Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τη Λειτουργία Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.


Την άμεση σύσταση και λειτουργία ενός φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη που θα εκπέμπει σε όλη την περιφέρεια ανεξάρτητο 24ωρο πρόγραμμα ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

«Έξι μήνες μετά την αιφνιδιαστική και ακαριαία κατάργηση της πρώην ΕΡΤ Α.Ε., που συνοδεύτηκε από εξαγγελίες για μια νέα, εξυγιασμένη, αναβαθμισμένη και πλήρως λειτουργούσα δημόσια ραδιοτηλεόραση, η ελληνική περιφέρεια,και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, με ό,τι διαχρονικά μεταφέρουν, εκφράζουν και συμβολίζουν, κυρίως η Θεσσαλονίκη τόσο στο ευρύτερο βαλκανικό προσκήνιο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στους ανοιχτούς ορίζοντες του Οικουμενικού Ελληνισμού, παραμένουν, από την άποψη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, «τυφλές και κωφάλαλες» τονίζεται στο ψήφισμα.

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τη Λειτουργία Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη – Φωνή στην Περιφέρεια:


Έξι μήνες μετά την αιφνιδιαστική και ακαριαία κατάργηση της πρώην ΕΡΤ Α.Ε., που συνοδεύτηκε από εξαγγελίες για μια νέα, εξυγιασμένη, αναβαθμισμένη και πλήρως λειτουργούσα δημόσια ραδιοτηλεόραση,η ελληνική περιφέρεια, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, με ό,τι διαχρονικά μεταφέρουν, εκφράζουν και συμβολίζουν, κυρίως η Θεσσαλονίκη τόσο στο ευρύτερο βαλκανικό προσκήνιο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στους ανοιχτούς ορίζοντες του Οικουμενικού Ελληνισμού, παραμένουν, από την άποψη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, «τυφλές και κωφάλαλες».
Αντί ενός εθνικού φορέα που θα λειτουργεί ως αξιόπιστο αντίβαρο στην ιδιωτική ενημέρωση και θα αποτελεί τη φωνή της Ελλάδας, το σήμα της ελληνικής περιφέρειας, τον κόμβο του πολιτισμού, της παιδείας και των τεχνών, το μέσο επικοινωνίας της Ελλάδας με τον κόσμο και το μοχλό της ανάπτυξης, κυκλοφορούν σενάρια που θέτουν σύμπασα την περιφέρεια σε πλήρη αποκλεισμό, καταργώντας ή φιμώνοντας τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων μέσω των οποίων εκφράζονται καθημερινά σε όλα τα πεδία και επίπεδα του δημόσιου βίου και της δημιουργίας.
Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, απομακρύνεται η προοπτική ενός ισχυρού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού πυλώνα στη βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα καλύπτει το σύνολο της περιφέρειας της χώρας και θα αναδεικνύει χωρίς επιλεκτικές αντιλήψεις και νοοτροπίες κάθε δράση και ιδέα του εθνικού περιφερειακού γίγνεσθαι.
Απέναντι σε όλα όσα κυοφορούνται σε κάποιους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, που έχουν κάθε λόγο να περιορίσουν και να ελέγξουν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης, ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας.
Διατρανώνουμε την απαίτησή μας για άμεση εγκατάλειψη κάθε τέτοιας σκέψης και σχεδίου διότι το επιβάλλουν λόγοι εθνικοί, δημοκρατίας, πολιτισμού, παιδείας, πλουραλιστικής έκφρασης και ανάπτυξης, που υπηρετείται μέσα από αρχές και πολιτικές αποκέντρωσης.

Με δεδομένο το κενό που αναδείχθηκε με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο στη διάρκεια των έξι προηγούμενων μηνών, η Κ.Ε.Δ.Ε. τονίζει την αδήριτη ανάγκη:
  • Να συσταθεί και να λειτουργήσει άμεσα ένας φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη που θα εκπέμπει σε όλη την περιφέρεια ανεξάρτητο 24ωρο πρόγραμμα.
  • Να είναι το κανάλι της περιφέρειας, όπως κι αν ονομαστεί, και να καλύπτει το σύνολο της χώρας.


