτό συζητείται τα τρία τελευταία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε μια πρόταση και αναρωτιέμαι γιατί θέλει να κυβερνήσει. Όταν δηλαδή για μια μείζονα παρέμβαση στην ελληνική οικονομία που αφορά έναν νευραλγικό τομέα που κάνει συνέργειες με τον τουρισμό, με τη μεταποιητική βιομηχανία δεν έχεις μια πρόταση όταν το ζήτημα είναι στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου για την Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, σε τι ακριβώς συνίσταται η λογική αυτή της βιασύνης του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει και καλά να κυβερνήσει;».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.