Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 Λάδι στα γρανάζια της καπιταλιστικής κερδοφορίας...


ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Λάδι στα γρανάζια της καπιταλιστικής κερδοφορίας...
...και «ψίχουλα» για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας


«Ακονίζουν» τα δόντια τους οι εγχώριοι μονοπωλιακοί όμιλοι για να ξεκοκαλίσουν τα κονδύλια ενός ακόμη ΕΣΠΑ, καθώς η συγκυβέρνηση εξασφάλισε για χάρη τους την έγκριση του σχετικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ετοιμάζεται να ενισχύσει την κερδοφορία τους με ένα συνολικό πακέτο «ρευστότητας» σχεδόν 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Η νέα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων επιχειρήθηκε να «κρυφτεί» πίσω από την εξαγγελία μέτρων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας, ενώ η συνάντηση Σαμαρά - Χατζηδάκη προβλήθηκε ως «μετεκλογική πρωτοβουλία» του πρωθυπουργού υπέρ των αδυνάτων...
Το σύνολο των 26 περίπου δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα 19,7 δισ. είναι κοινοτική χρηματοδότηση και τα 4,9 δισ. δημόσια δαπάνη με δυνατότητα παροχής επιπλέον 2 δισ. κατά την αναθεώρηση του 2016 - κατανέμονται στα παρακάτω «εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα»:
-- «Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία», με συνολικό προϋπολογισμό 4,55 δις
-- «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου», με συνολικό προϋπολογισμό 0,5 δισ. Ευρώ.
-- «Περιβάλλον - Μεταφορές», συνολικού προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ.
-- «Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Απασχόληση», με προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε προγράμματα διαχείρισης - ανακύκλωσης της ανεργίας των νέων.
-- Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν εξολοκλήρου σε προγράμματα ενίσχυσης του καπιταλιστικού χαρακτήρα του αγροτικού τομέα
-- Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας με εκτιμώμενο συνολικό ποσό 333 εκατ. (δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι πόροι) για επενδύσεις στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση).
-- Τέλος, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά προγράμματα, τα κονδύλια δηλαδή που θα διαχειριστούν απευθείας οι Περιφέρειες, με συνολικό προϋπολογισμό 6,75 δισ. ευρώ και έμφαση σε αναπτυξιακά έργα υποδομών και, φυσικά, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.