  • Ο φορέας αυτός πρέπει να αναβαθμισμένος, πλήρως και σωστά στελεχωμένος και εξοπλισμένος, ώστε να μπορεί να επιτελεί το ρόλο και την αποστολή του με τους ίδιους ανταγωνιστικούς όρους, και μάλιστα σε επίπεδο βαλκανικής ενδοχώρας.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης που απαιτείται κι επιβάλλεται, γιατί είναι γνωστή η παθογένεια που υπήρξε στη δημόσια τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια, και χάριν της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, είναι απολύτως αναγκαίο το κράτος να επιδιώξει την ισόρροπη κατανομή των εδρών των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μεταξύ του κέντρου, της Αθήνας, και της περιφέρειας.
Οι τοπικές κοινωνίες, όπως εκφράζονται μέσα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους φορείς και τους συλλόγους, έχουν λόγο, έχουν φωνή, έχουν άποψη και πρέπει να ακούγονται, όχι να φιμώνονται και να καταργούνται.
Η ελληνική περιφέρεια διαθέτει πλούσιο και ικανό τοπικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα και δικαιούται και πρέπει να προβάλλεται και να αναδεικνύεται στο πλαίσιο ενός πλούσιου δημόσιου διαλόγου που θα υπηρετεί τον κοινό στόχο της πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, κάθε τέτοια προσπάθεια θα βρει σύσσωμη την αυτοδιοικητική οικογένεια σύμμαχο και συμπαραστάτη, ενώ κάθε αντίθετη θα είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει αποδεκτή.

Posted: 17 Dec 2013 07:08 AM PST
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ χαιρετίζει ως μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι  μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη στις 7/12/13, έχει πραγματοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των επανασυνδέσεων των κομμένων ρευμάτων στα νοικοκυριά εκείνα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.
Καλεί δε κάθε πολίτη που έχει πρόβλημα διακοπής ρεύματος να επικοινωνήσει με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων για άμεση επίλυσή του.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει ακόμη ότι έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα και τις οποίες θα επαναφέρει στην Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Διαδημοτικής Κινητικότητας, το οποίο προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την καταρχήν συμφωνία. Καλεί την Κυβέρνηση να δεχθεί τις προτάσεις της ώστε η διαδικασία αυτή να αποτελέσει πρότυπο για τον εξορθολογισμό του υπάρχοντος προσωπικού από τους Δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε Δήμους που έχουν ελλείψεις, περιορίζοντας την γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα υπάρχουν.
Απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών είναι το ζητούμενο, τονίζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ώστε να διασφαλίσουμε τους εργαζόμενους από μελλοντικές οριζόντιες πολιτικές που είναι άδικες για τους ίδιους και διαλύουν τις υπηρεσίες των Δήμων.
Τέλος, τονίζει ότι η συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζει με τον ασφαλέστερο τρόπο την αποτυχία εφαρμογής της εθελούσιας κινητικότητας, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Σε ότι αφορά στην πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επιμένει στην πρότασή του για ένα Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με δικαιούχους τους δήμους, ύψους 2,5 δις ευρώ, την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης κα υλοποίησης των έργων και την υποστήριξή τους στην ωρίμανση των έργων.
Επίσης η ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι η πρόταση του ΥΠΑΝ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την επιχειρηματικότητα, αλλά δίνεται ελάχιστο βάρος στα κοινωνικά προγράμματα (αναφέρονται ρητά μόνο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί), σε μια περίοδο κοινωνικής κρίσης, που θα έπρεπε να έχουν την απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με όλα τα άλλα προγράμματα.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με το πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης και τον αρμόδιο για θέματα περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.