Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΗΣ 28ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013.


ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΗΣ
28ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013.

ΚΛΟΠΗ Η\Υ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ Δ.Ε.Α.Δ.Ο. ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΑΜΜΟΛΗΨΙΑΣ

- Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου μας ανάμεσα στα θέματα που θέσαμε προ ημερησίας ήταν και αυτό της νέας κλοπής που σημειώθηκε στο δημοτικό κατάστημα Κονταριώτισσας. Ζητήσαμε ενημέρωση για το νέο συμβάν καθώς πληροφορηθήκαμε ότι ο δράστης (ή οι δράστες) πήραν τον «πύργο» (κουτί με το λειτουργικό σύστημα και τη μνήμη) ενός συγκεκριμένου ηλεκτρ. υπολογιστή που ανήκε στην Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επιβεβαιώθηκε πως η απώλεια του «πύργου» διαπιστώθηκε ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως η δήλωση της πιθανής κλοπής στην αστυνομία έγινε μόλις στις αρχές Νοεμβρίου. Τα αρχεία του συγκεκριμένου υπολογιστή δεν ήταν μόνο της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας, αλλά και της Κατασκευαστικής Εταιρείας του πρώην Δήμου Δίου. Για τα τελευταία δόθηκε η διαβεβαίωση πως υπάρχουν αντίγραφα στους υπολογιστές της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. (με την οποία συγχωνεύθηκε η Κατασκευαστική). Πως όμως μπορεί να είναι κανείς απολύτως βέβαιος για τα αρχεία που περιέχονταν; Δυστυχώς φαίνεται πως χάθηκαν ορισμένα αρχεία-έγγραφα της Πρωτοβάθμιας για τα οποία δεν υπήρχαν αντίγραφα σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.
Διαπιστώνονται για μία ακόμη φορά αδυναμίες και προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τη φύλαξη του δημαρχείου Κονταριώτισσας, μα και για την περίεργη αυτή διάρρηξη (;) και κλοπή που είχε σαν μοναδικό στόχο έναν χαμηλής χρηματικής αξίας «πύργο» υπολογιστή. Ελπίζουμε οι έρευνες της αστυνομίας να ρίξουν φως στο μυστήριο.

- Εδώ και 15 έτη περίπου συσσωρεύτηκε μία πολύ μεγάλη οφειλή της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. προς τον Δήμο (ύψους 2,7 εκατομ. ευρώ περίπου) από μη απόδοση τελών αμμοληψίας. Είναι αλήθεια και πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε πως η Δημοτική αυτή εταιρία έχει προσφέρει με το παραπάνω ποικιλοτρόπως ανάλογο ποσό μέσα από διάφορες προσφορές προς τον Δήμο (χωρίς να παραγνωρίζουμε βέβαια και ορισμένες προεκλογικού τύπου «εκδουλεύσεις»).
Όταν λοιπόν ήρθε για έγκριση το αίτημα της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για κεφαλαιοποίηση της εν λόγω οφειλής μέσω νέων ονομαστικών μετοχών, ήταν φυσικό να υπερψηφίσουμε το αίτημα της δημοτικής εταιρίας βοηθώντας την σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να σταθεί στα πόδια της.
Εύλογα όμως δημιουργήθηκε η απορία γιατί δεν είχαμε προχωρήσει νωρίτερα στην κίνηση αυτή, όταν και το ποσό θα ήταν αρκετά μικρότερο. Ο ισχυρισμός περί δήθεν μεγάλου κόστους κεφαλαιοποίησης παλαιότερα, εξέπεσε με την ξεκάθαρη δήλωση του λογιστή της εταιρίας ότι το ίδιο νομικό πλαίσιο ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια. Το ότι δεν υπήρχε παλαιότερα άμεση ανάγκη να γίνει αυτή η κεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή δικαιολογία. Η οφειλή εμφανιζόταν στους ισολογισμούς τόσο του Δήμου, όσο και της εταιρίας. Άλλωστε «των φρονίμων τα παιδιά…».
Επομένως, επειδή εδώ και 2 χρόνια πολλά περίεργα συμβαίνουν γύρω από τη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. – κι άλλα τόσα ακούγονται – για να πάψουν οι φήμες και για… «τον φόβο των Ιουδαίων», προτείναμε να μπει ως όρος στην απόφαση η δέσμευση του Δ.Σ. ότι η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. δεν πρόκειται να πουληθεί σε ιδιώτη. Στην παρατήρηση του δημάρχου ότι ένας τέτοιος όρος δε θα δέσμευε σε τίποτα επόμενες δημοτικές αρχές, απαντήσαμε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι να δεσμευτεί η παρούσα δημοτική αρχή. Έτσι κι αλλιώς η κατάσταση θα αλλάξει άρδην μετά τις εκλογές του Μαου και όσοι είμαστε ξανά υποψήφιοι δεσμευόμαστε ηθικά από την τωρινή μας ψήφο. Σε ό,τι μας αφορά είναι δεδομένο ότι ποτέ δε θα προχωρούσαμε σε ξεπούλημα της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., καθώς έχουμε άλλα, πολύ πιο – υγιώς – αναπτυξιακά σχέδια για την εταιρία που πρέπει να αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάπτυξης ολόκληρου του Δήμου μέσα από νέες δραστηριότητές της.
Τελικά η πρότασή μας έγινε δεκτή και η δέσμευση για μη πώληση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. προστέθηκε στην απόφαση.

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.