Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Απεβίωσε ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου Γεώργιος Φούντος.


ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1967
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΟ 1971 ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ (ΜΕΣΩ ΣτΕ !) ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ…

Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε, το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2013, ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου, Γεώργιος Φούντος, αγρότης στο επάγγελμα.
Πρόκειται για τον τελευταίο αιρετό δήμαρχο Λιτοχώρου πριν την κατάλυση της δημοκρατίας από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, την 21η Απριλίου 1967. Πρόκειται όμως και για τον άνθρωπο ο οποίος αφού καθαιρέθηκε από δήμαρχος, κατόρθωσε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 1971, να εξευτελίσει τη δικτατορία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, την 1η Μαΐου 1965, μετά την απομάκρυνση του τότε δημάρχου Μιχαήλ Βάρκα από τα καθήκοντά του, καθήκοντα δημάρχου Λιτοχώρου αναλαμβάνει ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Φούντος. Όμως, δύο χρόνια αργότερα, στις 10 Ιουνίου 1967, το δικτατορικό καθεστώς διώχνει αυθαίρετα τον Γεώργιο Φούντο, από τη θέση του αιρετού δημάρχου, που νόμιμα κατείχε μέχρι τότε.
Στη συνέχεια, ο διωχθείς νόμιμος δήμαρχος καταθέτει τα χαρτιά του στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια εξόδου και να φύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ωστόσο, το καθεστώς της δικτατορίας αρνείται στον Γεώργιο Φούντο αυτό το δικαίωμα.
Γι αυτόν τον λόγο ο εκδιωχθείς δήμαρχος προχωρά σε μια τολμηρή, για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, πράξη προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητώντας να του εκδοθεί σχετική άδεια μετάβασης στο εξωτερικό. Αν και εποχή δικτατορίας, με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει τον Γεώργιο Φούντο και του δίνει τη δυνατότητα να φύγει.
Ο Γεώργιος Φούντος εξασφαλίζοντας μια τέτοια απόφαση από το ΣτΕ, εξευτελίζει τη δικτατορία. Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο και στο εξωτερικό, γι αυτό η αμερικανική εφημερίδα New York Times δημοσιεύει, λίγο αργότερα, εκείνη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρώντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη ήττα του καθεστώτος στην Ελλάδα.
Το 1974, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο Γεώργιος Φούντος καλείται να επανέλθει στη θέση του συνεχίζοντας τα καθήκοντα του δημάρχου, από εκεί που είχε σταματήσει... Η ανάληψη των καθηκόντων του όμως δεν έγινε ποτέ λόγω απουσίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργαζόταν. Αργότερα εργάστηκε και στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια επέστρεψε μόνιμα στο Λιτόχωρο, όπου την Τετάρτη 27/11/2013 απεβίωσε.

Μετά τη γνωστοποίηση θανάτου του εκλιπόντος τ. δημάρχου Λιτοχώρου, ο δήμαρχος Γιώργος Παπαθανασίου και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος Γεωργίου Φούντου. Αιωνία του η μνήμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.