Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΑΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ blog neaolympos ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ.



Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή Σταύρου Καλαφάτη για την κλαδική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας «Χρήσεις Γης και Τουρισμός 2014»
 
 
Η Εθνική Τράπεζα στην κλαδική έκθεση «Χρήσεις Γης και Τουρισμός 2014» θεμελιώνει οικονομετρικά, ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού, την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στις χρήσεις γης και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Από τα συμπεράσματα της μελέτης δικαιώνεται η επιλογή της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ να δρομολογήσει την αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Το Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό ήταν ένα σημαντικό βήμα αυτής της αλλαγής, που δίνει τις εγγυήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως αναγνωρίζει και η μελέτη. Ακολουθούν σύντομα οι νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, για τις χρήσεις γης, για την ιδιωτική πολεοδόμηση και για την Τράπεζα Γης.
 
«Χαιρόμαστε που ακόμη και πέρα από τα πλαίσια του τεχνικού κόσμου, οι οικονομικοί φορείς αναγνωρίζουν - και επιστημονικά - τα θετικά και γενναία βήματα που έγιναν ήδη από την κυβέρνηση στο θέμα των αυθαιρέτων, τη θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης και της δυνατότητας ανταλλαγής εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς», δήλωσε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.
 
Η ίδια έκθεση ζητά ακόμη περισσότερα βήματα για παράλληλη προώθηση της ανάπτυξης και αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό ακριβώς επιδιώκει το ΥΠΕΚΑ. Αποτυπώνεται άλλωστε στα νομοθετήματα που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα: ιδιωτική πολεοδόμηση, χρήσεις γης, χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.
 

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για να προστατεύσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον και για να προσφέρουμε επενδυτική σιγουριά οφείλουμε να ρυθμίσουμε το χώρο αποτελεσματικά, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Να αποκτήσουμε μία ολοκληρωμένη εθνική πολιτική γης, με νέα και σύγχρονα εργαλεία για τη δόμηση του χώρου. Ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός, ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο νέος νόμος για το Κτηματολόγιο, ο αντίστοιχος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ο νόμος για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων είναι σημαντικά βήματα για τη θεμελίωση αυτής της νέας εθνικής πολιτικής. Ακολουθούν σύντομα τα σχέδια νόμου για τις χρήσεις γης, την ιδιωτική πολεοδόμησης και τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. Αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο, αλλάζουμε τις δυνατότητες της χώρας. Είναι ένα γενναίο βήμα προς την απλοποίηση των διαδικασιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, που θα φέρει στη χώρα επιπλέον έσοδα από επενδύσεις και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης για τους πολίτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.