Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 1821. Το μήνυμα και το χρέος. του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά


ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 1821
Το μήνυμα και το χρέος

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Τι είναι το Εικοσιένα; Είναι νίκη ιερή, θαυματουργός θυσία, η άγια υπερηφάνεια και η μεγάλη καύχηση του νεώτερου Ελληνισμού. Είναι ακόμη χρέος και προσταγή για εμάς τους Νεοέλληνες.
Ο καθιερωμένος εορτασμός της εθνικής επετείου στις 25 Μαρτίου, θέλει να πετύχει τον πνευματικό σύνδεσμο με την ιστορική εποχή του 1821: Το αναβάπτισμα στους πόθους και τα ιδανικά των αγωνιστών, τα κατορθώματα, τους ηρωικούς αγώνες και το πνεύμα τους. Την υπενθύμιση του χρέους να τους μιμηθούμε. Τη βαθιά και θαυμαστή πίστη τους στο Θεό, διότι τετρακοσίων χρόνων σκλαβιά σε αλλόπιστους κατακτητές δεν τη μείωσε, δεν την αλλοίωσε. Τον σφοδρό πόθο τους για την ελευθερία. Την αυταπάρνηση και μεγαλοκαρδία, τη γενναιότητα και τις θυσίες, αυτά τα ζωογόνα συνθήματα που μας απαλλάσσουν από τον ατομισμό και δίνουν δυνατό ράπισμα στο υλιστικό φρόνημα.
Οι ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο και στεφάνωσαν την Ελλάδα με πολύτιμο στεφάνι. Με την πίστη και το θάνατό τους έδειξαν το νόημα της ελευθερίας. Στερέωσαν την ένδοξη σημαία του Σταυρού, να κυματίζει δια παντός στην αιματοποτισμένη ελληνική γη.
Ας κάνουμε την ερώτηση, πόσοι και ποίοι λαοί έχουν να παρουσιάσουν στην ιστορία τους Εθνεγερσίες; Η Ελλάδα έχει αθάνατο και άφθαστο το ΄21 της. Είναι ατίμητη κληρονομιά, τιμή και χαρά, όπως και χρέος μας.
Ναι, χρέος που δεν το λησμονούμε. Να συνεχίσουμε τη φωτεινή πορεία των πιστών αγωνιστών και ηρώων, μια πορεία που ξεκίνησε στα βάθη των αιώνων, πέρασε από Θερμοπύλες και Μαραθώνες, αγιάστηκε στον Χριστιανισμό, συνέχισε στο Βυζάντιο, αιματοβάφτηκε στην Τουρκοκρατία, έγινε στα νεότερα χρόνια παγκόσμιο σύμβολο ανδρείας και αρετής. Σήμερα, αυτό το χρέος τροφοδοτεί τη φλόγα της αγάπης προς την πατρίδα, καλώντας μας να τολμήσουμε και να προχωρήσουμε με νέους άθλους ενάντια σε νέους εχθρούς που μας υποτάσσουν εθνικά και μας αλλοτριώνουν κοινωνικά.

Τι είναι, λοιπόν, η 25η Μαρτίου 1821; Θαύμα, δόξα, έπος, καύχηση; Είναι όλα αυτά μαζί στον ύψιστο βαθμό και κάτι περισσότερο ακόμη, που δεν εκφράζεται με πανηγυρικούς λόγους. Το 1821 είναι προ πάντων αρετή και πίστη. Είναι αυταπάρνηση και θυσία. Είναι, για τον κάθε Έλληνα, η βαριά κληρονομιά του ένδοξου παρελθόντος της φυλής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.