Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο Λιτόχωρο.








ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΕΜΟΠΤΕΡΙΣΤΗ ΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ 2 ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Με την παρουσία ενός ανεμοπτεριστή (χειριστή ανεμόπτερου με μηχανή) να κάνει την έκπληξη παρελαύνοντας ξαφνικά πάνω από τη λεωφόρο Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε η φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην έδρα του δήμου Δίου-Ολύμπου, το Λιτόχωρο.
Πάντως, στη θέα του ανεμοπτεριστή πάνω από την παρέλαση, άλλοι χειροκρότησαν εκφράζοντας έτσι τη χαρά τους για το όλο θέαμα ενώ άλλοι είδαν με σκεπτικισμό αυτή την ξαφνική εναέρια παρουσία λίγο πάνω από τα κεφάλια τους, φοβούμενοι (όχι τίποτ’ άλλο, αλλά…) μήπως επρόκειτο για εμφάνιση ενός ιδεολογικά ακραίου των ημερών μας.
Τελικά, ο ανεμοπτεριστής (που σημειωτέον, είχε αναρτήσει στο κέντρο του ανεμόπτερου και μια ελληνική σημαία, που ανέμιζε) έκανε δύο πτήσεις λίγο πάνω από τα καλώδια της ΔΕΗ, στη συνέχεια όμως εξαφανίστηκε από τον ορίζοντα.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Λιτόχωρο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ανήμερα της εορτής, πραγματοποιήθηκαν σε μια γλυκιά και ηλιόλουστη μέρα, ή όπως είπε κι ένας εκ των επισκεπτών, ήταν «μια μέρα, χαρά Θεού».
Όπως πάντα οι τελετές και η παρέλαση έγιναν με τη συμμετοχή τοπικών και αυτοδιοικητικών αρχών, στρατευμένων, σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων, δημοτών και επισκεπτών. Εννοείται, ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σ’ ολόκληρο τον Δ.Δίου-Ολύμπου κατά το διάστημα από 25/10 έως 28/10/2013.
Οι γιορτές για την εθνική επέτειο ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή 25 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, με στόχο την ανάπτυξη των ιστορικών γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου1940, με την ευθύνη των διευθυντών και των διευθυντριών των σχολείων.
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου που περιλάμβανε ομιλία από τον διευθυντή του γυμνασίου Λιτοχώρου Παναγιώτη Μυργιώτη, ενώ ακολούθησε συναυλία από τη δημοτική μπάντα.
ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ.
Και ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, το πρωί σήμαναν οι καμπάνες των εκκλησιών, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Δοξολογία, σε κάθε δημοτική & τοπική κοινότητα του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο όπου τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών από τη δημοτική χορωδία «Ιωάννης Σακελλαρίδης» και υπό τη διεύθυνση της Μαρίκας Φωτοπούλου.
Ακολούθως, Ιερείς, τοπικές αρχές, σχολεία, δημότες και επισκέπτες μετέβησαν στον χώρο Ηρώου Πεσόντων όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεξιά και αριστερά του μνημείου είχαν τοποθετηθεί, όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες φορώντας τις παραδοσιακές μακεδονικές στολές ενώ, για πρώτη φορά, είχαν τοποθετηθεί και στρατευμένοι της ταξιαρχίας Λιτοχώρου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, από τον υποδιοικητή της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, από τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Λιτοχώρου, από τον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Λιτοχώρου, από αντιπροσωπεία σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λιτοχώρου καθώς επίσης και από εκπρόσωπο της εθνικής αντίστασης.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη δημοτική μπάντα Λιτοχώρου, συγχρόνως όμως έψαλαν και στρατευμένοι της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου.
Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου κορυφώθηκαν με την παρέλαση μαθητριών και μαθητών δημοτικών, γυμνασίου και λυκείου καθώς και πολιτιστικών συλλόγων.
Παρέλαση όμως έκαναν και στρατευμένοι της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου οι οποίοι όχι μόνο απέσπασαν και τα πλέον ζωηρά χειροκροτήματα αρχών και κόσμου αλλά, όπως σχολιάστηκε από πολλούς, η παρουσία τους φέτος ήταν πολύ θετική, επειδή, «στις μέρες που ζούμε, ανεβάζουν ψηλά το εθνικό φρόνημα και τονώνουν την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων εν μέσω κρίσης».
Τέλος, μετά το πέρας της παρέλασης, μαθητές, μαθήτριες καθώς και μέλη του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στο θεατράκι του πάρκου.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εκδηλώσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο Λιτόχωρο παραβρέθηκαν Ιερείς του Λιτοχώρου, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φαρμάκης και Σοφία Ζουρζούρα, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Γαρυφαλλιά Ζησκάτα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ελευθερίου, Νίκος Λάππας και Ευαγγελία Μόχλα-Φαρμάκη καθώς και τοπικοί σύμβουλοι.

Παραβρέθηκαν επίσης οι τ. δήμαρχοι Λιτοχώρου Σπύρος Ντάβανος, Νίκος Κουκουτάτσιος και Θανάσης Κατσαμάκας, ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης, τοπικοί εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, τ. δημοτικοί σύμβουλοι, δημότες και επισκέπτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.