Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΤΣΙΟΣ: ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΓΙΩΡΓΟ.


ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΓΙΩΡΓΟ
Κηδέψαμε Πρόσφατα τον πρώην και Πρώτο μετά την ανακήρυξη του Λιτόχωρου σε Δήμο Δήμαρχο Γιώργο Φούντο. 
Η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου μας, ξεπροβόδισε ως όφειλε με λίγα σεμνά και επαινετικά λόγια τον αείμνηστο πρώην Δήμαρχο.
 
Ο Γιώργος Φούντος υπήρξε πράγματι ένας σεμνός και σοβαρός άνθρωπος αγρότης στο επάγγελμα και ανυποχώρητος αγωνιστής της Τ.Α.

Επειδή είχα την τύχη και την τιμή να είμαι συνεργάτης του ας μου επιτραπεί να πω και εγώ λίγα λόγια μακρηγορώντας κάπως κατά τη συνήθεια μου. 

Ο Γιώργος Φούντος δεν έγινε τυχαία ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος Λιτοχώρου. Την πρωτιά αυτή την πήρε με την παλικαριά του. 

Η κοινότητα Λιτοχώρου όπως άλλωστε όλες ου κοινότητες της χώρας λειτουργούσε κάτω από την εποπτεία του διοικητή του σταθμού χωροφυλακής η και πολλές φορές κάτω από τις υποδείξεις του απλού χωροφύλακα. 

Το παρακράτος εκείνη την εποχή ήταν παντοδύναμο και η κοινωνία υπέκυπτε στις ορέξεις των ανθρώπων της κεντρικής εξουσίας. 

Το 1964 στις τότε κοινοτικές εκλογές μία ομάδα ανθρώπων με πρωτοβουλία του μακαρίτη Γιώργου Τουλιόπουλου, δημιούργησε έναν εκλογικό συνδυασμό στον οποίο συμμετείχε από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Φούντος ο οποίος επιστράτευσε και εμένα και έτσι βρέθηκα στη εξέλιξη των πολιτικών γεγονότων. 

Και ενώ έβαιναν όλα καλώς προέκυψε θέμα ποιος θα ηγηθεί του συνδυασμού γιατί ο Τουλιόπουλος δήλωσε ότι οι επαγγελματικές του δραστηριότητες δεν του επέτρεπαν να επωμισθεί τέτοια καθήκοντα. 

Ο Φούντος παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους γιατί όπως είπαμε όλα τ’σκιαζε η φοβέρα, ανέλαβε την ηγεσία του συνδυασμού και πέτυχε να εκλεγεί με ποσοστό 60% πράγμα πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. 

Στις εκλογές εκείνες είχα την τιμή να εκλεγώ σύμβουλος δεύτερος στη σειρά επιτυχίας με πρώτον τον Μάρκο Χατζημανώλη. 
Το Ι965 με ενέργειες του τότε βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Κώστα Δημόπουλου, το Λιτόχωρο όπως και ο Κολινδρός και το Αιγίνιο, προήχθησαν σε Δήμους, και εκ των πραγμάτων έπρεπε να γίνουν εκλογές, όπως και έγιναν. 

Τότε προέκυψαν διαφωνίες στην παράταξη μας, για το ποιος Θα είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος. Ξύπνησαν πολλές φιλοδοξίες και ορισμένοι από την ομάδα μας ενώ δεν ήθελαν να γίνουν κοινοτάρχες τώρα επέμεναν να γίνουν Δήμαρχοι, γιατί θεωρούσαν ότι ο Γιώργος δεν Θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα..
 
Εγώ που πίστευα ότι μπορούσε και που είχαμε υποχρέωση να τον χρήσουμε υποψήφιο Δήμαρχο τιμής ένεκεν, κατηγορήθηκα για “φιλοφουντικός,, 
Εκείνο όμως που με ένοιαζε ήταν να κερδίσουμε τις εκλογές και αυτό Θα μπορούσε να γίνει είτε με τον Φούντο είτε με τον Μιχάλη Βάρκα.. 
Έτσι επιλέχθηκε η λύση Βάρκα παρά τον κίνδυνο η εκλογή του να θεωρηθεί παράνομη επειδή δεν είχε λήξει η πεντάχρονη αναστολή που του είχε δοθεί μετά την αποφυλάκιση του επί μία σχεδόν εικοσαετία για πολιτικούς λόγους. 
Ο Βάρκας δέχθηκε να είναι υποψήφιος παρά τον κίνδυνο να ξαναπάει φυλακή και εκλέχθηκε άνετα δήμαρχος και μάλιστα με μεγάλη πλειοφηφία. 
Η ηττηθείσα παράταξη δεν μπορούσε να αντέξει αυτήν την ήττα και κάποιοι εμπαθείς κατήγγειλαν την παραβίαση της αναστολής και ο Βάρκας εξέπεσε του αξιώματος και τη θέση του δικαιωματικά την πήρε ο Φούντος ως ο πρώτος πλειοψηφών σύμβουλος.

Ο Φούντος τίμησε με το παραπάνω και το νέο του αξίωμα και εγώ ως δεύτερος 
επιλαχών μετά την αναχώρηση του Χατζημανώλη στη Αμερική έγινα αντιδήμαρχος 
μέχρι που η Εθνική Επανάσταση,, τρομάρα τους μας απέλυσε όλους για πολύ 
σοβαρούς λόγους δημοσίας ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος. 
Η Χούντα έφυγε και μετά ήρθαν τα λαμόγια και οι τοκογλύφοι.



Λιτόχωρο 29 Νοεμβρίου 2013 Νίκος Κουκουτάτσιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.