Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΡΠΩΝ ΜΕ ΚΥΑΝΙΟΥΧΑ.Έπειτα από επείγουσα ανακοίνωση του Κέντρου Δηλητηριάσεων, ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι, το τελευταίο διάστημα των έξι μηνών αυξήθηκαν τα περιστατικά με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, τα οποία διατίθενται ως ξηροί καρποί από super market και καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Λόγω ελλιπούς επισήμανσης, για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση. Tα χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας είναι: κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση.

Επομένως, εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει την κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.


             Ο Διοικητής


                                               Αστέριος Φαρμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.